fbpx

GÉPmax – 2012-09 – szeptember

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 13.

Kedves Olvasó!

Már hónapok óta várakozunk az esőre, de egy-egy helyi égszakadást leszámítva nem érkezett komolyabb csapadék. Az országot járva, látva a földeket, hallgatva a gazdákat kiderül: sajnos komoly kiesés várható a kukorica-terméseredményekben. Némi vigaszt csak az nyújt, hogy a napraforgóhozam több helyen jobban alakult a vártnál.

A repcevetéseknél is egyesek a naptárt nézték, és már elvetettek, míg mások reménykednek, hogy rövidesen nedves talajba tehetik a magot. Várakoznak a gépkereskedők, a finanszírozók is, hogy hogyan alakul a további időszak, miként változik a gépértékesítés helyzete az elkövetkezőkben.

Az elmúlt hónapban is nagyon sok gépbemutatón jártunk, ahol a talaj nedvességének megőrzését szolgáló talajmunkagépekre igyekeztek a forgalmazók ráirányítani a figyelmet. Hogy azok se maradjanak ki az újdonságok megismeréséből, akik valamilyen oknál fogva nem jutottak el ezekre az eseményekre, vagy ott voltak, de esetleg szeretnének még bővebb információkat kapni, ezért részletes beszámolóinkat megtalálják e havi számunkban, és több, a helyszínen készített kisfilmünket is megnézhetik a GÉPmax honlapján.

Futótűzként terjedt a hír már a Farmerexpo kiállításon is, miszerint jövő januárban csak egy mezőgazdasági gépkiállítás lesz, és ez a piac sok szereplőjének életét teszi egyszerűbbé. Szeptemberben pedig ismét az OMÉK kerül sorra, így jövőre két szakmai kiállítást is Budapesten tartanak.

Friss számunkban tudósítást olvashatnak a Deutz-Fahr 6-os, 7-es traktorszériájának bemutatkozásáról, amelyet Berlin mellett tartottak meg. Már régebben olvashattak nálunk keskeny nyomtávú traktorról; ezúttal a Teszt rovatunkban került górcső alá az egyre erősödő Kubota márka M7040-es Narrow modellje.

A dlz magazin tesztje alapján az Amazone Catros-szal ismerkedhetnek meg közelebbről. Két interjúból pedig a Vakutec vákuumos szipppantó-tartálykocsiról és a Horsch csökkentett menetszámú energia- és művelettakarékos talajműveléséről tudhatnak meg többet.

A Michelin cég a jövedelmezőségre törekvő gazdák előtt sorakozó nehézségekre próbál megoldást kínálni a gumiköpenyek alkalmazásán keresztül. A mélylazítás munkaműveletéhez a Jympa lazítók mutatkoznak be. Aki pedig a vetéssel egy menetben szeretne magágyat készíteni, és ezt forgóboronával egybeépített vetőgéppel tervezi, azok számára kínál ehhez lehetőséget az Interat Zrt. által bemutatott Maschio-Gaspardo gépkapcsolat. S mivel a Nissan Navara pickup, amely hasznos társa lehet a gazdálkodóknak, már régen szerepelt lapunkban, ezért mostani számunkban a szerkesztőségi tapasztalatokat osztjuk meg Önökkel.

Az energiatakarékosság egyik alternatívája lehet a napenergia energiatermelésre való felhasználása; ezzel a témával Elektronika rovatunk foglalkozik. Bízom benne, hogy hasznos ismeretekre tehetnek szert szeptemberi lapszámunkból is!

Kellemes és hasznos időtöltést kívánok!

CÍMKÉK