fbpx

Mágnessel a kitört rugódarabok ellen

Írta: Farkas Imre - 2024 február 27.

Az alábbi videón látható egyszerű, de mégis nagyon elmés szerkezet egy brit gazda ötlete. Az eszköz különböző gyepterületek, elhagyott fémalkatrészektől való megtisztítására szolgál.

Egy házilag tervezett frontfüggesztett keretbe hidraulikusan felhajtható mágnes tömböket helyeztek, majd a keretet két állítható pozíciójú alacsony nyomású abronccsal szerelt tám kerekekkel támasztották alá.

Ezt az egyszerű házilag készített mágnese egységet a gyep, kaszáló vagy legelőterületen végig tolva a rendkezelő gépek, rendsodrók rugós terelőiből kitört darabokat, elhagyott kaszapengéket, és egyéb idegen fém anyagokat a mágnes tömbök a talajról magukhoz vonzzák. Amikor a mágnestömbök felülete megtelik ezekkel az összegyűjtött fémdarabokkal, akkor megemelve, a mágneskerethez kialakított szállítókocsi váza fölé hajtva, a mágnest a keretből hidraulikusan kiemelve, a fémek a kocsi vázában kialakított tálcákba hullanak.

Traktor mágnes
A mágnes alkalmazásával egymenetben egy simahengerrel kezelik a területet
– fotó: https://www.facebook.com/fourwheelsphotography

Ezek után a mágnestömböket a keretbe visszaengedve, újra folytatható a fémgyűjtés. A hatékonyság fokozása érdekében a mágneses kezelés előtt egy két menetben könnyű boronával átjárják a területet, hogy a talajba nyomódott fémelemek is biztosan a mágnes hatókörébe kerüljenek. A mágnes alkalmazásával egymenetben egy simahengerrel kezelik a területet. Az így megtisztított gyep, vagy kaszáló, később nem jelent akkora meghibásodási kockázatot az elhagyott fémalkatrészek miatt a bálázó, illetve silózógépek számára és a takarmányt elfogyasztó állatok számára sem jelent veszélyt.