fbpx

Bemutatkozott az új Scania Inline Engine Platform

Írta: Farkas Imre - 2024 július 27.

A Scania következő generációs soros motorplatformja nagy teljesítménysűrűségével, jelentősen megnövekedett élettartamával és jelentős CO2-kibocsátás csökkenésével új mércét állít fel az energiatakarékos megoldások terén. 

Egy évtizednyi innováció és tervezés után készen áll a Scania új motorplatformja. „Ez a valaha volt legtakarékosabb motorunk, nagyobb nyomatékkal és teljesítménnyel és akár 50 százalékkal hosszabb alapmotor élettartammal.” – mondja Jorg Franzke, a Scania USA elnöke. A továbbfejlesztett gázcserélő rendszer, a csökkentett belső súrlódás és a megnövelt turbófeltöltő hatásfok mind pozitív hatással van az üzemanyag-hatékonyságra.

13 literes Scania dízelmotor
A 13 literes motor teljesítménye 368 kW-tól 450 kW-ig terjed, és akár 11 százalékkal nagyobb teljesítményt és 21 százalékkal nagyobb nyomatékot ad le, mint a jelenlegi generáció. 

A 13 literes motornál ez akár hét százalékos üzemanyag-fogyasztás csökkentést jelent a jelenlegi generációhoz képest, azonos teljesítmény mellett. Ez átszámítva négy liter dízelt takarít meg motoróránként teljes terhelés mellett.

Amíg a belsőégésű motorok még használatban vannak, az éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat javítani kell. Ez az új platform azt a teljesítményt és megbízhatóságot hordozza magában, amelyet az ügyfelek a Scaniától megszoktak, további CO2 kibocsátáscsökkentéssel. Megfelel a jogszabályi változásokkal kapcsolatos igényeknek is, és kompatibilis a biodízel-keverékekkel, illetve a HVO-val.

11 literes Scania dízelmotor
A 11 literes motor teljesítménye 202 kW-tól 368 kW-ig terjed.

Az új motorplatform a legkorszerűbb technológiával készült. Például a nagyjavítások közötti idő akár 25 000 óra is lehet. Az új tervezési jellemzők közé tartozik a pontosabb hűtés, valamint a merevebb motorblokk és hengerfej. 

„Az új platform fejlesztése során mindvégig arra törekedtünk, hogy megkönnyítsük ügyfeleink átállását, miközben pozitívan befolyásoljuk az üzemanyag-hatékonyságot és a termékteljesítményt” – mondja Henrik Nilsson, a Scania Power Solutions termékmenedzsment-igazgatója.

Forrás: https://www.scania.com/