fbpx

GÉPmax – 2016-09 – szeptember

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 23.

Kedves Olvasó!

A szeptember elején megrendezett jubileumi Bábolnai Gazdanapok szakkiállítással véget ért az idei kiállítási szezon, így legközelebb januárban, a hagyományos budapesti seregszemlén csodálhatjuk meg testközelből a gépes világ újdonságait.

A bábolnai négy nap alatt nagyon sok személyes beszélgetés adott átfogó képet a gépberuházásokhoz kapcsolódó idei tapasztalatokról, trendekről. Bár korai még az évösszegzés, az mindenesetre látszik, hogy a kora tavaszi biztató kezdés után később megtorpant az új gépekhez kapcsolódó beruházási kedv, így a tavalyi eredményekhez képest szinte minden cég kis visszaesésről számolt be. Akinél persze 2015 rekordév volt, ott talán ez nem is annyira váratlan, de itt azért ennél biztosan többről van szó.

Lapunk elején (6. old.) rövid betekintést kapunk a német géppiac statisztikáiba is – ott sem egyszerű a gyártók, kereskedők helyzete, bár a jelentős export azért sokat segít az eredményesebb munkában. Visszatérve a hazai piacra: annyi azért látszik, hogy az utolsó negyedévben még komoly lehetőségekkel számolnak a cégek – s ha az eddigi lemaradást nem is lehet visszahozni a december végéig tartó időszakban, de minden esély megvan a tisztes forgalom elérésére. A bábolnai kiállításhoz kapcsolódik cikkünk is, amelyben a termékdíjat nyert gépek rövid leírását közöljük (22-25. oldal).

Emellett, hogy a teljesség igénye nélkül néhány érdekes témát kiemeljünk: például a Teszt és tapasztalat rovatunkban a Väderstad Spirit vetőgépével kapcsolatos véleményéről kérdeztük a gép tulajdonosát, illetve emellett két további tesztet is közlünk: az egyik a Horsch Joker 6RT tárcsás boronáját veszi górcső alá, a másik pedig a Lemken Juwell ekéit ismerteti meg a lehetséges felhasználókkal.

Megismerhetjük ezeken kívül még az almabetakarítás során használható speciális gépeket, vagy például a Lamborghini Spark traktorokhoz kapcsolódó gyakorlati tapasztalatokat.

Mindezek mellett a következő oldalakon még további érdekes és hasznos újdonságokat, gépbemutatót, ismertetőt találnak. Ezek áttanulmányozásához hasznos időtöltést kívánok!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK