fbpx

A német gépgyártó bejárta Európát, majd szinte Tolnát-Baranyát is

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 15.

A német HORSCH gépgyártó konstruktőrei gondoskodtak róla, hogy ne maradjunk innovációk nélkül, ha átmenetileg az AGRITECHNICA kiesett a megszokott ritmusból. A talajművelésben, a vetéstechnikában és a permetezésben is meghatározó szereplő legújabb gépeit először a nemzetközi sajtó képviselőinek odahaza, Schwandorfban mutatta meg, majd szinte azonnal elindult európai körútjára, hogy helybe vigye szinte a gazdáknak a legfrissebb újításait.

 

Korunk gazdáit – és gyakorlatilag mindenkit – a klímaválság, az egészségünk és a digitalizáció foglalkoztatja leginkább. Miután a termésátlagok növelése megtorpant (elértük talán a korlátainkat), a megváltozott környezeti és környezetvédelmi kihívásoknak, a munkaerő-problémának és a korunkat egyébként is jellemző digitalizációs térhódításnak kell „csak” megfelelni az innovátoroknak is. Lássuk, a német gépfejlesztők mire jutottak ebben a versenyben legutóbbi látogatásunk óta!

 

JOKER 5CT, kicsit másképp

A frissítések részeként az új Joker CT megkapta a már Joker RT-nél bevezetett tárcsalaptartót az optimalizált tárcsa-dőlésszöggel. Ennek eredményeképpen a megmunkálás felületének minősége tovább javítható. A tárcsa enyhe dőlése biztosítja azt is, hogy a kapillárisokat teljes felületen átvágja a sekély munkavégzés során. Ez csökkenti a vonóerő-szükségletet, és takarékoskodik a rendelkezésre álló nedvességgel. A munkagép frissítéseinek további részei az új oldalkorlátozó-tárcsák a pontos lezáráshoz a fordulókban vagy a szántóföld szélén, illetve egy könnyen le- és felszerelhető kiegészítő súly a középső kerethez, hogy nehéz, száraz körülmények között a gép optimálisan egyensúlyozott legyen.

 

Horsch Joker
A tárcsalapok enyhe dőlése a vonóerőigényt és a talajnedvesség-vesztést is csökkentette

 

Megújult a jól ismert PRONTO is

Az új Pronto nemcsak biztos kelést garantál mulcsvetés, szántás vagy intenzíven átdolgozott munkamenetek után, hanem a különböző vetési eljárásokhoz is alkalmazható. A klasszikus növényfajták – repce, gabona vagy árpa – mellett a gazdálkodók a Pronto DC-vel köztesnövényeket, fűféléket, tönkölyt és hüvelyeseket, például szántóföldi babot vagy szójababot is tudnak vetni.

A Pronto-elv, melyet három egységre oszthatunk (magágy-előkészítés, visszatömörítés, vetés), teszi ezt a gépet különösen sikeressé. A jövőben 18 colos méretben is elérhetőek lesznek a hosszabb élettartamú, speciális gumikerekes hengerek, amelyek a jó visszatömörítést garantálják.

Az új tartálygenerációnál a HORSCH a ventilátorokat közvetlenül a tartályba építette be. Ez azt az előnyt kínálja, hogy a magasabbra történő beépítés miatt alig kerül szennyeződés és por az adagoló-, illetve az elosztórendszerbe. A Pronto 6 DC esetében már most kapható a 4 000 literes, nagyobb területteljesítményű, szimpla tartály. A PPF dupla tartálynál a második elosztótorony most a tartály mögött van, és így jobb hozzáférést, illetve nagyobb térfogatot kínál az ügyfelek számára.

 

Horsch Pronto vetőgép
A magasabbra épített tartály adagoló- és elosztórendszerébe már alig kerülhet szennyeződés

 

A bérvállalkozók kedvence a VERSA KR lesz

A Versa KR vetőgép és mechanikus SmartClip adagolórendszere különösen a mezőgazdasági bérszolgáltatók körében lesz kedvelt, mert a különböző sorközöket a gépkezelő állíthatja be a cellakerék és a bütykös tárcsa közötti zárószeleppel, a vetőmag függvényében. A vetőmagtartály az alapgépben 900 literes, és 2 fokozatban, összesen 1 500 literre bővíthető.

Az elektronika teljes mértékben ISOBUS-standard alapján kommunikál. A kezelési koncepció az érintőképernyős Touch Terminálra optimalizált, és lehetővé teszi az egyedi, személyre szabott beállításokat és megjelenítési módokat. A kifejezetten a Versa sorozatra optimalizált DuoDisc duplatárcsás csoroszlya a már bevált TurboDisc csoroszlyák alkatrészein alapul, és a pontos, egyenletes maglehelyezésről gondoskodik.

 

Horsch Versa KR vetőgép
A sorközöket zárószelkeppel a gépkezelő fogja beállítani

 

Megnőtt a FOCUS, itt a 3 méteres verzió

A Focus jól bevált StripTill sorozatának 3 méteres változatával is előrukkolt a HORSCH. A kombinált sávos műveléshez és vetéshez még a közepes méretű gazdaságok számára is elérhető megoldást nyújt, természetesen megfelelő teljesítményű traktort feltételezve. Első pillantásra a három méter széles Focus-t valóban az acéltartálya és a nagyobb munkaszélessége különbözteti meg testvéreitől (a tartály 3 500 liter térfogatú, 60:40-es felosztással).

A vetőgép gumikerekes tömörítőhengerei a célzott és mély visszatömörítést biztosítják, de az alapfelszereltségéhez tartoznak többek között a MiniDrill és választás szerint a TurboEdge vagy TurboDIsc vetőcsoroszlyák is. A növényimaradvány-mentes talajokhoz a TurboDisc vetőcsoroszlya ajánlott, míg ha maradványokkal fedett a leendő magágyunk, akkor a TurboEdge csoroszlya biztosítja a vetőbarázdát. A 400 literes MiniDrill G&F ideális egy harmadik komponens tartályának, vagy harmadik vetőmagtartálynak, így például repcevetéskor a gép teljesítménye szinte megduplázódik.

 

Az új AVATAR a kerekétől a tartályáig variálható

Az Avatar 12.25 SD direktvetőgép is némi finomhangoláson esett át, például még inkább kezelőbarát lett, így az ISOBUS-alapú kezelés logikája gyorsan megérthető, és az érintőképernyős Touch terminállal a kezelő mindent maga tud beállítani az adagolás során. A sorközöket zárószeleppel a gépkezelő fogja beállítani könnyen szállítható, de az abroncsozásában is alkalmazkodásra törekedtek a konstruktőrök, az 520-as szélességűtől kezdve a 900-as abroncsokig és az ikerkerekekig szinte számtalan felszereltségben rendelhető. A nagyméretű és különböző típusú gumiabroncsoknak köszönhetően a talajnyomás még nedves körülmények között is a lehető legkisebb, ami talajkímélő munkát tesz lehetővé. A dupla támasztókerekek a szárnyakon a keskeny nyomokért és a legjobb talajkövetésért felelősek. A SingleDisc egysoros csoroszlyával és a 25 centiméteres sortávval az Avatar 12.25 SD nemcsak a mechanikai állományápoláshoz, hanem a legkülönfélébb kijuttatási körülmények közt is alkalmas, mint például a direkt- és mulcsvetés, vagy álló köztesnövények melletti vetés.

További méretopciók is vannak: az új fejlesztésű vetőmagtartály-rendszer 6 500 literes, és duplatartályként is választható, ahol a teljes térfogat felosztása 60:40 arányú lehet. Azért, hogy a teljesítményt repcevetés során még inkább meg lehessen növelni, opcióként MiniDrill G&F is csatlakoztatható. Ez a kiegészítőtartály 400 literes, és repce, illetve aprómagok vetéséhez vagy különböző granulátumok kijuttatására alkalmas. Így ritkábban kell a tartályokat feltölteni, és igény szerint egyidejűleg akár 3 komponens is kijuttatható.

 

Maestro direktvetőgép
Direktvetésben, mulcsvetésben is alkalmazható a 18 soros Maestro

 

Megérkezett a függesztett LEEB

A Leeb CS konstruktőrei az ismert modellek bevált technológiájára támaszkodtak. A Leeb CS a CompactSprayer, azaz „kompakt permetező” rövidítése, és ennél a gépnél pontosan fedi is a valóságot ez az elnevezés. A hárompont-függesztésű permetező a traktorral együtt kompakt és jól kezelhető egységet képez, elsősorban kisebb szántóföldi gazdaságokba ajánlott.

A gépet olyan kiemelkedő műszaki tartalommal ruházták fel, mint a függesztett kategóriában egyedülálló aktív BoomControl szórókeret-vezérlés, a CCS Pro folyamatos belső tisztítás, a vegyszerbemosó, de az időközben elterjedt 25 cm-es fúvókaosztás is elérhető az új Leeb CS-nél. A gép minden funkciója a Leeb LT/GS sorozatokból ismert HORSCH kezelőfelületen vezérelhető. Az új CS modellek három különböző,1 400, 1 800 és 2 200 literes tartálymérettel kerülnek piacra, de a sorozathoz hamarosan egy kiegészítő fronttartály is elérhető lesz.

 

Leeb CS függesztett permetező
BoomControl szórókeret-vezérléssel szerelték fel a Leeb CS-t

 

A németországi nemzetközi sajtótájékoztató csattanója a Horsch autonóm traktora volt, melyről itt írtunk.

 

Szerző: Sándor Ildikó