fbpx

Komoly nyeremény illette a LETIMOB 2019 nyerteseit

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 30.

A MEGFOSZ által szervezett és 2019. január 24-én megtartott Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokságának döntőjén a pétervásárai „Péterkeszaki újratöltve” csapata nyerte meg az Agrárminisztérium által támogatott és a Szal-Agro Kft. által szervezett 4 napos lengyelországi tanulmányutat.

A tanulmányútra 2019. szeptember 18-21-e között került sor, és ezen a csapattagok mellett a felkészítő tanár is részt vehetett. Utazásukra Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója és Bellér Zoltán, a Szal-Agro Kft. kereskedelmi asszisztense is elkísérte a csapatot, aki egyben a buszsofőri és a szervező feladatot is magára vállalta.

A nyertes csapat tagjai

– Bartók Tamás I. évfolyamos mezőgazdasági gépészmérnök hallgató a Szent István Egyetemen;

– Molnár Nándor Miklós Nagykökényesen mezőgazdasági gépkezelő munkakörben dolgozik;

– Zay Ferenc a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatóságának Egri mérnökségén útüzemeltető szakmunkás, gépkocsivezető;

– Farkas Ádám (végzős) 13. b osztályos, érettségire készülő tanuló;

– Katona Kristóf 12. b osztályos, érettségire készülő tanuló;

– Bolla László kísérőtanár.

Élménybeszámolójukról az alábbiakban olvashatnak:

A csoport első napja az utazás mellett kulturális programokkal telt. Útjuk során a szlovákiai országrészből kitekintést nyerhettek a Tátra hófedte hegyvonulatára és a csodálatos zöld természet kanyargós tájaira. Megtekinthették Nedec várát, ami egykoron a legészakibb magyar vár volt, mely honvédelmi feladatokat látott el. A várlátogatás során nagyban segítette őket dr. Medina Viktor tolmácsolása, hiszen az idegenvezetés végig angolul zajlott.

Lengyelországba érve meglátogatták Európa legnagyobb főterét Krakkóban, és a belvárosban is maradt idejük sétára, kikapcsolódásra.

Második napjukon már a szakmai programok következtek, ahol a reggelt az AGRO-MASZ gyárban kezdték. A gyár leginkább talajművelő eszközöket (ekéket, tárcsákat, kultivátorokat) gyárt, de vontatott műtrágyaszóró és mechanikus, valamint pneumatikus gabonavetőgép is megtalálható a kínálatukban.

A gyárban lehetőségük volt a teljes termelési folyamatot végigkísérni, és még a tervezési folyamatokba is bepillantást nyerhettek. Meglátogatták a forgácsolócsarnokot, a hegesztőberendezéseket és a festőüzemet, ahol két szín, a zöld és a piros dominál a gépek védjegye alapján. A gyárban megtekinthették a legmodernebb automata raktárrendszert és az automatikus alapanyag-adagolással is ellátott modern CNC-gépeket. A sor az összeszerelő üzemben zárult, majd egy kis bepillantást nyerhettek a mérnökök irodájába és az anyagvizsgálati laboratóriumba is. A gyárban a csapat tagjait ebéddel is megvendégelték, ami közben sokat beszélgettek a munkaeszközök célpiacáról; ez ott leginkább Olaszország és Németország.

A gyár meglátogatása után a szálláshelyen már a felajánló cég, a Szal-Agro Kft. vezetősége (Szalai László ügyvezető és Szalai Andor kereskedelmi igazgató) várta a csoportot.

A harmadik napon került sor Európa legnagyobb szabadtéri szántóföldi gépbemutatójának megtekintésére Bednaryban.

A gépbemutatón rengeteg gép és eszköz volt kint, és a világmárkák mellett több olyan kisebb gyártó termékei is megjelentek, amelyek szintén piaci részesedéssel bírnak. A teljesség igénye nélkül: Claas, John Deere, New Holland, Deutz-Fahr, Caterpillar, Fendt, Krone és persze nem utolsósorban a lengyel márkák: SAMASZ, KRUKOWIAK stb.

A gépek megtekintése közben az ebédet a Szal-Agro Kft. partnerénél, a Krukowiaknál tölthették el a csapat tagjai, ahol kötetlenül és baráti hangulatban tudtak beszélgetni a cégek képviselőivel. Ebéd után még lehetőség nyílt arra, hogy a kiállítást szervező cég irodájába is ellátogassanak, és feltehessék kérdéseiket.

A csoport tagjai között olyan elszánt és kevésbé fáradt tagok is voltak, akik még egy Pitbike versenyen is részt vettek, ezzel is teljesen kihasználva az egész nap nyújtotta programlehetőségeket.

A negyedik nap a hazautazással telt, de eközben sikerült még Lengyelország negyedik legnagyobb városába, Wroclawba ellátogatniuk. A csoport késő este érkezett haza, és elmondható, hogy a fáradságuk ellenére hatalmas szakmai és kulturális élményekkel gazdagodhattak.

Megkérdeztük a résztvevőket, hogy hogyan érezték magukat, illetve hogyan értékelik az utazást?

Szalai László, a Szal-Agro Kft. ügyvezetője:

„A kollégáimmal Bednaryban találkoztunk a csapattal. Öröm volt látni, tapasztalni, hogy milyen érdeklődők a mezőgépész szakma iránt a fiatalok. Lengyelország mezőgépipara Európa élmezőnyéhez tartozik, megéri megnézni, tapasztalatokat gyűjteni. A kiállításon látványos volt, hogy a nagy világmárkák mellett milyen jelentős a lengyelországi mezőgépgyártás. Érdeklődő fiatal mezőgépészeknek szívesen szervezünk hasonló szakmai utat.”

Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója:

„Nagyon jó volt látni a fiatalok szakmaszeretetét és elhivatottságát. Újra megerősítette bennem, hogy érdemes a szakma felé terelni az érdeklődőket, mert akit beszippant ez a világ, annak a munkája lesz a hobbija. A jövőt kutató tanulmányok szerint pedig a következő negyven évben meg fognak tudni élni ebből a hobbijukból.”

Bolla László, a csapat felkészítő tanára és a csapattagok:

„Azt gondoljuk, hogy mindenki nevében nyilatkozhatom arról, hogy nagyon jól éreztük magunkat az utazás során. Élménnyel gazdagodva térhettünk haza, melyre egykoron jó lesz visszaemlékezni. Nagyon jó, hogy új technikákat, gépeket, eszközöket ismerhettünk meg, akár a gyárra, akár a kiállításra tekintünk vissza.

A világmárkák Lengyelországban is világmárkák. Rengeteg kisebb cég is részesedik a lengyel mezőgazdasági piacból, ugyanakkor újdonság volt számunkra, hogy a kaszálási világrekordot a SAMASZ cég által gyártott kaszával teljesítették. Azt sem tudtuk, hogy a Krukowiak cégnek van például magajáró permetezője, illetve érdekesség a Zetor standjánál a Tym traktorokkal való egyezőség bizonyos fantázianevű Zetor traktorok esetén. Érdekes volt látni utazásunk során, hogy a földek is parcellázottabbak voltak, mint Magyarországon.

Az utazás elég hosszú volt, de megérte, hiszen a szakmai programok mellett a kirándulások, kultúrprogramok és persze a helyi nevezetességű gasztronómiai élmények is fantasztikusak voltak. Úgy érezzük, hogy a kiránduláson eltöltött idő alatt a csapattagoknak sokkal szorosabb lett a viszonyuk a felkészítő tanárral, valamint a kísérőkkel és szervezőkkel is baráti kapcsolat jött létre.

Köszönet mindezekért Szalai Lászlónak, a Szal-Agro Kft.-nek, Dr. Medina Viktornak, Bellér Zoltánnak, valamint csapattagjainknak, hogy jó szereplésüknek köszönhetően egy másik országba is eljuthattunk!”

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége ezúton szeretné megköszönni a főnyereménnyel kapcsolatosan az Agrárminisztérium támogatását, a Szal-Agro Kft.-nek az utazás szerevezését és minden segítséget, melyet a nyertes csapatnak az utazásuk során nyújtott. Köszönjük a „Péterkeszaki újratöltve” csapat tagjainak és felkészítő tanárának lelkesedését és kimagasló elért eredményét.

Forrás : Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Képek: A kiutazó csapattól

 

CÍMKÉK LETIMOBMEGFOSZ