fbpx

GÉPmax – 2013-01 – január

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 15.

Kedves Olvasó!

Lapunk eredményeit illetően már a novemberi számunkban visszatekintettünk az elmúlt évre, most azonban engedjék meg, hogy az ágazattal kapcsolatban is megosszak néhány gondolatot Önökkel!

A végleges számokat a gépértékesítéssel kapcsolatban még nem ismerjük a teljes 2012-es évre vonatkozóan, de az már látható, hogy az első félév lendülete a második hat hónapra mérséklődött, bár a kombájnok közül többet adtak el a kereskedők, mint egy évvel korábban. Ez a megtorpanás persze érthető, ha figyelembe vesszük az elmúlt év aszálykárait.

Emellett mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött, ha csak a szakmai kiállításokra, bemutatókra, rendezvényekre gondolunk, amelyek legtöbbjéről elmondható, hogy rekordszámú látogatottsággal zajlottak. Talán nem tévedünk nagyot, ha a január végén kezdődő AGROmashEXPO és Agrárgépshow közös rendezvény sikerét is előre prognosztizáljuk, mivel ekkora mezőgazdaságigép-kiállításra még nem volt példa mostanában. Ha ezt a tényt figyelembe vesszük, akkor reménykedhetünk, hogy talán ez adhat egy induló lökést a 2013-as év kezdésének, bár tudom, önmagában egy esemény még nem elég, sok más egyéb tényező is szükségeltetik a növekedéshez.

A GÉPmax megjelenését tekintve ötödik évfolyamába lépett. A születésnapi, kibővített számmal is igyekszünk nagyon sok új, érdekes információt megosztani Önökkel. Megtudhatják például, hogy a tavalyi évben 175 éves John Deere önjáró permetezőjéből már a 100.-at adta át a KITE Zrt. A már említett agrárgép-seregszemle előtt megismerhetik a pályázatok nyerteseit, de a februárban kezdődő párizsi SIMA kiállítás arany- és ezüstérmeseiről is olvashatnak. Szintén Párizshoz kapcsolódott a Väderstad újdonságainak év végi bemutatója, amelyekről beszámolunk.

Mivel Teszt és tapasztalat rovatunkat öt éve egy Landini traktorról szerzett benyomásokkal indítottuk, most ismét egy Landini, a Powermondial 115 Top került górcső alá. Egy jóval nagyobb “igavonóval”, a Case IH Quadtrack-jával szintén e számunkban ismerkedhetnek meg közelebbről, a dlz magazin munkatársainak jóvoltából. Gépbemutató rovatunkban a Gaspardo MTE szemenkénti vetőgépek, a Serrat szárzúzók, a Kuhn MultiLeader váltvaforgató ekék, a Massey Ferguson 7600-as traktorsorozata, a Finotto Eurofalcon önjáró permetezője, a Dereland által forgalmazott technológia: a traktorok adhéziós tömegnövelésének új módszere, valamint a Magtár Kft. Öntözési Irodájának megújult választéka mutatkozik be.

A rakodógépek kiválasztásának szempontjairól olvashatnak a Weidemann rakodók képviselőjének tollából. Interjúk keretében tudhatnak meg többet a Väderstad Tempo szemenkénti vetőgépről és a Zunhammer legnagyobb, 27 000 literes hígtrágya-tartálykocsijáról, a felhasználók tapasztalatai alapján.

Finomhangolás rovatunkból a különféle GPS-alapú sorvezetésekről tájékozódhatnak, az Elektronika cikkéből pedig a bolognai EIMA-n bemutatott SAME DEUTZ-FAHR új Agrosky rendszerét ismerhetik meg, a precíziós gazdálkodás és automata vezérlés témakörében.

Ismét találkozhatnak egy lelkes “felújítóval”, aki Claas Columbus kombájnját varázsolta újjá. Szokásos História rovatunkból pedig a KSZ-6 önjáró cukorrépa-betakarítógép történetét ismerhetik meg.

Remélem, most is találnak hasznos és érdekes információkat lapunk forgatása közben!

Találkozzunk az AGROmashEXPO-n, az G pavilon: 401/d standján!

CÍMKÉK