fbpx

Klasszikusok új köntösben

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 13.

A Pöttinger vadonatúj külsővel ruházta fel klasszikus frontkaszasorozatát; négy új modellt vezet be a piacra: a NOVACAT 261 és 301 classic tárcsás kaszát és az EUROCAT 271 és 311 classic dobos kaszát.

NOVACAT és EUROCAT classic

A frontkaszák között a NOVACAT 261 az első, amelynek munkaszélessége 2,62 méter. 3,04 méteres munkaszélességével a NOVACAT 301 classic a frontkaszák között a legnépszerűbb modell. Az új classic kaszákat felszerelték a jól bevált NOVACAT tárcsás vágószerkezettel. Alacsony profilú kialakításuknak, a simább futású tárcsáknak és a szembeforgó tárcsák közti optimalizált távolságnak köszönhetően ezeknek a kaszáknak a legjobb a vágásminőségük, miközben a gépen áthaladó terményáram garantáltan szennyezésmentes. Ráadásul a gyorscserés késrendszer immár az alapfelszerelés része, hogy a kaszák szervizelése az eddigieknél is egyszerűbb legyen.

A dobkaszák eltömődésmentes, tiszta munkájuk miatt közkedveltek: a Pöttinger dobkasza-technológiája a sima, egyenletes anyagáramról és a kiváló munkamagasságról ismert.

Az EUROCAT classic elülső dobkaszák két munkaszélességben kaphatók: az EUROCAT 271 classic 2,7 méteres, az EUROCAT 311 pedig 3,05 méteres. Mindkét gépen központilag, végtelen számú tarlómagasság beállítható.

Kompakt és könnyűsúlyú

Az alacsony tömeg és a kompakt külső az új classic frontkaszák egyik lényeges tulajdonsága, az új fejlesztések filozófiájának kulcseleme. A rövid fejrész és a pehelykönnyű préselt elemek alkalmazása igen nagy jelentőségű. Préselt anyagokat használnak a fejrészen, az oldalsó védőlapoknál, illetve más fontos elemeknél is, annak érdekében, hogy a kasza minél erősebb és tartósabb legyen. A fejrészt és a súlycsökkentő rugókat optimalizálták, így még egyszerűbb a kezelésük: az új, attraktív megjelenésű fejrész alaposan átgondolt geometriája olyan, hogy a súlypont minden munkahelyzetben a traktorhoz a lehető legközelebb helyezkedik el. Két új, különlegesen nagyméretű rugó gondoskodik arról, hogy a kasza szabadon mozoghasson, mégis egyensúlyban legyen. Ennek az az eredménye, hogy a súlyeloszlás minden munkakörülmény esetén felettébb hatékony.

A felfüggesztés golyói lehetővé teszik a fejrész finom, többirányú mozgását. A kasza nagyon pontosan követi a talaj egyenetlenségeit; ez – nem mellesleg – a Pöttinger egyik specialitása. A stabilizálórugókat beépítették a fejrészbe, hogy szállítás során a kasza középen maradjon.

Új szépség

Az új külső mellett a cég arra is ügyelt, hogy a kaszával kapcsolatos munka könnyebbé váljon. A TLT-csonknál nagyobb hely van a karbantartási munkákhoz, könnyebb a hozzáférés, a fogaskerékházba nívópálca került, hogy könnyebb legyen ellenőrizni az olajszintet. A rendképző tárcsákat nagyon könnyű kiszerelni a tisztításhoz. Ha a frontkaszát rendfelszedő kocsival használjuk, akkor további rendképző tárcsákat is kérhetünk a géphez. Igény esetén a kasza oldalsó védőelemei hidraulikusan összecsukható változatban is kaphatók.

Az új classic frontkaszákkal a Pöttinger ismét bebizonyította, hogy a funkció és formatervezés tökéletesen együtt tud működni – még a mezőgazdasági gépészetben is. Egy rugalmas rendkezelő: TOP 722A Pöttinger bővíti oldalsó felfüggesztésű rendkezelőinek kínálatát: ennek jegyében mutatja be a TOP 722-t.

Sokan nagy várakozással tekintenek a gépre, amelynek kiemelt tulajdonsága a rendkezelés minősége, a kiváló talajkövetés és a takarmány minimális szennyeződése.

A TOP 722 munkaszélessége 6,6 méter, így jól illeszkedik a takarmánynövény-betakarító gépsorba. A rotor átmérője 3,3 méter; minden rotoron 13 fogkar van, ezek együttesen jó munkaminőséget és egyúttal gyors munkavégzést tesznek lehetővé. A rotorátmérő dacára a szállítási magasság úgy is 4 méter alatti, hogy a fogkarok a gépen maradnak. Ennek révén a munkagép úgy állítható át szállítási helyzetből munkahelyzetbe, illetve úgy vonulhat át egy másik táblára, hogy a gépkezelőnek ki sem kell szállnia a traktorból. A szállítási szélesség 2,52 méter, ami jócskán alatta van a közlekedési szabályok szerinti maximális értéknek.

A gép egy szélesebb tengellyel is megrendelhető, ami nagyobb stabilitást biztosít lejtős terepen. Az újratervezett keret egyszerre erős és tartós. Az egyes komponensek közötti kapcsok is erősek, biztonságosak. A 350/50-16 abroncsoknak köszönhetően a gép nagy sebességgel szállítható.

Összegezve: ez a rendkezelő igen biztonságosan szállítható egyik munkahelyről a másikra.

Jobb kéz felőli rendforgatás: minden egyszerűbbé válik
A TOP 722 egyik nagy előnye, hogy jobb kéz felé forgatja a rendet, hiszen a traktor minden vezérlőeleme is jobb oldalon helyezkedik el. Emellett két szabályozóhenger is felkerült a gépre. Ezekkel két külön rend is képezhető; a folyamatot egy kiegészítő kettős működésű csatlakozó teszi lehetővé. A forgóban elvégzendő lépések sorrendjéért két matrix-szelep felelős. Ez az intelligens sorrendszabályozó egyéni igényekhez igazítható, és a forgóban mind a felemelést, mind a leengedést pontosan a megfelelő időben hajtja végre.

A Pöttinger rendkezelőinél már ismert elem, hogy a TOP 722 a forgóban 45 cm szabad helyet hagy. Vagyis a rend akkor is érintetlen marad, ha a traktor egy kissé túlszalad; nem szennyeződik földdel, és a rend a következő menetben könnyűszerrel visszafordítható. Ez az érintetlen, megfelelően sodort rend az alapja annak, hogy a nyomában érkező gép (bálázó, felszedő, stb.) optimális teljesítménnyel dolgozhasson.

A rendkezelők működésének egyik kulcskérdése a jó talajkövetés; nem véletlen, hogy a TOP 722 fejlesztése során erre a mérnökök óriási hangsúlyt fektettek. A rotorok kardánjainak felfüggesztése lehetővé teszi, hogy ± öt fokos lejtőszögig a gép tökéletesen alkalmazkodjon a talajviszonyokhoz. A standard ötkerekes vázon két-két tandemtengely és egy mankókerék van, ezek vezetik át a rotorokat minden kis huppanón. A 16×6.5-8 abroncsok sima futást biztosítanak. A tandemtengelyek beállítása a jól bevált csavarorsós módszerrel történik – így az átló szöge nagyon pontosan beállítható. Ha a gazdaságban kifejezetlen egyenetlen területek vannak, akkor további ’Multitast’ mankókerekek rendelhetők. A Multitast kerekek már számtalan esetben bizonyították, hogy alkalmazásukkal a fogak nem érhetnek a talajhoz.

A Toptech plus rotoregységet is azzal a céllal hozták létre, hogy a bevált technológiát az újdonsággal ötvözzék: az új rotorok átmérője 3,3 méter, a rajtuk levő 13 fogkar jól bevált, sokat próbált rendszerű. A TOP 722 egyik jellegzetessége az egyedülállóan vastag (420 mm) cam track, illetve a 600 mm térközű csapágyak. Mindkét tulajdonság maximális erőt és a lehető legkisebb igénybevételt biztosítja a karoknak. A beállítások a takarmány tulajdonságai és a körülmények függvényében változtathatók. A rotor robusztus, biztonságosan tömített fogaskerékházában a fogaskerekek olajteknőben vannak. A rotorok futása sima, élettartamuk hosszú. Az egész rendszer zárt egység, amelybe a por sem képes behatolni.

Újdonság: a fogkarok és a rudak gyorsan és egyszerűen szétszerelhetők és kicserélhetők, például sérülés esetén. Ehhez elegendő meglazítani két csavart, majd eltávolítani a rudat.

Ahhoz, hogy a munkát folytassuk, csupán be kell helyeznünk az új rudat, beszorítani a csavarokat, és minden mehet tovább.
Még kényelmesebb munkavégzés: rendsodrás közben a TOP 722-n be lehet állítani olyan súlycsökkentő rugókat, amelyek révén nemcsak a rotorok vannak nagyobb biztonságban, de egyúttal a gép futása is jóval simább. Igen hasznos tulajdonság, hogy a rotorokat egyenként fel lehet emelni; ez különösen olyan gazdaságokban fontos, ahol kicsik a táblaméretek, a fennmaradó területeken ugyanis a rendkezelés hatékonyabb, ha egy tetszés szerint kiválasztott rotorral dolgozunk.

A Pöttinger TOP 722 egy ideális megoldás: nagy teljesítmény párosul intelligens technológiával.

Hatala László