fbpx

Meglepetésre negyedéves rekordot produkált a hazai mezőgéppiac

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2022 augusztus 07.

Még soha nem csinált olyan volumenű első negyedévi növekedést a hazai mezőgép- és alkatrészpiac, mint idén. A teljesítmény azért is meglepő, mert ennyi kihívás és tehertétel egyszerre még sosem érte az ágazatot.

40-50 SZÁZALÉKOS, ELKÉPESZTŐ NÖVEKEDÉS

A „békeévekben” megszoktuk, hogy minden évben ismétli magát a döntően EU-támogatásokra és a hazai hitelprogramokra támaszkodó mezőgazdasági gép/alkatrész forgalmazás növekedése. Ami azonban idén történt március végéig, az minden szempontból példátlan. Egyrészt az oroszok Ukrajna elleni háborúja, másrészt a poszt-Covid áruellátási zavarok és az általános drágulás ezt a szektort sem hagyja érintetlenül.

Ám, másrészt, az első 3 hónapban még soha nem adtak el itthon ennyiért új mezőgépet és alkatrészt. A forgalom – a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére – 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, év eleji eladásokat. A gazdálkodók 20,3 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 38 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Emellett több mint 62 milliárdért vettek új mezőgazdasági gépeket és eszközöket. Hogy érzékeltessük, mekkora az ugrás: a tavalyi első negyedéves mérték is rekordot jelentett, de az is csak bő 42 milliárd volt…

A KIS ÉS NAGY TRAKTOROK A KEDVENCEK

A gazdák-gazdaságok továbbra is erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt: ez a szegmens az első negyedévben a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 39, a gabonakombájnok pedig 7 százalékos részarányt képviseltek – adta hírül az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI).

A tavalyihoz képest 95-tel több, azaz 871 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 24,2 milliárdért. A legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte, 232 darabbal. A 101-140 LE-s traktorokból 53, a 141-190 LE-s farmmindenesekből 3 százalékkal, a 191260 LE-s traktorokból 4 százalékkal nőtt a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 73 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

ÁTÜTŐ NÖVEKEDÉS A KISRAKODÓKNÁL

Az önjáró rakodók értékesítése 38 százalékkal nőtt az első 3 hónapban. Ez 146 rakodógép eladását jelentette, és a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény: 106-ból 57et a nagyobb, 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el. A törzscsuklós homlokrakodókból 43 százalékkal esett vissza a kereslet, de a csúszókormányos kisrakodókból 67 százalékkal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 168-cal szemben az első negyedévben 234 talált gazdára.

kombájn
Bővült a gabonakombájn-piac is

Bővült a gabonakombájn-piac is: az első három hónapban 46 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg egy évvel korábban csak 35 kelt el. Az eladások 4,6 milliárd forintos összértéke 31 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat. A kombájnokhoz az egy évvel korábbinak fele annyi kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

TALAJMŰVELŐK, SZÁRZÚZÓK, SZŐLŐ-GYÜMÖLCSGÉPEK

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac – összegzi az AKI. Legnagyobb darabszámban (1335) a különböző talajművelő gépekre volt igény, itt 10 százalékkal nőtt az értékesítés az első negyedévben. A talajművelő gépeknél a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 23 százalékkal nőtt a kereslet, míg a magágykészítőkből 12 százalékkal csökkent az értékesítés. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény idén márciusig 67 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 11, vetőgépekből 1 százalékkal maradt el a kereslet az egy évvel korábbitól. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (334 darab) képviselik.

Gépbemutató
Nagy volt az érdeklődés új permetezőgépekre is

HÁROMSZOR ANNYI BÁLÁZÓ, FELÉVEL TÖBB KASZA

A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (247 darab), ami 2 százalékkal maradt el a bázisidőszak eladásaitól. A növényvédő gépek iránti kereslet 44 százalékkal haladta meg a 2021. I. negyedévi értékesítést. A piacra került 447 növényvédő gépből 331 függesztett, illetve vontatott, míg 18 önjáró szántóföldi permetezőgép, 82 pedig ültetvénypermetező volt.

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése duplájára nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása megháromszorozódott, a fűkaszák forgalma pedig 56 százalékkal bővült. Bálázógépekből több mint kétszer annyit értékesítettek, összesen 126-ra volt vevő. Mellettük 25 új bálacsomagoló gépet adtak el, háromszor annyit, mint 2021 január-márciusi időszakában.

Rakodó
Nagyot emeltek a rakodók az év eleji forgalmazási adatok szerint

KEZD BEINDULNI AZ ÖNTÖZÉS – ERRE UTAL A GÉPFORGALOM

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első három hónapjában 1,5 milliárd forintos nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. Ez egy éve 1,1 milliárd forintnyi volt. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 55 százalékkal növekedett, pótkocsikból 53 százalékkal értékesítettek többet, összesen 276 darabot adtak el a 2022. január-márciusi időszakban.

Kohout Zoltán