fbpx

Permetezőgép: idén elvesztheti a támogatást, aki mulaszt

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 23.

Idén már senkit nem érhet meglepetésként, ha beesik egy ellenőr, és az esetleg nem megfelelő permetezőgép miatt elvész a gazdaság agrártámogatása…

Tavaly a járvány kifogás lehetett

Idén január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih ennek teljesítését idén folyamatosan ellenőrzi, és a mulasztókkal szemben hatósági eljárás indul. Ez tavaly még nem volt ennyire szigorú. Aki tavaly igazolta, hogy jelentkezett már a felülvizsgálatra, de a járványhelyzet miatti zsúfoltságban, kapacitáshiányban nem kerülhetett sorra egy felülvizsgáló állomáson, azzal szemben egyelőre nem indult eljárás. Most már viszont, ha a géptulajdonos még nem jelentette be permetezőjét valamelyik, a Nébih nyilvántartásában szereplő állomáson – vagyis nincs érvényes időpontja –, az bár szankcionálható lehet.

permetező
Mindenkinek jobb, ha igazoltan rendben van (Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Komoly baj lehet belőle

A Nébih nemrég külön hangsúlyozta, hogy idén január 1-től már csak a „Megfelelt” vizsgaeredménnyel rendelkező növényvédelmi gépek használhatók munkavégzésre. Aminek nincs ilyen „forgalmija”, annak a működtetését leállítják, és a géptulajdonos ellen eljárás indul. Mindez pedig olyannyira komoly, hogy akinél a tavalyi év végéig nem történt meg az érintett permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, annak akár az agrártámogatások csökkentésével is számolnia kell.

A rossz gép sok kárt okoz

Mint arról sokszor beszámoltunk, a permetezőgép-felülvizsgálatokkal kapcsolatban a szakemberek indokoltnak látják a szigort. Sőt, az ellenőrzések – akárcsak a személyautók szegmensében – voltaképpen az üzemeltető érdekét szolgálják. A rosszul beállított, rossz állapotú növényvédelmi eszközök ugyanis több okból kárt okoz. Egyrészt a nem hatékony szerkijuttatás pazarolja a gazda költséges növényvédő szereit. Másrészt nem éri el a kívánt növényvédelmi hatást, azaz csökkenhet az elért hozam. Harmadrészt a felesleges szerkijuttatás indokolatlanul terheli a termőtalajt, ami hosszabb távon nemcsak hozamcsökkenéssel, hanem a föld minőségromlásával jár.