fbpx

A magyar mezőgazdasági cégek közt elsőként

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 19.

A karbonsemlegessé válás útjára lépett az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar vállalkozása, az AXIÁL Kft. Az elsősorban mezőgazdasági gépek forgalmazásáról ismert cég alapítványi közreműködéssel, szakértők bevonásával gyakorlati intézkedéseket tett és fog tenni karbonlábnyomának, valamint üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére, kiváltására.

 

Tanúsítvány
Az AXIÁL Kft. becsatlakozott azok sorába, akik tesznek a klímavédelemért (Fotó: AXIÁL Kft.)

 

Klímavédelmi javaslatcsomag

Az Európai Unióban a Fit For 55 klímavédelmi javaslatcsomag alapján a nettó üvegházhatású gázkibocsátás 55%-os csökkentése van előirányozva az 1990-es évekhez képest 2030-ig. Ezen cél elérését az AXIÁL Kft. is fontosnak tartja, ezért becsatlakozott azon vállalatok sorába, amelyek tesznek a klímavédelemért.

„Büszkén jelezzük, hogy a magyar mezőgazdasági cégek közt elsőként, az Ouroffset és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány közreműködésével, valamint több szakértő bevonásával elindultunk a karbonsemlegessé válás útján. Ennek jelentősége hatalmas mind gyakorlati, mind példamutatási szempontból, és jövőnk biztosítása terén is” – nyilatkozta Polyák Tamás, az AXIÁL Kft. minőségirányítási igazgatója.

 

Karbonkreditet létrehozó projektek ellensúlyozzák a cég környezeti terhelését

Az AXIÁL Kft. karbonlábnyomának, valamint üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését elsősorban saját karbonkreditet létrehozó projektekből szeretné ellensúlyozni. Első lépésként a 2021-ben kibocsátott AXIÁL 2030 kötvény és a nagy látogatottsági számokkal rendelkező weboldala semlegesítését tűzte ki célul. Ehhez nem vásárolt, hanem önállóan megvalósított napelem kiserőműve segítségével megtermelt karbonkreditjeit használta fel.

Elindulva ezen az úton tovább szeretné csökkenteni a központi és a vidéki telephelyek energiafelhasználását, valamint károsanyag-kibocsátását. Ennek elérése érdekében újabb napelem kiserőműveket szeretne a telephelyeken működésbe állítani, továbbá ahol szükséges és lehetséges a tervei között szerepel az épületek korszerűsítése, szigetelése is. Az új projekteknél minden esetben megvizsgálja és alkalmazza a lehető legmodernebb technológiákat és technikákat, amelyekkel a karbonlábnyomának további csökkentése a cél.

 

AXIÁL, bajai telephely
Az korszerű bajai telephely és szervizműhely (Fotó: AXIÁL Kft.)

 

Forrás: AXIÁL Kft.

Összeállította: Barna Ferenc