fbpx

HE-VA TRIPLE-TILLER grubber az Sz-Agro 2007. Kft. választékából

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 24.

A grubberek egyre fontosabb szerepet töltenek be a növénytermesztési technológiában, és univerzális felhasználhatóságuk miatt sem a „kis”, sem pedig a „nagy” területen gazdálkodók gépállományából nem hiányozhatnak
A grubberek legfontosabb előnye, hogy alacsonyabb üzemanyag-felhasználás mellett mind sekélyen, mind pedig mélyebben intenzív, de forgatás nélküli talajművelést biztosítanak a gazdálkodóknak, ami előnyösen befolyásolja a vízmegőrzésre tett egyre nagyobb erőfeszítéseket. A HE-VA többéves fejlesztés és gyakorlati tapasztalatgyűjtés eredményeként megjelent a piacon az Sz-Agro 2007.  Kft. kínálatában a TRIPLE-TILLER háromsoros univerzális grubberrel.

A Triple-Tiller grubberekkel egy menetben három műveletet tudunk elvégezni:

– lazítás,
– keverés,
– visszatömörítés (talajfelszín-egyengetéssel).

A gerendely kialakításnál fontos volt a robusztusság mellett a kedvező súlypont, illetve hogy az egyes kapasorok és kapák egymáshoz viszonyított távolsága nagy mennyiségű szármaradvány mellett is lehetővé tegye az eltömődés nélküli talajművelést. Az egyes sorok távolsága ennek megfelelően 80 cm, míg soronként 85 cm, a gerendelymagasság szintén 85 cm. A függesztő hárompont torony vagy a féligfüggesztett gépek vonószerkezete a három sor kapa mindegyikénél „húzza” a gépet. Ez még az extrém kötött talajoknál is hosszú élettartamot biztosít.

A kapák 25 cm-es osztása mindkét gépoldalnak egyenletes terhelést és intenzív keverőhatást biztosít. Ennek a keverőhatásnak a fokozását segítik elő az alapkivitelű hajlított orrbetétek és a csavart keverőlemezek. Az orrbetétek többfuratos kiképzése és megfordíthatósága a kopás függvényében gyors utánállítást biztosít, és lehetővé teszi a kopó alkatrészek „utolsó grammjának” a felhasználását is.
Az opcionálisan választható gyorscserélős rendszer két garnitúra orrbetétje az egyszerű kopóalkatrész-csere mellett az eltérő munkamélységben végzett munkák közötti gyors átváltást is lehetővé teszi. A 26 cm munkaszélességű lúdtalpkapák teljes munkaszélességben átkeverik a talajt, így csökkentve a párolgási veszteséget és biztosítva a gyommagvak és kihullott szemek felső talajrétegbe történő bekeverését. A keskeny, 7,5 cm-es orrbetétek pedig a mélyebb talajrétegek és növénymaradvány megfelelő összekeveréséről gondoskodnak.

A keverőlemezből a talajtípusunknak megfelelően két eltérő kialakítás közül választhatunk. Az agresszívabb íveltségű keverőlemez kötöttebb, nehezebb talajoknál is lehetőséget biztosít a jó aprózódásra, illetve, nagy mennyiségű szármaradványnál a megfelelő bekeverésre. Az egyes sorokban eltérő irányban álló keverőlemezek pedig „egyenes” talajfelszínt eredményeznek a tárcsasor és henger részére. Az egyenes keverőlemez a könnyebb és lazább szerkezetű talajok megmunkálásánál javasolt.
A kapák mellett igen fontos szerepet játszik egy gép megfelelő használhatóságában, hogy az adott talajtípusnak megfelelően milyen szárbiztosítással rendelkezünk – a HE-VA ebben is széles választékot biztosít. A hagyományosnak mondható nyírócsavaros és automatikus dupla rugós biztosítás mellett a csavart rugós szárat is választhatjuk, nagyon heterogén talajaink megmunkálására.

Az automatikus dupla rugós szárbiztosítás állítható kioldóereje biztosítja a gazdálkodók számára, a köves vagy extrém kötöttségű talajon a gép megfelelő védelmét, illetve a keletkező vibráció segítségével a könnyebb vontathatóságot.
A kapák mögött találjuk a központi csavarorsós állítással rendelkező és a tömörítőhengerrel együtt mozgó egyengető tárcsasort. A tárcsasor hatékony munkáját a megfelelő szögben elhelyezett, egymáshoz képest eltolt, 510 mm átmérőjű csipkés tárcsák biztosítják.
A tárcsasor mélységállítása a henger vázán elhelyezett központi csavarorsóval fokozatmentesen – a kapák után keletkező bakhátak méretének megfelelően – lehetséges. A tárcsák tökéletes talajkövetését és hathatós védelmét a rövidtárcsák tárcsafelfüggesztéseinél használt gumibakos rendszer biztosítja. Az egyes menetek bakhátmentes csatlakozását teszik lehetővé a tárcsasorhoz képest elforgatható és szögben állítható szélező tárcsák.

A gép utolsó eleme az elmaradhatatlan henger, amely több célt szolgál a grubberen – mélységhatárolás, rögtörés és visszatömörítés. Kétféle henger áll rendelkezésre, a talajtípusunknak megfelelően: V-profil henger, 600 mm átmérővel, hatékony sárkaparóval, vágóéllel és széles visszatömörítő felülettel – nehéz, kötött és középkötött talajokhoz; csőpálcás henger, 500 mm átmérővel a sekélyen végzett munkához és középkötött talajokhoz. A megfelelő munkamélység beállítása a henger hidraulikus emelésével vagy süllyesztésével 5-35 cm között végezhető el. A hengerekre jutó nagy terhelés megszüntetésére a munkamélység beállítását követően a munkahengerek száraira helyezhetjük a távtartó klipszeket, amelyek cm-es pontosságú beállítást biztosítanak.

A féligfüggesztett gépek vontatását alapkivitelben az alsó fix vonófejen ajánlja a cég. Ahhoz, hogy az eltérő magasságú vontatási pont ne zavarja a gép „vízszintességét”, egy hidraulika munkahengert építettek be a grubber vonórúdjába. Ennek a munkahengernek a segítségével emelhetjük ki a gépet szállításhoz, illetve engedhetjük a gép elejét a megfelelő mélységbe.
A Triple-Tiller-sorozat 3 m-es munkaszélességtől 5 m-es kivitelig kérhető függesztett és féligfüggesztett kivitelekben. Érdekesség, hogy a függesztett kivitelű fix gerendelyes gépek igény esetén a későbbiekben átszerelhetők féligfüggesztett kivitellé.
Nagyobb munkaszélességek esetén a gépet mellső mélységhatároló kerekekkel is felszerelhetjük.
Egy különleges kiegészítő felszerelés a Multi-Seeder aprómagvetőgép, amely lehetőséget biztosít, hogy a sekélyen végzett talajmunka során egy menetben a zöldtrágyának használt növény vetőmagját is kiszórhassuk.

Pozsgai Éva, Sz-Agro Kft