LEXION 6000 és 5000: új rázóládás-dimenzió

Az új LEXION 6000 és 5000 kombájnok teljesen új APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszerrel érkeznek.

Az új szív: APS SYNFLOW WALKER

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 6000 és 5000 új mércét állít a rázóládás gépek cséplési és leválasztási teljesítményének területén. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméteres gyorsítódobot, tíz verőléces, 755 milliméteres cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, ez 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. E, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

Minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy minden cséplőkosár-szegmenset párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel az egység agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról minden kosárszegmenshez hozzá lehet férni, és így ezek könnyen cserélhetők. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulatfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelt terményhez alkalmas.

A másodlagos leválasztást a LEXION 6000-ben hat, a LEXION 5000-ben öt szalmarázóláda végzi, melyek hossza 3800 mm. A leválasztófelületek 6,46 m2, illetve 5,40 m2-esek.

JET STREAM tisztítás és új QUANTIMETER

Az új szalmarázóládás modellekben az eddigi LEXION hibrid gépekből ismert JET STREAM tisztítórendszer található, ami 6, illetve 8 rekeszes turbinaventilátorokkal dolgozik. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív előtisztítás történik. A hosszú tisztítólevegő-kiegyenlítő csatorna egyenletes, extrém magas levegőnyomást biztosít a rostákon. A rosták és a ventilátor elektronikusan, a vezetőfülkéből állíthatók. A 3D rostavezérléssel a tisztítórendszer az akár 20%-os oldallejtőket is aktívan kiegyenlíti.

Az új QUANTIMETER az elevátorfej kimeneti pontjánál egy ütközőlappal dolgozik, és a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül méri. Terményfajtánként minden évben csak egyetlen kalibrálási folyamat szükséges, amit a fülkéből is el lehet végezni. A különböző terményfajták kalibrálási tényezői egyszerűen elmenthetők, így gyorsan lehet a terményfajták között váltani.

Új dimenziók a magtartálynál és az ürítőcsigánál

A 9000 és 13 500 liter közötti magtartályméretekkel a LEXION 6000 és 5000 mindenféle munkához optimálisan felszerelhető. A magtartály hátulról egyszerűen és biztonságosan hozzáférhető. Így például a takarólemezek szerszám nélkül és nagyon gyorsan a változó körülményekhez és terményfajtákhoz igazíthatók. Azokhoz a terményekhez, amelyek hajlamosak a boltozódásra, például a fű, az ürítéshez opcionális segítség áll rendelkezésre. Ezzel garantált a biztos ürítés még nehéz körülmények között is.

Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre, egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel. A LEXION 6900 ezen kívül 180 liter/másodperces teljesítménnyel is rendelhető. A pótkocsi pontos töltéséhez ennek a változatnak a teljesítményét 90 liter/másodpercre le lehet felezni. A meghajtás aktiválása nagyon finoman, egy hidraulikusan működtetett szárazkuplung segítségével történik. Kikapcsolásakor a magtartályban a magtartálytöltő csigák automatikusan kikapcsolnak, azért, hogy az ürítőcsiga teljesen kiürüljön. Így a súlyterhelés és a kopás egyértelműen csökken.

Az űrítőcsiga az új LEXION-nál 105°-ban előre kinyitható. A gépkezelőnek így nagyon jó rálátása nyílik az ürítési folyamatra.

Egyszerű kezelhetőség és nagyobb kényelem

A LEXION fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja, nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen és ösztönösen elvégezhető. A legfontosabb funkciók áttekinthetően vannak a kartámaszba integrálva. A kartámasz és a CEBIS terminál egymástól függetlenül állítható be, a gépkezelő igényének megfelelően. Ahhoz, hogy az adapterre a lehető legjobban rá lehessen látni, a gépkezelő a terminált teljesen jobbra tudja húzni, kitolva azt a látóteréből. Új kormányoszlop teszi lehetővé, hogy a gépkezelő a kormánykereket a lehető legjobban saját igényeihez igazítsa.

A kezelő a gépet háromféleképpen tudja beállítani: a CEBIS érintőképernyőjén, a CEBIS kontrol paneljének forgókapcsolója segítségével vagy pedig közvetlenül, a kartámasz oldalsó gombjaival. Az új C-MOTION menetkarral a különböző CEBIS-megjelenítések között lehet váltani úgy, hogy a kezet fel sem kell emelni a karról.

Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, a kabinból elvégezhető. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltás a cséplőkosár-elemek egyszerű cseréjével lett könnyebb.

Pontosság, a korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION-ban is automatikusan átveszi az optimális áteresztéshez és legjobb cséplési minőséghez szükséges gépbeállítás feladatait. A LEXION új funkciói, mint például a cséplőkosár toklászlemezek, illetve a dörzsbetét, a rendszerbe vannak integrálva, így ezeket is automatikusan vezérli.

Az új elektronikai rendszer elemei közzé tartozik a FIELD SCANNER a lézervezérelt kormányzásért az állomány széle mentén, illetve a művelőúttól jobbra vagy balra. Ez a vezetőfülke tetejébe van beépítve, és az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a CLAAS adapterhez igazítja magát. A FIELD SCANNER hardverje az autóiparból származik, ahol ezt nagyon sok helyen használják.

Természetesen az új LEXION is összeköthető a TELEMATICS segítségével a farmmenedzsment szoftverekkel.

Új motorok DYNAMIC POWER-rel

Az új LEXION 6000 és 5000 modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN és Mercedes-Benz motorok dolgoznak. A LEXION 6900 modell 507 LE/373 kW-os és a LEXION 5300 modell 313 LE/230 kW-os teljesítménytartományában mozog. A Stage V kipufogógáz-kezelési normát dízelrészecske-szűrő és SCR katalizátor segítségével teljesítik.

A DYNAMIC POWER most a LEXION-ban is elérhető, és a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A motor teljesítménygörbéje ehhez rugalmasan, akár 10 fokozatban is eltolható. Alacsony teljesítményszükségletnél egy alsó görbét választ, és ha növekszik a teljesítmény, például ürítésnél, a rendszer egy magasabb görbével nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé. A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent ott, ahol nincs szükség a legmagasabb teljesítményre, például rendrerakásnál.

Ez az új hajtásrendszer a LEXION-ban a nagyobb megbízhatóságért felel. Kevés benne a szíjhajtás, minden variátort megerősítettek, és ezek a központi zsírzórendszerhez csatlakoztathatók. A DYNAMIC COOLNG, amely az egyenletes hűtésről és a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik, minden LEXION modellhez alapfelszereltség.

A REMOTE SERVICE szolgáltatással a gépkezelő optimális és közvetlen segítséget kap ahhoz, hogy az állásidőket a lehető legrövidebben tartsa.

Szinte minden új LEXION modellhez elérhető a rugózott TERRA TRAC járószerkezet és a 40 km/órás végsebesség, amelyek a szántóföldön a legmagasabb szintű talajvédelmet és kényelemet, közúton pedig a gyors vonulást biztosítják. A LEXION 5500 TERA TRAC modellel most már egy ötrázóládás gép is elérhető a talajkímélő technológiával. A kerekes gépek az első hídon akár 2,15 méteres (42 col, modelltől függően), a hátsó hídon akár 1,65 méteres (30 coll, modelltől függően) abroncsokkal is rendelhetők.

 

 

 

no