fbpx

Horsch Leeb AX – permetezés, másképp

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 31.

A világ lassan a feje tetejére áll. Különböző „csoportosulások” szerint a termelők a hibásak a klímaváltozásért. Az állattartók azért, mert a tehenek sok metánt „püfögnek” ki, a növénytermesztők azért, mert mérgezik az élelmiszert, és egyes nyugat-európai politikusok szerint az anyáknak nem is kellene gyermekeket szülniük, mert ezáltal is szennyezzük a környezetet. Sokan a biotermékekben látják a megoldást, azonban a biosteak-től is ugyanúgy érelmeszesedést lehet kapni, mint a nem biótól.


LEEB LT: közel az állományhoz

Mit csináljunk mi, termelők, hogy a lakosság másik fele ne úgy tekintsen ránk, mint akik az életüket tönkreteszik. Az egyik az információ közreadása. Például akár falunapokon is érdemes informálni a jelenlévőket, hogy mi is történik a hátsó kert mögött, a szántón, hogyan végezzük a növénytermesztést és a növényvédelmet. A Horsch és a LEEB mindig is arra törekedett, hogy egészségesebb legyen a talaj, a különböző mulcsos talajművelési módokkal pedig többek között azt szeretnénk elérni, hogy nőjön a talaj humusztartalma, miközben ezzel szenet kötünk meg a földben. A LEEB a szóró‑keret-fejlesztéseken keresztül elérte azt, hogy nagyon közel tudunk menni az állományhoz, így jóval kisebb az elsodródás, a veszteség, és ez által akár még növényvédő szert is spórolhatunk, amin keresztül a környezetünket is védjük.

Vegyük közelebbről górcső alá a LEEB permetezők szórókereteit! Könnyű azt mondani, hogy menjünk közel a növényhez, de ott is kell maradni, permetezés közben, még dombos körülmények között is.

Jelenleg a LEEB legnagyobb szórókerete 42 m-es, és még ez is képes az állománytól a szórókeretet 30 cm-re tartani növényvédelem közben. A LEEB szakított a hagyománnyal, és a rugó plusz lengéscsillapító kombi‑nációjú szórókeret-stabilizálást leváltotta, aktív levegős vagy hidraulikus munkahenger-stabilizálásra.

Mit jelent ez? A keret központi részé‑re egy giroszkóp került, ami figyeli a horizontot és egy szögszenzor, ami a keret és a tartály közti eltérést figyeli. Ennek a két értéknek és a szórókereten levő magasságszenzoroknak az összértékéből a számítógép másodpercenként 10 információt kap, ezeket feldolgozza, kiadja a szeleptömbnek az utasítást, és az végre is hajtja. A szórókeret nagyon gyors és precíz reagálásának köszönhetően a hagyományos 70-80-90 cm permetezési magasság lecsökkent 50 cm-re! Ez a távolságcsökkenés már közel 50% elsodródáscsökkenést jelent! A LEEB-nél elsőként lehetséges még ennél is közelebb menni a célfelülethez! – a 30 cm-es permetezési távolság nem mese, hanem valóság! Ehhez más sem kell, minthogy a megszokott 50 cm fúvókatávolságot lecsökkentjük 25 cm-re.

Aktív szórókeret-stabilizálás

Leeb AX: stabilan 50 cm-re az állománytól

Leeb AX: a legegyszerűbb traktorral is működtethető

Leeb GS: BoomControl Pro Plus – a szórókeret még egy helyen csuklik, így a domborzatot még jobban leköveti

Leeb LT: kisebb elsodródás és még jobb borítottság

Leeb LT NightLight – szórókeret-világítás

Így ugyanazt a területet tudjuk lepermetezni, de jóval kisebb távolságból, még kisebb elsodródás mellett és ezenfelül apróbb cseppekkel is, ami még jobb borítottságot jelent. És most nézzük meg, hogy a saját légcsatornában elvégzett kísérletek mit mutatnak?

Összehasonlítva a két rendszert, az 50 és a 25 cm-est, azt látjuk, hogy abban az esetben, ha közelebb járunk a célfelülethez, fele akkora fúvókákkal ugyan‑azon a nyomáson és lémennyiséggel 20-25%-kal kisebb az elsodródás.

Mit jelent ez? Kb. 20% megtakarítást! – vagy nagyobb hatékonyságot! Visszatérve az elejére: ha LEEB permetezővel dolgozunk, azzal nagyban hozzájárulunk a környezet védelméhez, kevesebb vegyszert a lehető legkisebb elsodródással a célfelületre kijuttatva!

Permetezel vagy már LEEB-ezel? – ez a kérdés!

Szász Zoltán, 06 30 743 0302