fbpx

Kicsi, de fokozatmentes

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 július 06.

A Steyr most az Expert CVT sorozat kisebb traktorjaiba is fokozatmentes sebességváltókat épít be – és sok egyéb professzionális műszaki megoldást is bevezet a kompakt szegmensben. A Steyr 4130 csúcsmodellt teszteltük tarlóművelés során.

A haditerv a Steyr esetében egyértelmű: a CNH Industrial anyavállalat a hagyományos osztrák márkából ismét prémium szolgáltatót kíván létrehozni.

Aki az Expert CVT sorozatból új traktort szeretne magának vásárolni, gyorsan észre fogja ezt venni. Most különböző vezetőfülke-változatok, valamint az új, számos szoftveropcióval rendelkező Multicontroller II. kartámasz is rendelkezésre áll. Ezzel az új univerzális tehetség jól felszerelt a feladatai ellátásához.

A már ismert szabványos és alacsony vezetőfülke-tetővariációk mellett most egy új panorámatetős változatot is kifejlesztettek homlokrakodóval végzett munkákhoz, ami azonban a szántóföldi tesztünk során is rendelkezésünkre állt. De kezdjük a motorral a motorháztető alatt…


KOMPAKT OSZTÁLY: A St. Valentinból származó új Steyr Expert CVT traktort a prémium igényekkel rendelkező vásárlók számára tervezték

KATEGÓRIAGYŐZTES A FORGATÓNYOMATÉK TEKINTETÉBEN

Az összesen négy Expert CVT modell lelke egy 4 hengeres NEF motor – hogy is lehetne másképp – az FPT Industrialtól. A 4,5 literes motor a 100 és 130 lóerő közötti névleges teljesítménytartományt fedi le. A turbófeltöltős motor kényszerszellőzése intercooler segítségével megoldott. Az EU Stage V. károsanyag-kibocsátási szabványának követelményeit a motor DOC és SCR katalizátor segítségével valósítja meg. Az összes elemet a motorháztető alatt helyezték el, hogy a kilátást előre semmi ne korlátozza.

Tesztünk csúcsmodellje, a 4130 Expert CVT maximálisan 140 LE/103 kW teljesítmény kifejtésére képes – a többi modell szintén 10 LE teljesítménytöbblettel rendelkezik, ami folyamatosan rendelkezésre áll. 520 és 630 Nm között (a tesztgépünknél és a csúcsmodell esetében) érhető el a maximális forgatónyomaték, méghozzá már alacsony, 1300 min-1 motorfordulatszámon. A konkurencia áttekintése című részben a forgatónyomaték az első helyen áll.

A Steyr Multi sorozattal összehasonlítva az Expert kissé nagyobb teljesítményű, ugyanakkor 5500 kg tömegével kb. egy tonnával nehezebb is. A nagyobb saját tömeg miatt a megengedett össztömeg 800 kilogrammal, összesen 8800 kg-ra növekszik, tehát a Steyr 4130 csúcsmodell további 3300 kg rakománnyal terhelhető meg.

A nagyobb tömeg többek között nagyobb alvázat is eredményez, a Multi változathoz képest hét centiméterrel hosszabb tengelytávval. Ez biztosítja a vezetési kényelmet. További kényelmet nyújt az elsőtengely-rugózás. A német piacon ez standard követelmény.

Az üzemanyagtartály 180 literes, az AdBlue tartály pedig 19 liter. Opcionálisan elöl 480/65 R28 méretű, míg hátul 600/65 R38 méretű gumiabroncsok rendelhetők.


Az Expert három különböző vezetőfülkével kapható – itt a panorámaváltozat látható


A motorháztető alatt egy 4,5 literes FPT motor működik, és 100 és 130 LE közötti teljesítményt nyújt


Hosszú munkanapokra az üzemanyagtartály 180 liter gázolajat tud tárolni, az AdBlue tartály 19 literes

OKOS SEBESSÉGVÁLTÓ

S-Control CVT az új sebességváltó neve, amelyet a már ismert CVT sebességváltó kettős tengelykapcsoló technológiája alapján fejlesztettek ki. Menet közben a két mechanikus menettartomány automatikusan vált a kettős tengelykapcsoló segítségével – ezáltal a traktor 0-ról maximum 43 km/h sebességre teljesen fokozatmentesen gyorsul. Öko üzemmódban a maximális sebességet már megközelítőleg 1700 min-1 fordulatszámon eléri – emiatt a Steyr alacsony üzemanyag-fogyasztást ígér ügyfeleinek.

Az Eco üzemmódot az S-Tronic rendszer vezérli, és a vezetési stratégiát úgy állítja be, hogy a lehető legalacsonyabb fordulatszámon járjon a traktor, összehangolva a szükséges teljesítménnyel. Az új sebességváltóba beépítették a meredek lejtőkön biztonságos indulást és megállást garantáló aktív állóhelyzet-vezérlést is, valamint az automatikus parkolófék funkciót. Az összkerékhajtás elektrohidraulikusan kapcsolható, és intelligens vontatásmenedzsmentet is tartalmaz.


A CNH csoportról közismert a traktor adatait tartalmazó kijelzőkkel telerakott A-oszlop


A kompakt méret ellenére a vezetőfülke tágas, és egy kísérő számára is biztosít helyet

NAGY ERŐ A FÜGGESZTETT GÉPEKHEZ

Ahogy az univerzális traktoroknál már megszokott, nem hiányozhat az elegendő energia a legkülönfélébb függesztett gépek és alkalmazási területek számára. A térfogatáram- és nyomásvezérelt, zárt központú Load-Sensing (CCLS) hidraulikus rendszert egy axiáldugattyús szivattyú hajtja meg, maximum 110 l/min változó szállítási sebességgel.

Összességében az Expert CVT akár hét hidraulikacsatlakozóval is felszerelhető. Ebből négy hátul található. Két mechanikus hidraulikacsatlakozó alapfelszereltségnek számít, és mindkettő két mechanikus vagy elektromos csatlakozással bővíthető. A maradék három csatlakozó a has alatti részen helyezkedik el, és elektromosan működtethető.

A gyártó adatai szerint a II. vagy III. N kategóriájú hátsó függesztőszerkezet akár 5600 kg-ot is felemelhet, míg az elektronikus vezérlésű frontfüggesztés 2300 kg-t. A Steyr szerint ez lehetővé teszi a nehéz talajművelő gépek használatát is. A fronthidraulika teljes mértékben az első tengely tartókeretébe integrált. A Ride Control dinamikus lengéscsillapítóval rendelkező EHR alapfelszereltség.

A Steyr az Expert CVT modelljéhez három TLT-fordulatszámot kínál: 540/540E/1000 vagy az 540/1000/1000E változatot opcionális útarányos TLT-vel. Elöl a TLT-munkákhoz 1000 min-1 fordulatszám érhető el – opcionálisan frontfüggesztés-menedzsment is kapható. Az első és a hátsó függesztőszerkezet működtetését kívülről kiegészítő kapcsolók teszik lehetővé.


A traktorhoz hasonlóan az újonnan kifejlesztett Multicontroller II kartámasz is kompakt, ugyanakkor sok funkcióval rendelkezik


Az S-Tech 700 érintőképernyős monitoron a joystick funkciói szabadon konfigurálhatók


Az emelési magasság beállításához szükséges forgatható szabályzógombok már ismertek. A motor fordulatszámát szabályozó karok narancssárga színűek

Technikai adatok

motor: négyhengeres NEF 4,5 l FPT; 4,5 l hengerűrtartalom, 130 LE névleges teljesítmény, 2200 min-1 névleges fordulatszámon, 140 LE maximális teljesítmény, 630 Nm max. forgatónyomaték 1300 min-1 fordulatszámon; opcionális kipufogófék; 180 l üzemanyagtartály, 19 l AdBluetartály, a motor karbantartási ciklusideje600 üzemóra
sebességváltó: S-Control CVT, fokozatmentes sebességváltó, 40 km/h maximális sebesség 1700 min-1 fordulatszámon, minimális sebesség 30 m/h, automatikus állóhelyzet-vezérlés; TLT (három fordulatszám: 540/540E/1000 vagy 1000E), opcionális front TLT 1000 min-1 fordulatszám
hidraulika és függesztőszerkezet: eClosed Center LoadSensing (eCCLS) hidraulikus rendszer, axiáldugattyús szivatytyú max. 110 l/min szállítási teljesítmény, max. 4 hidraulikacsatlakozás hátul (min. 2 mechanikus), max. 3 (elektromos) hidraulikacsatlakozás középen; hátsó függesztőszerkezet 5600 kg emelőerő, opcionális frontfüggesztés 2300 kg emelőerő
méretek & tömegek: 5500 kg üres tömeg, legfeljebb 8800 kg megengedett össztömeg; max. gumiabroncs méret: 480/65 R28 elöl, 600/65 R38 hátsó
németországi listaár (nettó): 112000 euró


A kartámasz alatt további forgatható szabályzógombok találhatók a függesztőszerkezet finombeállításához


A traktor összes funkciója nyomógombokkal és billenőkapcsolókkal működtethető. Kis LED-lámpák jelzik az aktív állapotot

Vezérlési KONCEPCIÓ – SZOROZVA KETTŐVEL

Ahogy már jeleztük, a Steyr Expert CVT számára új kartámaszba épített vezérlőpult készült – a Multicontroller II kartámasz. Ezt kiegészítő funkciókkal látták el. A traktorvezető közvetlen választással és szabadon programozható gombokkal a traktor összes funkcióját vezérelheti. Az új kartámasz keskenyebb és kompaktabb, így a belső tér tágasabb lett. A vezető további forgatható szabályzógombokkal a függesztőszerkezeten végezhet beállításokat, például korlátozhatja az emelési magasságot vagy meghatározhatja a leengedés sebességét.

Az S-Tech 700 érintőképernyős terminálon a traktor funkciói szabadon hozzárendelhetők a joystick gombjaihoz. A terminált azonban már nem a kartámaszhoz rögzítették, hanem a jobb oldali ajtó előtt függ, a joystick felett. A kiegészítő kis joystick segítségével a hátsó és a has alatti hidraulikacsatlakozók, valamint a homlokrakodó és a fronthidraulika funkciói vezérelhetők.

SAJÁT magA KORMÁNYOZ, ÉS IRÁNYÍTJA a TÁBLAVÉGI fordulÁSt

Az új Steyr traktor igény szerint felszerelhető olyan támogató rendszerekkel is, mint például az S-Guide RTK+ kormányzási rendszer és az Easy-Tronic II táblavégi fordulást segítő automatika. A kis univerzális traktor emellett S-Turn II rendszerrel is rendelkezik, amely az Easy­-Tronic II automatikával kombinálva lehetővé teszi az automatikus fordulást a tábla végén. A függesztett munkagépek vezérléséhez egy III. kategóriájú ISOBUS-rendszer az alapfelszereltséghez tartozik. A támogató rendszerek területén az Expert CVT élen jár a prémium kategóriában.


Összesen négy hidraulikacsatlakozó van a hátsó részen. Ezek közül kettő alapkivitelben mechanikus


Kívülről kényelmesen működtethető a hátsó függesztőszerkezet, a hidraulikus felső függesztőkar és a TLT

A VEZETŐFÜLKE NEHÉZ VÁLASZTÁS

Nem csak a vezérlési koncepció területén léteznek újítások. Az Expert CVT traktor jövőbeli tulajdonosa különféle vezetőfülke-formák közül is választhat – a gazdaságának megfelelően. A következő három rugózott változat kapható: a Steyr által eddig beépített standard és alacsony tetős változatok, valamint egy új panoráma változat, nagy tetőablakkal. A körülbelül hat négyzetméter üvegfelülettel rendelkező vezetőfülke panorámáját a négyoszlopos kialakítás és az egyrészes szélvédő általában alig befolyásolja.

A CNH csoportról már közismert, hogy az A-oszlop többek között a tartály töltöttségét, a sebességtartományokat és a motor hőmérsékletét jelző eszközökkel van felszerelve. A kijelzőt helyettesíthetnék kicsit nagyobb kontrasztú, modern, tábla alapú kijelzőeszközök. Elöl nincsen műszerfal. A helyén, közvetlenül a kormánykerék mögött, egy kis hűtőrekesz van.

Az opcionálisan kapható, maximálisan 16 fényszórót tartalmazó 360°-os LED-lámpacsomag gondoskodik a kellő megvilágításról hosszú munkanapon. Összességében a kompakt méretű vezetőfülkék tágasak, és elegendő helyet biztosítanak egy kísérő számára is.

HOMLOKRAKODÓ-SZAKÉRTŐ

A kompakt Expert CVT traktor iránt érdeklődők számára a homlokrakodóval végzett munkák sokszor a gyakori tevékenységek közé tartoznak, ezért a felszereléshez szükséges összes csatlakozó gyárilag rendelkezésre áll. Mind a négy modell felszerelhető a Steyr SF homlokrakodó gémekkel.

A kicsi, minimálisan 4,5 m fordulási sugár biztosítja a nagy manőverezőképességet. A panoráma-fülkeváltozat szinte korlátlan rálátást ad a felemelt munkaeszközre.

Legyen szó zöldterületeken végzett munkákról, szállításról vagy kommunális feladatokról, az Expert CVT igazi univerzális tehetség. Kompakt felépítésének köszönhetően a Steyr ott tudja igazán megmutatni az előnyeit, ahol fontos a fordulékonyság. A nagy hengerűrtartalmú motornak köszönhetően azonban a traktor nehéz szántóföldi vontatási munkákra vagy szállítási tevékenységekre ugyanolyan jól alkalmazható.

Minden Steyr traktor számára gyakori feladat a kommunális munkák végzése. Az új Expert CVT ehhez is tartogat valamit a tarsolyában, pl. egy robusztus kommunális keretet EURO III rendszeradapterrel. Ezenkívül az első és a hátsó ablakok és a visszapillantó tükrök fűthetők, a gép beépített motor- és sebességváltó-előmelegítéssel is rendelkezik – ez nagyon praktikus a téli munkavégzéshez.

Összegzés

A Steyr Expert CVT egy igazi univerzális gép a teljesítménykategóriájában. A traktor kimagasló jellemzője az erős motor, az új Multicontroller, valamint számos opcionális lehetőség. A panorámatető nagyon jól használható homlokrakodóval végzett munkákhoz. A vezetőfülkék általában tágasak és világosak. A Steyr Expert CVT sorozat a prémium igényekkel rendelkező gazdák számára ajánlott.
+ új, kartámaszba épített vezérlőpult
+ vezetőfülke kiválasztása
+ kompakt méret
+ univerzális profi szoftverrel
– a terminál elhelyezése

Felix Ammon