fbpx

Megalomán háromtengelyes kombájnprototípust tesztelnek

Írta: Farkas Imre - 2024 június 26.

Már több nemzetközi szaklap is lehozta weboldalán, hogy Európa különböző országaiban sorra tesztelnek egy titokzatos, háromtengelyes, monumentális méretű gabonabetakarítógépet.

Már a maquinac.com és a lengyel profitechnika.pl/ is beszámolt róla, hogy különböző európai gabonatermesztő országok területein is feltűnt a háromtengelyes kombájnprototípus. A koncepciógépet burkolatok nélkül üzemeltetik, és szállítják, annak érdekében, hogy még véletlenül se legyen árulkodó jel arra, hogy melyik gyártó, vagy konszern próbálgatja új kombájnfejlesztési elgondolásait.

Háromtengelyes prototípuskombájn
Sokan a szín, a méret és a frontdizájn miatt az AGCO IDEAL kombájnszéria jövőbeni továbbfejlesztésének tippelik a prototípust – fotó: https://maquinac.com/

Sokan a szín, a méret és a frontdizájn miatt az AGCO IDEAL kombájnszéria jövőbeni továbbfejlesztésének tippelik a prototípust. Annyi mindenesetre a traileren pihenő prototípusgépről már első ránézésre is látható, hogy minden keréktengelye hajtott, középtájon helyezkedik el a meghajtó motor, és hátul olyan gyűjtőtartályt látunk, ami szalmapellettáló kapcsolt alkalmazását feltételez. A hosszú magászállítócsiga szintén azt sejteti, hogy a magtartály sem a megszokott helyen van a betakarítógépen. A prototípuskombájnt legutóbb Franciaországban kapták lencsevégre. Kíváncsiak vagyunk, hazánkban megjelenik-e idén nyáron.