fbpx

Kétféle méretű cukorrépa-átrakókocsi a Kleine kínálatában

Írta: Farkas Imre - 2020 június 28.

Az itthon leginkább cukorrépa-betakarító és vetőgépeiről ismert Kleine a répabetakarítás kiszolgálásához nagy kapacitású gyűjtő-átrakó kocsikat is kínál.

Az egytengelyes, egyszerű felépítésű gyűjtő-átrakók raktérfogata 24, illetve 32 m3. A hidrosztatikusan hajtott, a menetirány szerinti baloldalon lévő kihordó elevátor kirakodási magassága az LS16 típus esetén 0,9 és 3,6 m között, míg a nagyobb LS25 modellnél 1,3-3,6 m között fokozatmentesen, a traktorfülkéből állítható.

Egyszerű felépítés jellemzi a Kleine LS gyűjtő átrakó kocsit – fotó: https://www.franz-kleine.ru/en

Így a rakodási magasság alacsony alsó határa miatt a szállítójárművek mellet a táblaszéli prizmába való kitárolás a termény lehető legkisebb sérülése mellett valósítható meg. A két tagból álló elevátor felső része szállítási helyzetben felhajtva, még ráhajtható keresztben a felépítmény tetejére, így a szállítási méret kompakt, mindössze 3,3 méter széles, 3890 mm magas. A terményt a tartályban egy hidraulikus hajtású, láncos kaparóléces szalagrendszer szállítja előre, ahol egy nagyátmérőjű, oldalra kihordó csiga tolja ki a 900 mm széles elevátor rendszer hevederjére.

 

A két tagból álló elevátor kompakt szállítási méretet biztosít – fotó: https://www.franz-kleine.ru/en

A 19, illetve 22 tonna maximális terhelhetőségű átrakókocsik munkavégző egységeinek meghajtása teljesen hidrosztatikus, melyet a kocsira épített, TLT meghajtású, külön olajtartályból táplált, nagyteljesítményű hidraulika-szivattyú szolgál ki, amely egy 120 és 180 kW teljesítményű, alapkivitelben 6 bordás, TLT csonkkal rendelkező erőgép hajtását igényli. Vontatásához az erőgépnek alapfelszereltségben K50-es félgömbvonófejjel kell rendelkeznie, de opcióban K80 kompatibilis vonószemmel is kérhető a gyűjtőkocsi. A tengelye merev felfüggesztésű, és vonórúdja sem lengéscsillapított, így maximum 20 km/h sebességgel vontatható. A talaj kímélése érdekében széles keresztmetszetű, 800/65 R32.5” abroncsméretű, 0,28 Mpa nyomású kerekekkel van szerelve. Az LS 16 típus tartályát 90 másodperc alatt üríthetjük ki, míg a nagyobb modell kiürítéséhez 2,5 percre van szükség.