fbpx

Folytatódik a TMZ motorok korszerűsítése

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 24.

A TMZ motorgyár mérnök és gyártásfejlesztési csoportja folyamatosan dolgozik a Kirovec K-7 traktor motorjának átfogó korszerűsítésén.

A továbbfejlesztett motorok hatékonyabb intercooler töltőlevegő-hűtőt (CAC) használnak. A korszerűsített, levegő-levegő ONV-vel ellátott motor előnyei nyilvánvalóak: a töltőlevegő hűtése légköri levegővel történik, a motor tervezése, illetve gyártástechnológiája egyszerűbb, költsége és üzemanyag-fogyasztása is alacsonyabb. A minőség javítása és a motor élettartamának növelése érdekében más anyagú ékszíjakra váltottak. Kisebb méretekkel, alacsony zajszinttel rendelkeznek, biztosítják a meghajtó mechanizmusok egyenletes forgását és nagyobb teherbírását, valamint megbízhatóbb működésűek.

TMZ motor
Folytatódik a munka a traktormotorok korszerűsítésén – fotó: https://paotmz.ru/

A poli-ékszíjak alkalmazása lehetővé teszi a komplex generátor meghajtóegység eltávolítását a motorból, és növeli a vízszivattyú élettartamát. 2023 óta a módosított traktormotorban megerősített csapágyegységgel szerelt hűtőfolyadék-szivattyút használnak. Idén tavasszal sorozatgyártásba kerültek az öntöttvas hengerfejes motorok, júliustól pedig új hengerblokk-öntési technológiát alkalmaznak. Folytatódik a munka a traktormotorok korszerűsítésén: a tervek szerint a motor teljesítményét 460-600 lóerő tartományban növelik, és új Common Rail üzemanyag-berendezést alkalmaznak.

Forrás: https://paotmz.ru/