HE-VA Disc-Roller XL Contour - Dán úttörő

A HE-VA dán gyártó a rövidtárcsás boronáival már több mint 15 éve képviselteti magát a piacon. A Disc Roller XL Contour sorozat a közelmúltban egészítette ki a programot – első alkalommal végeztünk vele munkát a szántóföldön.


Továbbfejlesztés: a HE-VA programjában új a bővített funkciókkal rendelkező Disc-Roller XL Contour sorozat

A dán HE-VA vállalat nemrégiben bővítette rövidtárcsás boronái már amúgy is széles kínálatát. Az új sorozat Disc-Roller XL Contour néven található meg a tárcsás boronák piacán, ahol nagy harc folyik. A tárcsás boronák előnyei elsősorban kötött talajon, nagy mennyiségű szerves maradvány mellett mutatkoznak meg. Dániában, az Északi-tenger partján figyelhettük meg az első gyakorlati teszt során, hogy milyen műszaki jellemzőkkel rendelkezik az új sorozat. Ehhez a 7,5 méter munkaszélességű csúcsmodell állt rendelkezésünkre, amivel a szántóterületet kukoricavetéshez készítettük elő. Előtte azonban néhány információ a dán családi vállalkozásról.

A táblavégi fordulónál a tárcsasor a keret felé mozdul, így már csak a henger és a támkerekek érnek a talajra

A két részből álló tárcsaszegmens ellenére a Disc-Roller 4 m szállítási magasság alatt marad

Az elülső támkerekek kormányozhatók, de opcionálisan meg kell őket rendelni

Az elektromos mélységhatároló ütköző a tárcsaszegmensben található. A pozícióját manuálisan kell változtatni

A vezetőfülkében lévő kapcsoló rövid ideig felül tudja írni ezt a funkciót, pl. részterületek mélyebb megmunkálásakor

A nagy, 610 mm-es tárcsák ellenére a húzástávolság 12,5 cm

A speciális Sabre tárcsák meglehetősen enyhén íveltek, és kis mértékben csipkézettek. A vágószög 18 fok; az aláfogás a munkamélységtől függően változik

A tárcsasor mélységének jelzésére egy skála szolgál a fejrésznél

A tárcsák csapágyai teljesen karbantartásmentesek

Villy Christiansen 1977-ben, Dánia északi részén, a Mors szigeten, egy baromfiistállóban alapította meg a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó HEVA vállalatot. A név a családtagok nevének kezdőbetűiből tevődik össze. A vállalat elsősorban a szántóföldi hengereiről ismert, de a mélylazítóik is széles körben elterjedtek. Az első rövidtárcsás boronák már 2004-ben megjelentek a programjukban, így a HE-VA az elsők között volt a tarlóhántásra használt hatékony gépek fejlesztésében.

BŐSÉGES ÁTÖMLÉS

Az új Contour sorozat összesen nyolc gépet foglal magában – négy modell függesztett, négy pedig féligfüggesztett és összecsukható. A sorozat már 2,5 m munkaszélességtől indul; a záró csúcsmodell a 7,5 m-es változat, amit mi is használtunk a tesztünk során. Minden összecsukható kompakt tárcsás borona két részből álló szerszámállománnyal rendelkezik; az elmunkálóhengerek ellenben 3 részesek. A tesztgépünk összecsukása is ennek megfelelően történik, így igaz, hogy szállítási helyzetben szűk, ugyanakkor nagyon magas. Az előírt 4 m-es szállítási magasság betartása érdekében először az oldalsó elmunkálóeszközöket kell behajtani. A szállítási szélesség kereken 2,65 m. A középen elhelyezett járószerkezet két, 520/50×17.0 méretű gumiabroncson fut, és gondoskodik a stabilitásról. Különálló manuális szállítási rögzítőzár sajnos nincsen, a rendelkezésre állót az összecsukást végző hidraulikus hengerrel kapcsolták sorba, így a hidraulikacsatlakozások nem szándékos működtetésekor a zár mindkét oldalszárnynál kiold.

Műszaki adatok

keret: 7,25 m munkaszélesség, 950 mm gerendelytávolság; 2 részes összecsukható, járószerkezet 520/50×17.0, 2-17,5 cm munkamélység, hidraulikusan állítható

tárcsák: 58 Sabre tárcsa, csipkézett, 610 mm átmérőjű, 6 mm vastagságú, 18 fokos vágószög, karbantartást nem igénylő csapágyak, húzástávolság 12,5 cm, egyéni, gumielemes függesztés

hengerek és tartozékok: Twin V-profilú henger 600 mm átmérőjű (kb. 380 kg/m); összesen 7 henger áll rendelkezésre; opcionálisan kormányozható támkerekek, Spring-Board simító, szóródásgátló ponyva, egyengető pálcasor és késes henger

méretek és tömegek: 7,50 m gépszélesség; szállítási szélesség és magasság 2,65 és 4,00 m, üzemtömeg a tesztkivitelben kb. 9700 kg, teljesítményigény 190 lóerőtől.

németországi listaár (plusz áfa):a gép ára tesztkivitelben 69 900 EUR

Opcionálisan elöl felszerelhető egy ún. Spring-Board simító. Ez elegyengeti és porhanyítja a rögös talajt

A dán újdonság 950 mm széles gerendelytávolsága kiemelkedő. Az utolsó tárcsasort tartó gerendely és a henger közötti távolság nem kevesebb, mint 1000 mm – ennek elegendőnek kell lennie nagy mennyiségű anyag felhalmozódása esetén. Az 58 tárcsa 7,25 cm-es, hatékony munkaszélességben dolgozik.

A HE-VA az elegyengetésre használt szélső elemeket nem számítja hozzá a munkaterülethez. A húzástávolság tehát így mintegy 12,5 cm.

Az új Disc-Roller XL generáció jellemzője a Contour opció. Ez azt jelenti, hogy a gépek igazodnak a terepviszonyokhoz. A borona mindkét tárcsás eleme nyomás alá kerül ehhez, amit a Contour rendszer közvetlenül szétnyitáskor épít fel. A gép mindkét oldalán 2-2 nitrogéntároló tartály csökkenti az egyenetlenségeket, és lágy rugózást biztosít, így a gép nem billeg. A rendszer nyomása az adott terep viszonyoknak megfelelően változtatható. A „csillapítás fokáról” egy manométer tájékoztat.

GOMBNYOMÁSRA MÉLY

Az első, sekély tarlóhántástól a köztes növények mély bedolgozásáig vagy a szántott területek előkészítéséig a különböző feladatok sokféle munkamélységet követelnek meg. A HE-VA ezt a tartományt 2-17,5 cm között adja meg. A munkamélység változtatását a gyártó nagyon egyszerűen megoldotta, méghozzá fokozatmentesen, hidraulikusan. Ehhez a két szárnyszegmens tárcsasorai befelé vagy kifelé fordulnak. A tartórudak, amelyekre a tárcsakarok rögzítve vannak, tehát elfordulnak: ha a karok hátrafelé mozdulnak, akkor a tárcsák sekélyebben dolgoznak. Mélyebb műveléshez a tárcsakarok közel a talajra merőlegesen helyezkednek el. Ennél a mélységállítási típusnál a henger, a támkerekek, a többi szerszám és a vonórúd beállítása nem változik. A tárcsaszegmensek beállítására szolgáló hidraulikus hengerek egyébként védetten helyezkednek el a hosszanti keretelemekben. Bár a mélységszabályozás kényelmesen, hidraulikusan végezhető, egy elektromos mélységhatároló ütköző elhelyezhető a tárcsák területén. Ezt a vezetőnek kézzel kell a helyére tennie. Az érzékelő ebben az esetben egy kis sínen helyezkedik el a két tárcsasor között, a központi főkeret közelében. Sajnos itt nincs viszonyítási skála – ez elöl helyezkedik el, a traktor vezetőfülkéjének irányában. De mire való az elektromos mélységhatároló ütköző? Ez a funkció hasonló az ismert távtartó lapokhoz vagy a hidraulikus hengerek közötti távtartókhoz, ez tartja a boronát a kívánt értéken. Ha azonban bizonyos részeken, pl. az erősebben tömörödött művelőutakon vagy a táblavégi fordulónál mélyebben szeretnénk dolgozni, akkor az ütközőt gyorsan ki lehet kapcsolni. Ehhez a szenzor egy megfelelő gombbal rendelkezik, ami a hosszú vezetékének köszönhetően elhelyezhető a kabinban. A kapcsoló segítségével a tárcsasor hidraulikusan mélyebbre állítható. Ha ezeken a részterületeken befejeztük a munkát, akkor a szenzor újra aktiválható, és a gép a korábban beállított mélységgel dolgozik tovább – ami nagyon praktikus.

A jobb oldalon két tárcsa korlátozza a föld oldalra szórását

510 mm átmérőjükkel és laprugós kivitelükkel különböznek a többi tárcsától

A gép szélessége összesen 7,50 m; a tárcsák 7,25 méteren dolgoznak

A visszatömörítést egy dupla, V-profilú henger végezte. Egyszerű változatra is átalakítható – vagy fordítva

A fő ismertetőjegye a sávos visszatömörítés – az ék alaknak köszönhetően a mélyben is

TÁBLAVÉGI FORDULÓ ÚJRAGONDOLVA

Az elektromos ütközőnek alapvetően van még egy másik feladata. A táblavégi fordulónál a tárcsás borona kiemeléséhez a dán gyártó egy új és érdekes utat talált. Ilyenkor a tárcsákat teljesen visszahúzza a rendszer úgy, hogy azok egyáltalán nem érintik a talajt. A tárcsás borona ekkor hátul a hengeren támaszkodik, elöl pedig a vonórúdon és a támkerekeken. A 90 fokos fordulat után a vezetőnek működtetnie kell a mélységszabályozáshoz tartozó hidraulikacsatlakozót, és a szenzor által határolt munkamélységben fog a gép tovább dolgozni – a tárcsák tehát újra lefelé fordulnak, és behatolnak a talajba. Az egész folyamat nagyon tetszett nekünk, és zökkenőmentesen zajlott.

A táblavégi fordulónál egy másik alternatíva a tárcsák mozgatására a járószerkezeten keresztül megvalósítható funkció. Ezt elsősorban olyan területeken érdemes használni, ahol sokat kell előre-hátra manőverezni, pl. ék alakú területek esetén. Ehhez csak a járószerkezethez tartozó hidraulikacsatlakozót kell működtetni. A gazdálkodó tehát eldöntheti, hogy számára melyik eljárás a legkedvezőbb – és ez nagyszerű megoldás.

KÜLÖNLEGES TÁRCSAFORMÁK

A tárcsás borona alapvető elemei természetesen maguk a tárcsák. A Disc-Roller XL Contour kompakt tárcsás boronán 610 mm átmérőjű és 6 mm anyagvastagságú tárcsák találhatók. A versenytársak ebben a szegmensben egy kicsit nagyobb átmérőt használnak (általánosak a 620 mm-es tárcsák), emiatt azonban nagyobb a húzástávolságuk is. Feltűnő a tárcsák speciális formája. A HE-VA „Sabre” tárcsáknak nevezi őket. Viszonylag enyhén íveltek és kis mértékben csipkézettek. A vágószögük 18 fok. Minden tárcsa egyedileg, egy rögzítőpalásttal ellátott, speciálisan hajlított karral csatlakozik a tárcsatartó gerendelyhez. A palástban 40 mm vastagságú gumibakok kompenzálják az egyenetlenségeket, és védenek a túlterheléstől. A golyóscsapágyak teljesek karbantartásmentesek.

A tárcsatartó elfordításával történő munkamélység módosításkor alaposabban figyelve feltűnik, hogy a tárcsák aláfogása növekszik, és így az agresszivitásuk is nő. Minél mélyebben dolgozik a gép, annál nagyobb az aláfogás. A HE-VA ezt a tulajdonságot DSD-technológiának nevezi (Depth Synchronised Disc=mélységében szinkronizált tárcsa). Mélyebb munkavégzés esetén a Disc-Roller gondoskodik arról, hogy a növényi maradványokat alaposabban aprítsa a gép, és bekeverje a talajba. Emellett a nagyobb aláfogással jobban behúzza a tárcsákat a talajba, és gyorsabban eléri a kívánt mélységet. Minimális mélység esetén az alig érzékelhető aláfogásnak köszönhetően a Sabre tárcsák nagyobb hatóterületűek, és pl. az első tarlóhántáskor igazán sekélyen hatolnak a talajba. Munkánk során a munkamélységet kb. 10 cm-re állítottuk be a magágykészítéshez. A tárcsák jól bekeverték a zöld, meglehetősen sűrű köztesnövény-állományt. A behúzás lendületesen történt.