fbpx

Kiváló műszaki színvonalú gépek Dél-Koreából

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 11.

Az 1960-ban Dél-Koreában alapított TYM traktorgyár a kezdetektől napjainkig arra törekszik, hogy a traktorcsalád minden típusa a felhasználók igényeihez igazodva, mindennapi tapasztalataikat fgyelembe véve, a legújabb fejlesztésű technológia alkalmazásával kerüljön le a gyártószalagról.

 

 

A gyár ezen elkötelezettségéből adódóan — a “felülről építkezés” elvét követve — a felhasználók magas alapfelszereltséggel, kiváló műszaki tartalommal rendelkező erőgépekkel dolgozhatnak, megfizethető árszínvonalon.

A Tong Yang Moolsan dél-koreai traktorgyár a termékeit az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Közép-Európában is értékesíti. A gyártó szerint a nagy gonddal tervezett és kivitelezett traktorok leginkább a kiváló műszaki színvonalra és megbízhatóságra vágyó vásárlók számára készülnek. Az évek során a több ezer darab, világszerte, különböző országokban értékesített és használatban lévő erőgép mindezt igazolni látszik.

A gyártó — fejlesztési stratégiája szerint — a 26 traktorból álló traktorcsalád tagjaival széles vásárlói kört céloz meg. A 23-35 LE teljesítményig eredeti MITSUBISHI motorral, az e feletti teljesítménykategóriában, 43-100 LE között CATERPILLAR motorokkal szállítja traktorjait (5 LE-s teljesítménylépcsővel). Az alacsonyabb teljesítménykategóriába tartozó gépeket hidrosztatikus, illetve szinkron-mechanikus hajtással, míg a 43 LE-nél magasabb teljesítményű traktorokat 16/16, 24/24 és 32/32 fokozatú szinkron mechanikus váltóval szerelik. A legmagasabb teljesítménytartományba tartozó 2 típus Power-Shift és Power-Shuttle váltórendszerrel rendelkezik.

A hidrosztatikus vagy mechanikus sebességváltó felépítése széles választási lehetőséget biztosít a felhasználóknak (mászófokozattól 30 km/h sebességig), hogy az adott munkafolyamathoz a lehető legoptimálisabb munkasebességet lehessen adaptálni, legyen szó talajmunkáról vagy szállításról. A hidrosztatikus hajtású típusoknál 2, ill. 3 lépcsőben, fokozat nélkül állítható a haladási sebesség.

A traktorok ún. ROPS vagy kabinos változatban, illetve az alacsonyabb teljesítményűek kabin nélküli változatban, bukókerettel készülnek. Opcionálisan ezekhez a típusokhoz is rendelhető fülke.

A komfortos, a felhasználók igényéhez igazított, ergonomikus kialakítású fülkék a mindennapi munkavégzés során maximális kényelmet biztosítanak a kezelőknek. Alapfelszereltségként légrugós vezetőülés, klímaberendezés, aktívszenes fülkeszűrő, irányváltó, gyári beépített joystick, CD-s rádió, a tökéletes kilátást (munkaeszközre és a területre egyaránt) biztosító nagy üvegfelületek is megtalálhatóak a fülkés kivitelű traktorokban. Ezek mellett légfékrendszer, pótkocsi vonószerkezet és egyéb kiegészítők is rendelhetők.

A kiváló felszereltségű traktorokat eddig elsősorban a szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztésben, a majoron belüli munkáknál, állattenyésztő telepeken, a városi, illetve a településgazdálkodásban és az önkormányzati szektorban alkalmazták sikerrel.

A TYM traktorok nyomtávállítási lehetősége kellően széles skálán mozog ahhoz, hogy a legtöbb felhasználási területen megfelelő biztonságot és kényelmet biztosítson a kezelő számára. A traktorok igénytől függően gyepmintás gumival, mezőgazdasági, illetve ipari abroncsokkal is rendelhetőek.

A két darab hidraulikaszivattyúval (DUAL PUMP) szerelt traktorok hidraulikus szolgáltatásai kiválóak, ezzel lehetővé téve a nagyobb szivattyúteljesítményt igénylő munkaeszközök működtetését. A kiépített hidraulikakörök száma — típustól függően — 1-3 kör, a hátsó hitchkuplung terhelhetősége max. 700-2.800 kg.

Az ún. DRAFT CONTROLL a talajművelő eszközök fokozatmentes mélységállítását teszi lehetővé. A traktorok mindegyik típusa kis fordulási sugárral rendelkezik; összkerékhajtású (4WD), kapcsolható differenciálzárral, 2 fokozatú TLT-hajtással (540/1000).

A gépek egyszerű felépítésüknek, magas színvonalú alapfelszereltségüknek köszönhetően gazdaságosan, költséghatékonyan üzemeltethetőek, szervizelhetőek. A TYM traktorok univerzális felhasználhatóságukból adódóan a hazai kis- és közepes gazdaságok vezértraktoraként vagy kiegészítő gépeként kiválóan helyt fognak állni a feladatok elvégzésében — a gazdák maximális megelégedése mellett.

Bajnóczi Péter

AGRAMIR Kft., Gödöllő