fbpx

Stoneless – ATV munkatársa lehet kőgyűjtésben

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 13.

A Stoneless kőgyűjtő, Søren Kristensen dán farmersrác ötletéből született, aki belefáradt a kövek fáradságos kézi gyűjtésébe a területén.

Søren egy farmon nőtt fel Kjellerup közelében, Jütlandban, Dániában. Gyerekként minden évben segített kőgyűjtésben a 400 hektáros tanya szántóföldjein. Már 15 évesen arra gondolt, hogy ezt a munkát gépesíteni lehetne és elkezdte tervezni, illetve építeni a kőgyűjtő első prototípusait. Egy intelligens gyűjtőn keresztül igyekezett gépesíteni a kitermelési folyamatot, amelyet Stonelessnek nevezett el. Ma Søren kizárólag a saját maga által tervezett, ATV-vel vontatható kőgyűjtő gépek eladásából él.

Már több mint 300 készüléket adott el Dániában, és most a német piacra is megpróbál belépni. A gyártásra és értékesítésre létrehozott Stoneless ApS cég, egy továbbfejlesztett modellel terjeszkedik, amely praktikus, hidraulikusan működtetett vonórúddal rendelkezik, ami biztosítja a vontatott kőgyűjtő optimális párhuzamos nyomvonal beállítását a különböző méretű ATV-khez. Így a sofőr látja a köveket, és a válla fölött egy pillantással felügyelheti a rakodási folyamatot. A gyűjtőrendszer egy bilincsszerű kőfogóval működik, és 6-50 cm átmérőjű kövek összegyűjtésére alkalmas. A követ felvétele után a bilincs hidraulikusan forog, és a követ a garatba dobja. A Stoneless kőgyűjtő akár 600 kg követ is képes összegyűjteni, és a teljes rakományát a gyűjtőtartályból hidraulikusan a tábla szélére üríti.

Forrás: https://stoneless.dk/en/