fbpx

GÉPmax – 2012-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 11.

Kedves Olvasó!

E sorok papírra vetésekor épp a hónap eleji időszak legforróbbik napját prognosztizálták az időjósok, így az elmúlt hetek után még inkább igaz a mondás: “a májusi eső aranyat ér”.

A hírekben ekkortájt olvashattuk azt is, hogy a nemrég, használtan vásárolt BKV buszokon pokoli hőség uralkodik. Remélhetőleg a földeken dolgozó traktorok fülkéiben viszont jól működik a légkondicionáló berendezés, és így elviselhető körülmények között dolgoznak a bennük ülők. Az országot járva nagyon sok újszerű traktort láttam munkálkodni, amelyekben, úgy gondolom, már alaptartozék a klíma. Azonban számomra is meglepő összefoglaló született egy kutatás alapján, amelyet a Kleffmann és Partner Kft. végzett 2011 májusa és októbere között az országban, reprezentatív módon, 2100 gazdaságot megkérdezve a traktor-, kombájn-, permetező- és vetőgép-ellátottságról, “Magyarország mezőgazdaságigép-állománya” címmel. Ez a hiánypótló felmérés a magyar mezőgazdaságigép-állományról, az utóbbi évek beruházásairól és a jövőbeli beruházási tervekről szól. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Ahogy már az elmúlt havi beköszöntőnkben írtam, Brno-ban jártam, a Techagro kiállításon, amelyről szintén olvashatnak lapunkban.

Néhány héttel ezután ismét meghívást kaptunk ebbe a szép városba, de most a New Holland két nagytraktorújdonságának, a T8-as és T-9-esnek a részletes bemutatására és tesztvezetésére. Higgyék el, nem először ültem korszerű traktorban, de ismételten meg kell, hogy erősítsem, amit már többször leszögeztünk: nevezetesen azt, hogy a mai mezőgazdasági gépek olyan felszereltséggel készülnek – részben ugyan opcionális lehetőségekkel -, ami messze túlmutat a modern személyautókén. Persze, több funkciót soha sem fogunk megtalálni gépkocsijainkban, már csak a felhasználási körük miatt sem, de fantasztikus az a technikai arzenál, amivel ezek a gépek rendelkeznek. Ezért sem értem igazán azt, amit nagyon sok helyütt hallani különböző fórumokon, gazdálkodóktól, hogy nagyon nehéz olyan fiatalt találni manapság, aki szívesen ülne be egy ilyen, nevezzük egy kis túlzással: “űrközpontba”. Pedig gyakorló szülőként tudjuk, hogy a fiatalok mennyire “hozzánőttek” a számítógépekhez, okostelefonokhoz. Többen aztán a régi, matuzsálemi kort megért masinákon keresztül próbálják megszerettetni velük az új gépeket. Remélhetőleg ők is sikerrel teszik mindezt! Hamarosan több ilyen “kedvcsináló” rendezvény is lesz az országhatáron belül.

Most nem sorolnám, mi mindennel találkozhatnak e havi lapunk hasábjain, hiszen úgyis mindjárt felfedezik. Remélem, sok újdonságot, érdekességet ismerhetnek meg mostani számunkból is!

Kívánok Önöknek jó időtöltést, kellemes kikapcsolódást!

CÍMKÉK