Kverneland szántóföldi bemutató

Norvégiába várta a nemzetközi szakmai sajtó képviselőit az idén 140 éves Kverneland. A rendezvényen több újdonság is debütált, lapunkban a zöldsor legújabb termékeiből szemezgetünk.

AZ ÚJ FIXBALE 500 NAGY- TELJESÍTMÉNYŰ FIXKAMRÁS BÁLÁZÓ NEDVES SZILÁZSHOZ

A Vicon most új, nagyteljesítményű fixkamrás bálázóval bővítette gép‑sorozatát, amely kiváló alternatívát jelent minden professzionális gazdálkodó és bérszolgáltató számára.

A nehéz, nedves szilázs bálázására kifejlesztett FixBale 500 része egy 18 hengeres bálakamra (az előző modelleken 17 volt), illetve a kamra alján két további henger kapott helyet. A bála tömörségéről új hidraulikus rendszer gondoskodik, mely minden körülmény között képes állandó minőség elérésére.

Az új, 2,3 m széles „XL+” felszedő is sok újításon esett át. Mindkét oldalra került egy-egy plusz sor rendfelszedő ujj, ami 10 cm-rel növeli a munkaszélességet. Az ujjak hossza 10 mm-rel nőtt, a nedves anyagok eltömődési veszélyének mérséklése érdekében igyekeztek csökkenteni a réseket. A teljesítményt az új, nagy átmérőjű továbbító rotorral és az újratervezett drop floor eltömődésgátlóval növelték. Utóbbi lekerekítettebb profilú a rotor alatt, paralelogramma elvű a működése – a rendfelszedő és a kamra felöl is párhuzamosan távolodik el a rotortól.

Az előző bálázókkal való kevés egyező elem a jól bevált, a bálahálót közvetlenül és megbízhatóan a bálához juttató PowerBind. Ez a megoldás nagyon pontosan adagolja be a háló végét a bálakamrába, azaz nem a megszokott hengerekkel vagy gravitációval jut be oda. A FixBale 500 részei a bálakamrában a strapabíró hengerek, illetve a FastBale non-stop bálacsomagoló működtetéséhez fejlesztett meghajtás. Beépített, egy darabból áll a fő input hajtómű és az osztott hajtás; a bálakamra és a rotor hajtása pedig 1¼” osztásközű lánccal történik. A kamra hengerei 50 mm tengelyátmérőjű csapágyakkal működnek, a legnagyobb terhelésű pontokon két‑soros elrendezéssel.

A FixBale 500 opcionálisan 15 vagy 25 késes SuperCut előszecskázóval, alap‑felszerelésként automata lánckenéssel és csapágyzsírozással rendelhető.

VICON COMPACTLINE RENDKEZELŐ

A Vicon bemutatta új Andex 705 Evo+Vario vontatott rendkezelőjét is, 6,65-7,85 m munkaszélességgel.

Rugalmasság, kényelem, minőség

Az új Vicon Andex 705 Evo+Vario oldal‑só működésű rendkezelő, amely rugalmas működésű, kényelmesen üzemeltethető, ráadásul a kardánnal hajtott ikerrotorok révén igen szép a munkája.

Kényelmesebb munka

A fejlesztés során kulcskérdés volt a kényelem: ilyen elem a gép csatlakoztatása, a rendterelő lap automata összecsukása vagy a szállítási helyzetben az opcionális hidraulikus zárás. Alapfelszerelés a 380/55-17 abroncs is, amely talajkímélő. Végül a csúcs a továbbfejlesztett kormányzás, amellyel sokkal könnyebb a táblán manőverezni. A további kényelmi megoldások (pl. tandem tengelyek) opcionálisak.

Kiváló takarmány

A „Terralink PLUS” megoldással a rotor még jobban követi a talajfelszínt, amit még az ún. Touch-Down-Effect is segít. A PLUS megoldás még 8 foknyi rugalmasságot tesz lehetővé, azaz a gép pontosabb; ez az a bizonyos „plusz”, ami a kiváló takarmány feltétele. A Touch-Down-Effect hasonlít a repülő‑gépek futóművének szögéhez landolás‑kor; ennek révén a rendkezelés sima, egyszerű, de az 500 mm hasmagasság révén a forgóban levő rendek fölött biztonsággal elhalad.

Rugalmas működés

Az új Andex 705 Evo oldalsó működtetése révén igen rugalmas. Speciális rotorelrendezéssel rendelkezik: a hátsó rotor kisebb, így nagyobb területről tud egy rendet összesodorni. Az eltérő átmérő a lehető legnagyobb mértékben megakadályozza a takarmány összecsavarodását, azaz a rendkezelő nyomában haladó gépek a legnagyobb hatásfokkal tudnak működni. A Vario még tovább megy a rugalmasság terén: két rend képezhető, magas növényállományban így a kisebb bálázó is elboldogul, illetve éjjeli rend‑kezelésnél jobb a minőség.

VICON 8,75 MÉTERES QUATTROLINK SZÁRSÉRTŐS TRIPLA KASZA

A Vicon egy komoly géppel bővíti tripla‑kasza-kínálatát: az új modell az EXTRA 787T. Ez egy 8,75 m munkaszélességű kombináció az innovatív QuattroLink felfüggesztéssel – kifejezetten a hosszú munkanapokra tervezve.

Nagy teljesítményű kaszálás

A vadonatúj EXTRA 787T alapját a 700as sorozat jelenti, de része a jól bevált QuattroLink felfüggesztés, illetve a kettős beállítású SemiSwing acél szársértő. Az EXTRA 787T lényege a maximális teljesítmény, a jó talajkövetés, az egy‑szerű működés és sokoldalúság. A két, 3,2 méteres kasza egyenként 8 db, párban ellentétesen forgó három‑szögletű tárcsából áll, ezek működtetéséhez legalább 180 lóerős traktor kell. Az EXTRA 787T alapfelszerelése az egyszerű mechanikus vezérlés, de kényelmesebb az opcionális Comfort Control joystick, elektrohidraulikus nyitással-zárással.

„Az EXTRA 787T a tripla elrendezésű kaszakínálatunk bővítésének eredménye, amely vonzó lehetőség bérszolgáltatóknak és nagygazdaságoknak – magyarázta Stefan Zimmermanntermékmenedzser.

Vicon QuattroLink a tökéletes talajkövetésért

A QuattroLink felfüggesztés lehetővé teszi a nagyon precíz talajkövetést és a rugalmasan változtatható munkaszélességet. A négykaros felfüggesztési elv révén a kaszaegység nagyon jól alkalmazkodik a talajegyenetlenségekhez, az elmozdulás felfelé 400 mm, lefelé 300 mm, átlósan pedig 30°.

A 100% NonStop BreakAway a teljes munkaszélességben védelmet nyújt a gépnek, még a traktorhoz legközelebbi részeken is. Ha valami akadályba ütközik, a kasza azonnal hátra és felfelé mozdul, azután visszaáll az eredeti helyzetébe.

Sokoldalú beállítási lehetőségek

Az EXTRA 787T rengeteg teljesítményt növelő megoldással rendelkezik. A strapabíró SemiSwing acélujjakon túl a szár‑sértő kettős beállítása is fontos, ami a teljes EXTRA 700 sorozat ismert eleme. A szársértőt elöl és hátul is állítani lehet a kaszált anyag mennyiségéhez. Magas, sűrű növényállomány első vágásakor a kasza szársértőjét akár elöl-hátul teljesen ki lehet nyitni, hogy a nagy mennyiségű zöldtömeg eltömődés nélkül áthaladhasson. A széles terelőlapok és rendterelők az EXTRA 787T alapfelszerelései, így a rendképzés nagyon pontos. Ha nincsenek használatban, a terelők akkor is a gépen maradhatnak, nem szükséges őket leszerelni.

Hatékony szállítás

Az EXTRA 787T szállításkor felfelé 90°ban csukódik be a stabil súlyeloszlás érdekében, illetve hogy a kasza távol legyen az út fölé lógó faágaktól. A külső FlexProtect is hidraulikusan szállítási helyzetbe csukható (opcionális), azaz ehhez nem kell elhagyni a traktorfülkét. Alapfelszerelés a nagy, erős támasztóláb, mellyel a gép kis helyen is elfér.

bálázó kverneland rendkezelő vicon

Összes rovatunk