fbpx

Kukoricabetakarítás OptiCorn adapterekkel

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 06.
A kombájnadapterek gyártásának terén nagy tapasztalattal rendelkező békési Optigép Kft. hat éve kukoricacső-törő adaptert fejlesztett ki, ami azóta egyre növekvő érdeklődésre tart számot. Az alábbiakban bemutatjuk az OptiCorn típusú adaptert, amely kis veszteségű, üzembiztos, szinte karbantartásmentes megoldást biztosít a kukorica betakarításában.

Az Optigép Kft. által gyártott OptiCorn típusú kukoricacső-törő adapter a más adaptereinknél is alkalmazott megoldás szerint bármilyen típusú kombájnra felszerelhető.
A gép törőegységeinek a talajjal bezárt szögállása révén laposan járó konstrukciót kapunk, amely merev sorválasztóival a dőlt kukoricaállományban is felszedi a növényeket a földről, és a kukoricacsövek sem gurulnak vissza letörés után.
A törőegység elején egy kúpos csigapár által megfogott szár két törőhenger közé kerül, amelyek nagy sebességgel rántják lefelé a szárat, a törőlécek pedig letörik a csövet. A törőhengeren elhelyezett, cserélhető, egymással szembeforgó kések élezettek, így a szár elődarabolása már a lehúzáskor megtörténik. Az aprítást a törőegység alatt elhelyezett szárzúzó folytatja, amely percenkénti 2400 fordulattal jól előkészíti a talajt szántáshoz. A letört csöveket pedig füles láncok továbbítják az összehordó csigába.

 

 

 A törőhengerek az átlagostól hosszabbak, ami lehetőséget ad a nagy sebességű betakarításra, mivel a törőhenger hosszának megfelelő út megtétele alatt a szárnak van ideje lehúzódni a hengerek között, s így nem jön létre tömődés a hajtómű előtt. Az OptiCorn törőegységének hajtóművéből kap hajtást a soronként kikapcsolható szárzúzó hajtóműve. A törőegységet és a szárzúzót soronként egy-egy biztonsági tengelykapcsoló védi a túlterheléssel szemben. A gép nagy odafigyeléssel folytatott tervezése eredményeképpen a növényi szárrészek és a kukoricacsövek akadálytalanul haladnak végig a törőegységen.

A szár a hátrafelé bővülő törőlécrésbe, illetve az apríték a törőegységhez viszonyítva hátrafelé nyitott szögű síkban forgó szárzúzónál nem tud beakadni, eltömődni. A törőlécek közötti távolság a kialakítástól függően mechanikusan vagy elektromosan állítható. Az összehordó csiga által gyűjtött kukoricacsövek a csiga közepén elhelyezett dobólapátok segítségével a ferde felhordóba kerülnek.

A csiga és a vályú közötti rés függőleges irányban változtatható, lehetővé téve azt, hogy a felhasználó válassza meg a csiga csőszállítási módját. Kis résnél a csigalevél továbbítja a csöveket, nagyobb hézagnál jobbára a csövek egymást sodorják a gép közepe felé. Az OptiCorn adapterek fix vázas kivitelben 4-, 6- és 8-soros, összecsukható 6- és 8-soros változatban kaphatók. Opciós tételei: oldalmagasító, hátsó védőháló, szártaposó, műanyag burkolatok.
www.optigep.hu