fbpx

A Pöttinger erős marad a hullámzó piac ellenére is

Írta: Fodor Mihály - 2024 szeptember 25.

A felső-ausztriai Grieskirchenben székhellyel rendelkező osztrák családi vállalkozás, a Pöttinger a 2023/2024-es pénzügyi évben (július 31-i fordulónap) a kihívásokkal teli gazdasági és geopolitikai környezet ellenére, valamint az általános piaci fejleményekhez viszonyítva megőrizte erős pozícióját. Változatlanul magas, mintegy 90 százalékos exporthányadával és állandó piaci részesedésével a Pöttinger továbbra is kiemelkedően fontos globális szereplő marad.

A Pöttinger gépeit a gazdálkodók és a vállalkozók világszerte használják. A rendkívüli növekedés évei után (2021/22-ben 25 százalékos, 2022/23-ban 27 százalékos növekedés) a bevétel 491 millió euró lett. Bár az értékesítésben egyértelmű visszaesés tapasztalható, Németország még mindig a legjelentősebb piac (2024-ben az összes értékesítés 18,2 százaléka), amelyet Franciaország (17,1 százalék) és Ausztria (10,4 százalék) követ. További kulcsfontosságú piacok még Svájc, Lengyelország, az USA, a Cseh Köztársaság, Olaszország, Nagy-Britannia, Ukrajna és Kanada.

A legjobb talaj, a legjobb takarmány

A Pöttinger a vásárlók igényeit helyezi előtérbe. A kompakt alpesi munkagépektől kezdve az talajművelés nagyméretű technológiájáig, a vetőgépekig, a növényápoló gépekig, a zöldsorig és a digitális mezőgazdasági technológiáig – a mezőgazdaságban a legjobb eredmény elérése a fontos. A Pöttinger gépei ezt lehetővé teszik. Az értékesítés szempontjából legfontosabb ágazat továbbra is a zöldsor, ahol a Pöttinger az elmúlt pénzügyi évben nemzetközi elismerésben részesültek a NOVACAT kaszák, a MERGENTO F ALPIN rendképzők és a takarmánybetakarítás során a géphasználat optimalizálására szolgáló HARVEST ASSIST alkalmazás frissítése is. A Pöttinger évtizedek óta vezető helyet foglal el a felszedőkocsik terén. Most a BOSS 2000 ALPIN csatlakozik a sikeres fejlesztések hosszú sorához.

Fókuszban a szántóföldi gazdálkodás

A zöldsor a teljes értékesítés mintegy kétharmadát teszik ki. A Pöttinger folyamatosan és intenzíven dolgozik azon, hogy tovább bővítse szántóföldi technológiával foglalkozó üzletágát. Az elmúlt pénzügyi év során bevezetett újdonságok között szerepel az új SERVO 3000 váltvaforgató eke is. A LION forgóborona, a TERRASEM vetőgép és a VITASEM vetőgépek is új funkciókat és fejlesztéseket kaptak. A TERRIA kultivátorokat és a TERRADISC 8001 T rövidtárcsákat az AMICO F fronttartályával kombinálni lehet, ami azt jelenti, hogy a talajművelés, a vetés és a trágyázás mostantól egyetlen menetben elvégezhető. Miután a Pöttinger 2022-ben felvásárolta az olasz MaterMacc gyártót, a precíziós vetőgép-technológia további sikeres termékszegmensként válhat ismertté.

Pótalkatrészek négymillió darabig

A Pöttinger „Eredeti pótalkatrészek” részlege biztosítja a mezőgazdasági vállalkozások számára nélkülözhetetlen pót- és kopóalkatrészek hosszú távú, rövid időn belüli szállítását. Évente mintegy 118.000 szállítással 65 millió eurós (az előző évhez képest hat százalékkal magasabb) forgalmat bonyolítanak le.

Az eredmények elérése csapatmunka

Családi vállalkozásként a Pöttinger a csapatközpontúságot és az emberek közötti jó együttműködést képviseli. A Pöttingernél dolgozóktól elvárják, hogy mindenki felelősséget vállaljon tetteiért, fejlődéséért, munkakörnyezetéért és eredményeiért. A vállalat hosszú távú sikere az elkötelezett, hozzáértő és motivált munkatársakon múlik. A vállalat jelenleg 2.216 embert foglalkoztat (50 fővel többet, mint az előző évben), 37 különböző nemzetiségű munkatársat. Ausztriában 1266, Csehországban 447, Németországban 227 alkalmazott dolgozik, a többiek pedig a világ különböző pontjain működő leányvállalatoknál. A Pöttinger 15 szervizközponttal és hét oktatóközponttal rendelkezik, amelyek öt kontinens 85 országának 85 országában szállítanak alkatrészeket, nyújtanak támogatást, oktatást és szervizelést az ügyfeleknek.

A vállalat arra törekszik, hogy kereskedői és beszállítói felé, valamint a globális mezőgazdasági gépkereskedelemben dolgozó emberekkel való együttműködés során a partnerség és az integritás erős érzését közvetítse. A Pöttinger a világ minden táján rendelkezik értékesítési helyszínekkel, valamint öt gyártóüzemmel Európában, amelyek közül kettő Ausztriában (Grieskirchen és St. Georgen), egy-egy pedig Németországban (Bernburg), a Cseh Köztársaságban (Vodnany) és Olaszországban (San Vito al Tagliamento) található.

Hatékony és felelősségteljes

A Pöttinger felelősségteljesen jár el a környezetvédelemmel kapcsolatban. A vállalat minden lehetőséget megragad az energiafelhasználás optimalizálására, a pazarlás elkerülésére és a hulladék csökkentésére. A termékfejlesztés minden egyes szakasza csökkenti a környezetterhelést az előző modellhez képest. Az elmúlt években a Pöttinger erőteljesen beruházott a nagyobb hatékonyság és fenntarthatóság érdekében. A St. Georgenben található új üzem építése során egy egész sor intézkedést hajtottak végre: a zöld tető rendszer, a méhek számára kialakított virágos rét, a fa fő építőanyagként való felhasználása, az energiatakarékos padlófűtés és a LED-es világítás, az energiatakarékos külső burkolat nemcsak környezetbarát, hanem kellemes klímát is teremt a belső térben.

Fenntartható vállalkozás

A 2023/24-es pénzügyi évben az egész mezőgazdasági technológiai ágazatban visszaestek a várakozások, mivel az ügyfelek óvatossá váltak a beruházásokkal kapcsolatban. Ennek ellenére a Pöttinger meg fogja ragadni ezt az alkalmat, hogy olyan stratégiai intézkedéseket hajtson végre, amelyek kifejezetten a folyamatok összehangolására, a költségek optimalizálására és a vállalaton belüli hatékonyság növelésére irányulnak. A Pöttingernél különösen hatékonyan alkalmazzák a jól bevált Kaizen elvet: Az elmúlt pénzügyi évben a Pöttinger alkalmazottai 7.493 fejlesztést hajtottak végre, ami 9 millió euróval javította a mérleget.

A kihívásokkal teli gazdasági és geopolitikai helyzet ellenére a vezetőség szóvivője, Gregor Dietachmayr pozitívan tekint a jövőbe: „Folytatjuk termékeink fejlesztését, különösen a növényápolás, a szántóföldi növénytermesztés és a precíziós vetéstechnika területén, és új termékeken dolgozunk, amelyekkel inspiráljuk ügyfeleinket, és innovatív kreativitásunkkal lenyűgözzük őket. Munkatársainkkal együtt erősek maradunk ezekben a kihívásokkal teli időkben, és optimistán tekintünk a jövőbe”.