fbpx

Ha szecskázás, akkor BiG X!

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 05.

A Krone cég 2001-ben kezdte meg a nagyteljesítményű járvaszecskázógépek gyártását, s így a BiG X V8 és V12 modellekkel egyben egy új kategóriát alkotott a piacon.  A Krone döntése beigazolódott, hisz mára az összes jelentős gyártó
kínál hasonlóan nagy teljesítményű silózókat. 2010 őszén a gyár bemutatta új, harmadik szériás modelljeit, amelyek közül 3 db BiG X 700-as gép talált gazdára a magyar piacon 2011-ben. Az idei évben a Krone a közepes gazdaságok számára is elérhető megoldást kínál a tömegtakarmányok betakarításához.

BiG X 500 – szecskaminőség, gazdaságosság, teljesítmény

A BiG X 500, a Krone 500 lóerő teljesítményű szecskázója a szecskázók piacán a közepes teljesítménykategóriába tartozik. 510 lóerős csúcsteljesítményű Mercedes-Benz motorja bőséges tartalékkal rendelkezik minden betakarítási körülményhez, emellett – a BiG X egyedülálló műszaki megoldásaival kombinálva – kategóriájában a legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztású erőforrás. A Krone silózóknak emellett minden alkatrészét úgy tervezték, hogy az a tökéletes minőségű szecska készítését szolgálja; 1 500 lóerőre méretezett silózóegysége tartósan megbízható üzemeltetést biztosít.

A szecska minősége már az asztalnál eldől

A Krone szabadalmaztatott, Easy Collect 6000 nevű, 6 m-es sorfüggetlen kukoricaadaptere a kollektor-elv alapján működik. Minden levágott szár kukorica közel függőleges állásban halad végig az asztal mentén középre, ahol befordul, és merőlegesen érkezik a szecskázódob késeihez. Ennek köszönhetően minimális a hibás vágások száma; a szecskázott anyag homogén, a hosszú szecskák aránya elhanyagolható. Az Easy Collect asztalok további előnye az egyszerű konstrukcióból fakad. Az egyszerű felépítés miatt a gép alacsony tömegű, emellett kevesebb a mozgó alkatrész, a meghibásodás lehetősége minimálisra csökken. Az automatikus sorvezető rendszer és az aktív talajkövetés a BiG X gépek esetében az alapfelszereltség része, csakúgy, mint az Easy Collect asztalok másik jelentős újítása, az „Autoscan” érzékelő, ami folyamatosan figyeli a betakarított kukorica érettségét és a színanalízis alapján korrigálja a beállított szecskahosszt, annak érdekében, hogy a szárazabb anyag esetében is jól tömöríthető szecskát állítsunk elő, a nedvesebb állomány betakarítását pedig gazdaságosabbá tegye.

Tökéletes előtömörítés, nagyobb biztonság, kiváló szecskaminőség

A BiG X szecskázókat úgy fejlesztették ki, hogy – a motorteljesítménytől függetlenül – minden, a betakarított anyag feldolgozásában résztvevő alkatrész 1 500 lóerős motorteljesítményhez lett méretezve. Ilyen alkatrész a 6 db előtömörítő henger is. Az első pár hengerekben elhelyezett fémérzékelők az összes ferromágneses anyagot felismerik, és a behúzást azonnal megállítják. A 3 pár hengernek köszönhetően az anyag 820 mm utat tesz meg a detektoroktól a szecskázódobig, ami még nagy sebességű betakarítás esetén is megfelelő biztonságot nyújt. Ezek mellett természetesen a 3 pár tömörítőhenger elsődleges feladata a levágott/felszedett anyag tökéletes előtömörítése, a minőségi szecska és az alacsony üzemanyag-fogyasztás érdekében. Mivel a szecskahosszért az előtömörítő hengerek fordulatszáma felel, a Krone a hengerek hajtásánál sem ismer kompromisszumot. Mind a tömörítés, mind pedig az adaptermeghajtás hidromotorokkal történik, annak érdekében, hogy a kívánt szecskaméret beállítása fokozatmentesen legyen. Ez a megoldás kínál lehetőséget az optimális üzemállapot fenntartására; az asztal sebességét a gép automatikusan szinkronizálja a behúzóhengerekkel és a menetsebességgel, az „Autoscan” szenzor pedig a gépkezelő beavatkozása nélkül, fokozatmentesen korrigálja a szecskahosszt a növény érettségének megfelelően, a betakarítás teljes ideje alatt.

Szecskázódob – tiszta vágás=alacsony fogyasztás

A BiG X 500 betakarítógéphez többféle késszámú dob érhető el – a hazai piaci igényeknek ezek közül első sorban a 28 késes dob felel meg. Robusztus kialakításának és nagy tömegének köszönhetően a dob járása rendkívül egyenletes, emellett a kések és késtartók kialakítása a legnagyobb anyagáramot teszi lehetővé, miközben a dob mindvégig tiszta marad. A Krone 2010-ben vezette be a „Varistream” rendszert, ami újabb ugrást jelentett a még egyenletesebb anyagáram és alacsony hajtásigény felé. A dob alatti fenéklemez és az ürítőventilátor mögötti hátlemez rugó-előfeszítésű, ami biztosítja az egyenletes anyagáramot és ürítést, csökkenti a dob és a motor lökésszerű terheléseit.

Szemroppantó, ürítőrendszer

A kukorica betakarítása során jelentős szerepet kap a szemroppantó. A BiG X 500-as szemroppantó hengereinek átmérője 250 mm, a fogszám 144. A nagy átmérő nagy felületet eredményez, így jelentős tömegáram mellett is tökéletes a szemek feltárása amit a hengerek sebessége közti 20%-os különbség is segít. A mellékelt szervizkocsi és a szecskázóba épített csörlő segítségével a roppantóegység fél óra alatt ki- vagy beszerelhető. A megfelelő sebességű és veszteségmentes ürítés a nyolclapátos gyorsítón keresztül történik. Az irányítás folyamatosan a vezető kezében van; a kezelő az ülés karfájába épített joystick segítségével a torony összes funkcióját könnyedén eléri.

Járószerkezet – szecskázás minden körülmények között

A BiG X járvaszecskázók tervezése során alapvető elv volt, hogy a stabil és kompakt felépítés mellett a gép még extrém talajkörülmények között is üzemeltethető legyen. A BiG X tömegeloszlása ideális, kukoricaadapterrel 60% terhelés jut az első kerekekre. Az alapfelszereltségben összkerékhajtású gép járószerkezete hidrosztatikus, a hajtás 4 db kerékmotorral történik, aminek köszönhetően a szecskázódob a két kerék közé kerülhetett, emellett nagyobb a gép szabad hasmagassága. Közúton 40 km/h sebességre képes. Ezzel a megoldással a BiG X 500-as olyan helyen is be tudja takarítani a terményt, ahol más gép már nem.

Vezetőfülke – minden a kezelő irányítása alatt

A klimatizált „Command-Vision” vezetőfülkében minden a kezelő munkáját szolgálja. A tágas fülke teljes panorámát nyújt: akár a legszélesebb adapter is jól látható, és az ürítőtorony minden mozdulata is tökéletesen követhető. A légrugós vezetőülés kartámlájába épített vezérlőközpontról az összes fontos funkció azonnal elérhető, az asztal és behúzó hengersor működtetésétől kezdve, a torony mozgatásán át, a járószerkezet vezérléséig. A gép működéséről az összes információ a folyadékkristályos kijelzőről olvasható le, amin keresztül egyúttal valamennyi üzemi paraméter beállítható, emellett a teljes gépdiagnosztika elvégezhető.

EasyFlow rendfelszedő – 30%-kal nagyobb sebesség

A Krone EasyFlow a világ első vezérlés nélküli rendfelszedő adaptere. Munkaszélessége 3 m, és az új konstrukciós megoldásnak köszönhetően 30%-kal magasabb fordulaton üzemel, miközben 58%-kal kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaz. A növelt üzemi fordulatnak köszönhetően akár 10%-kal nagyobb napi teljesítmény érhető el. Nagyobb teljesítmény, kevesebb karbantartás, alacsonyabb üzemeltetési költség.

A BiG X 500-as gép minden alkatrésze, minden funkciója a tökéletes minőségű szecska előállítását szolgálja, alacsony tonnára vetített üzemanyag-fogyasztás mellett kiemelkedő teljesítménnyel.

A BiG X 500-as gépet elsősorban olyan mezőgazdasági üzemek számára ajánljuk, akik a több mint 10 éves elhasznált, 300-400 lóerős gépeiket kívánják lecserélni, és olyan műszaki és teljesítménybeli előrelépést kívánnak végrehajtani – a jobb szecskeminőséggel és annak nagyobb hasznosulásával –, ami gazdaságos megoldást jelent számukra a következő 10 évre!

P.G. – Magtár Kft.