fbpx

GÉPmax – 2012-02 – február

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 14.

Kedves Olvasó!

Az idei év sajátos eseménnyel kezdődött – már ami a szakmát illeti: januárban egy időben, egyszerre két mezőgép-kiállításra került sor. Mindkét esemény színvonalas volt; a gépkereskedők igazán kitettek magukért, a látogatók pedig, talán ezt az erőfeszítést respektálva, toleránsan viszonyultak a felemás helyzethez, így igen sokan mindkét rendezvényt meglátogatták, miközben azért a beszélgetések során nem rejtették véka alá véleményüket. A kereskedők elmondása szerint azért mindkét helyszínen jelentős érdeklődés mutatkozott a gépek iránt, és több esetben üzletkötésre is sor került.

Sajnos e kettősség miatt csak 2-2 napom maradt egy-egy kiállítás megtekintésére, és mivel saját standjainkat is – mindkettőn ott voltunk! – sokan tisztelték meg érdeklődésükkel, így több mindent nem láthattam. Nos, talán majd jövőre – ám azért egy rövid beszámolóból és néhány kép segítségével “megízlelhetik” a hangulatot azok is, akik nem voltak ott, illetve csak az egyik vagy a másik rendezvényre jutottak el.

A kiállítások után a mindennapi eseményeinkre rátérve érdemes az időjárás sajátosságairól szólni. Míg a lapszámunkban olvasható teszt elkészítésének időpontjában éppen csak szállingózott a hó, addig mostanra éppen 50 cm-es hótakaró borítja a déli végeket. Sebaj, legalább lesz nedvesség-utánpótlás a földeken! Azért a legújabb tartalom, reméljük, átmenetileg feledteti a hideg okozta nehézségeket!

Most első alkalommal számolunk be tesztünkben nem belsőégésű motorral rendelkező géphez kötődő tapasztalatokról, nevezetesen azokról, amiket a Krone BiGPack 1290 HDP szögletes nagybálázóval kapcsolatban szereztünk. A dlz-es kollégák pedig a Deutz Fahr 6040-es kombájn teszteredményeit írták meg, és lapunkban ezt is olvashatják. Ahogy ígértük, folytatjuk az Agritechnica újdonságainak a bemutatását; most a CLAAS, a Zunhammer és a Pöttinger háza tájáról hoztunk érdekességeket. Beszámolunk néhány megvalósult telephely-beruházásról, a Dutra-találkozóról, Gépbemutató rovatunkból pedig a Massey Ferguson és a Gaspardo szemenkénti vetőgépét, a Weidemann új rakodóit, a Vogel-Noot új szántóföldi permetezőit, valamint a Valtra dízel-biogáz meghajtású traktorát ismerhetik meg. Az elektronika újdonságai közül most a TeeJet új fejlesztéseiről olvashatnak. Az AdBlue adalékanyagról szóló cikkünkben pedig a technológiával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre igyekszünk választ adni. Az Autó-Motor rovatunkban egy terepjáró “ikont”, a Land Rover Defender-t mutatjuk be, amely alig változott az évek során, mégis sikeres. A régi masinák kedvelői pedig a Hesston önjáró silózókra tekinthetnek vissza, amely gépekről, még szövetkezeti gépüzemeltető koromból, én is kellemes emlékeket őrzök.

Remélem, ismét hasznos és érdekes újdonságokat találnak lapunk hasábjain!

CÍMKÉK