fbpx

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

Írta: - 2024 június 07. -Hirdetés

Az Oxbo márkanév ismerősen csenghet azon gazdálkodók fülében, akik a speciális betakarítógépek világában jártasak.

A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat. Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

OXBO

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta. Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel. A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes. A hajtáslánc korszerűségét és megbízhatóságát sem bízta a véletlenre a gyártó. A ZF márka már többször bebizonyította, hogy képes a nagy forgatónyomatékot üzembiztosan a hajtáslánc többi elemének biztosítani különböző mezőgazdasági gépekben. Az „AT” szériában egy fokozatmentes kivitelű ZF ECCOM típus található, mely négy mechanikus tartománnyal rendelkezik, amelyek között a váltás teljesen automatikus. A nagy nyomatékot figyelembe véve egy dupla áttételű bolygóműves véglehajtás került beszerelésre, mely akkor is képes az erőhatásokat elviselni, ha az önjáró kijuttató valamilyen nagy vonóerőt igénylő munkaeszközt üzemeltet. A három- és ötkerekes kivitelek esetében a mellső kerék hajtása egy hidromotorral történik. A maximális 70°-os mellső kormányzási szögnek és a hátsó tengelyek kormányozhatóságának köszönhetően a fordulási sugár minimális. A hagyományos négykerekes kivitelek esetében pedig lehetőség van oldalazó kormányzásra is, mellyel nagyobb felületen osztható el a gép tömege. Az alapfelszereltség részeként elérhető 1050/50 R32 méretű gumiabroncsok hatékonyan csökkentik a nagy össztömegű önjáró gépek talajtömörítő hatását. Az alapfelszereltségen felül természetesen elérhetők különböző méretű, speciális sorközjáró és alacsony nyomású gumiabroncsok is.

OXBO

Három géptípus három különböző térfogattal rendelkező tartállyal. Az AT4103 16 m3, az AT5104 22 m3, az AT5105 25 m3 tartálykapacitással rendelkezik. A poliuretán tartály feltöltése a feltöltőkar segítségével kevesebb, mint 2 perc. Az úgynevezett Superload centrifugálszivattyú a szívókar részét képezi, melynek maximális teljesítménye 12 m3/perc. A kar segítségével tartálykocsiból, síktárolóból vagy akár föld alatti tárolóból is képes trágyát a tartályba juttatni. A felszívásért és kijuttatásért ezen kívül még egy 9 m3/perces Börger lebenyszivattyú felel (opcióban 12 m3/perces is elérhető), melynek fordulatszáma fokozatmentesen állítható, így könnyen változtatható a kijuttatási mennyiség. Az eltömődések megakadályozásáért egy Vogelsang RotaCut aprítóegység került beszerelésre, melyen minden körülmények között áthalad az anyag. Az egység oldalt került elhelyezésre a könnyű karbantartás és tisztítás érdekében. A tartály feltöltési szintjéről állandó visszajelzés kapható a fülkében elhelyezkedő monitorról, mely az előre megadott értéket elérve automatikus leállítja a feltöltést, így megakadályozva a nem kívánt túltöltést. A gépen található csövezések átmérője 8” és 10”, melyekben könnyen és eltömődésektől mentesen képes áramlani a hígtrágya. Kijuttatóeszközök felfogatásáról a hátsó hárompont-függesztés gondoskodik, melyre a megfelelő eszközt kiválasztva képes rétekre, álló állományokba vagy akár tarlóba injektálva kijuttatni a folyékony szerves trágyákat. Precíziós technológiai megoldások is szintén rendelkezésre állnak. Az „AT” széria automatakormányzás-előkészítéssel rendelkezik, így bármilyen John Deere monitorral és antennával képes a beállított nyomvonalon tartani a berendezést. RTK jelpontossággal sorközjáró kivitelben megvalósítható a sávos alapműveléssel együtt történő pozícionált hígtrágya-lehelyezés is, mely tovább javítja a tápanyagok hasznosulását.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes gépértékesítési menedzser kollégánkat!

Bán Máté, kereskedelmet támogató mérnök