fbpx

Két nagy múltú hazai mezőgazdasági nagyüzem is új Claas kombájnokkal lát hozzá az idei aratáshoz

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 22.

 

Május 4-én hat darab új CLAAS TUCANO 440-es arató-cséplő gép érkezett a Hódagro Zrt-hez, melyek az idei gabona betakarítási szezonban váltják le a 2004-ben munkába állt Mega kombájnokat. Az átadáson jelen volt Szabó Lajos a Hódagró Zrt. elnök-vezérigazgatója és azok a gépkezelők, akik a hamarosan következő szezonban a kombájnokkal dolgozni fognak. Az új gépek a bajai műszaki átadás után „lábon”érkeztek haza egészen Hódmezővásárhelyre.

 

 

 

A Hódagró Zrt. elődje a Hódcsillag Szövetkezet Magyarországon az elsők között vásárolt CLAAS kombájnt a 70-es évek elején. A sort a DOMINATOR 80-asokkal kezdték, majd jöttek a 100-as és 105-ös modellek. A gépcserék folytatódtak a Magyarországon máig is komoly ismertséggel és elismertséggel rendelkező DOMINATOR 106-os és 108-as modellekkel, majd ezeket már az APS cséplőrendszerű, MEGA széria tagjai követték, melyek egy még magasabb szinten szolgálták a betakarítást.

 

 

Az utolsó MEGA 360-as típusból 2004 óta hat darab dolgozott a cégnél, ezeket cserélték most le hat TUCANO 440-es kombájnra. Külön kiemelték, hogy a 80-as DOMINATOR-ból egy még ma is megvan. Kiállítási tárgy lett a több mint 17.000 üzemórát teljesített munkaeszközből, dolgozni ugyan már nem dolgoznak vele, de büszkék rá, hogy még beindítható.

A Gyermelyi Zrt-nél is kombájn beruházásról döntöttek, melynek keretében, két lépésben lecserélik a teljes gabona betakarító kapacitásukat. Növénytermesztéssel a cég érdekeltségi körében lévő Gyermelyi Gabona Kft., a Somodori Növénytermesztési Kft., valamint a Budatáj Kft. foglalkozik, így a kombájnok ezeknél a cégeknél fognak dolgozni.

 

 

Első lépéseként öt darab vadonatúj CLAAS LEXION 670-es kombájn érkezett június 14-én a Gyermelyi Zrt.-hez. A kombájnok megvásárlásával több, mint napi 1000 tonnára növekszik a cég gabona-betakarítási kapacitása. A gépekhez 7,5 méteres gabona-vágóasztal, 8 soros Conspeed kukorica és 12 soros Sunspeed napraforgó adaptert vásárolt a Zrt., de később flexibilis betakarító adapterekkel is kiegészítik az eszközöket. Az új betakarító gépek már a mostani gabona, kukorica és napraforgó betakarítási szezonban munkába állnak.

 

 

A kombájnok megvásárlását egy éves tesztidőszak előzte meg, amikor többféle növény kultúrában próbálták ki több gyártó gépét a nyári és őszi betakarítási munkálatokban. A CLAAS kombájnok munkaminősége és a gépek üzemeltetéséhez biztosított háttérszolgáltatás meggyőző volt, ezért döntöttek a Lexion-ok mellett. A szerződésnek megfelelően, a beruházás második lépéseként jövő év tavaszán további 10 kombájn vásárlása követi a mostani 5-öt.

Az új betakarítógépeket mindkét cégnél ünnepélyes keretek között, a Claas hazai kizárólagos forgalmazója, a bajai Axiál Kft. képviselői adták át.