fbpx

A Barackvirágnapon zárult a Meződepo CarraRoadShow

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 26.

A Dél-alföldi Őszibarack-termelők Szövetsége az idei évben már nem kevesebb mint 28. alkalommal rendezte meg Szatymazon a Barackvirágnapot. A Meződepo ezt az eseményt választotta a tél végi, kora tavaszi CarraRoadShow-jának ötödik helyszínéül, ahol Kelemen Gábor ügyvezető fontos bejelentést tett cégük működésével kapcsolatban.

motorháztető

ÚJ FAJTÁKAT, MODERN TECHNOLÓGIÁKAT KELL BEVETNI

A klímaváltozás a gyümölcstermesztőket sem kíméli, ezért is kiemelt jelentőségű az ágazatban a hektikus időjárási körülményekhez alkalmazkodó, modern technológiák használata. A nemesítők szerepe is kiemelkedő, hiszen a termésbiztonság növelése érdekében szükséges a magváltozott időjárási körülményekhez alkalmazkodó új fajták nemesítése is – hangsúlyozta a 28. Barackvirágnap és metszési bemutató köszöntőbeszédében Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek során a hazai gyümölcstermesztési ágazat teljesítménye nagymértékben csökkent. A közel 100 ezer tonnás külkereskedelmi egyenleg napjainkra mínusz 144 ezer tonnára zuhant. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a hazai gyümölcságazat nettó importőrré vált, miközben 46 milliárd forint passzívumot mutat. Kecsegtető viszont, hogy ez a negatív folyamat a miniszterhelyettes szerint 10 éven belül visszafordítható.

Hazánk őszibarack-termelésének fénykora a múlt század hetvenes éveire tehető mintegy 13 ezer hektár területtel, legnagyobb részük Csongrád-Csanád, Pest és Bács-Kiskun megyében. Napjainkra viszont 3800 hektárra zsugorodott az őszibarack termőterülete.

ÖNÁLLÓ CÉGET KAPOTT A MEZŐGAZDASÁGI ÜZLETÁG

A Meződepo immár ötödik éve vesz részt a szatymazi Barackvirágnapon kiemelt támogatóként, ami idén egyben a CarraRoadShow utolsó állomása is.

Farkas Sándor
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese

A cégcsoporton belül tavaly született meg a döntés, hogy az eddig Navik Alfa Kft.-ben egyik üzletágként működő Meződepo számára önálló céget alapítsanak. Ennek szellemében jegyezték be a Navik Agri Kft.-t, ahová átcsoportosították a mezőgazdasági üzletágukat – jelentette be a változást a rendezvényen Kelemen Gábor, akit beszélgetésünk alkalmával a döntés okáról kérdeztem.

– Ennek hátterében a mezőgazdasági üzletágunk további fejlődése iránti elköteleződésünk áll. A Navik Alfa Kft.-t sokan kötötték az építőipari gépforgalmazásunkhoz, aminek viszont teljesen más az ügyfélköre. Azért alapítottuk meg az új céget – ami természetesen továbbra is a Meződepo brand keretében működik –, hogy a két üzletágat ilyen tekintetben szétválasszuk egymástól.

EURÓPA-SZERTE BEMUTATKOZIK AZ ÚJ ÜLTETVÉNYTRAKTOR

– A szatymazi Barackvirágnap egyben az idei CarraRoadShow utolsó magyarországi helyszíne is. Mit érdemes tudni a rendezvénysorozatáról?

– A gyártó 2020 végén vezette piacra a kabin nélküli ültetvényes traktorcsaládját, a COMPACT-ot a már meglévő ABRICUBE mellé. A kisméretű COMPACT V és VLB modellek 75 lóerős kivitelben érhetők el, ami küllemével egyedülálló a piacon. A Carraro tavaly országjáró bemutatósorozatot rendezett az új traktor számára Olaszországban. Fabio Vettori olasz grafikusművészt kérték fel, hogy ehhez olyan tesz-vesz városszerű olaszországi térképet tervezzen, ami jelöli a roadshow útvonalát és pontjait. Így született meg a demótraktor dizájnja, amit ide is elhoztunk.

– Hogyan jutott el hazánkba is a CarraRoadShow?

– Ellátogattam az olaszországi nyitóeseményre, s nagyon megtetszett az ötlet. Felvetettem a gyártónál, hogy Magyarországon is rendeznék egy hasonló eseménysorozatot. Ez meg is valósult, ráadásul a Carraro kiterjesztette egész Európára. A túra az idei AGROmashEXPO kiállításról indult, magyarországi utolsó állomása pedig Szatymaz. A kontinenst átszelő eseménysorozatra is készült egy egyedi grafika Tour Europe 2022 néven. Ezt a térképes Compact traktort azonban időközben átadtuk ügyfelünknek, így ide már nem tudtuk elhozni.

Kelemen Gábor Carraro traktor mellett
Kelemen Gábor, a Meződepo ügyvezetője

SZŐLŐÜLTETVÉNYEKBEN, GYÜMÖLCSÖSÖKBEN UTAZUNK

– Habár a Navik nagymúltú cég, jól ismert a hazai agráriumban is, kérem, mutassa be röviden a portfóliójukat!

– A Navik cégcsoport 1990-ben bejegyzett, s azóta is töretlenül fejlődő magyar tulajdonú vállalat. Tavaly kezdtük meg jelentősebben szétválasztani tevékenységi köreinket, így a csoporton belül 11 cég működik.

A mezőgazdasági üzletágunk (Navik Agri Kft.) szőlő- és gyümölcsültetvény gépesítésével foglalkozik. Célunk, hogy ügyfeleinket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki, az általunk forgalmazott gépek folyamatosan és gazdaságosan dolgozzanak, termeljenek. Azt szeretnénk, ha megrendelőink sikeréhez a tőlünk vásárolt gépek is hozzájárulnának. A Meződepo a mezőgazdaságon belül a szőlő- és gyümölcstermelők speciális igényeit szolgálja ki költséghatékony gépekkel a metszéstől kezdve, a soraljművelésen át, a specializált traktorokig.

Portfóliónkban megtalálhatók az olasz Carraro és a japán Shibaura ültetvénytraktorok, ezekhez kiváló minőségű kiegészítőket, adaptereket, talajművelő munkaeszközöket kínálunk. Soraljművelőkből az ARRIZZA, zöldfelületkezelőkből a B.M.V., permetezőkből és szárzúzókból pedig a BARGAM termékeit forgalmazzuk.

A kézi eszközök közül a 65 éves tapasztalattal rendelkező CAMPAGNOLA metszőollóit, kötözőit, fűrészeit és egyéb elektromos, valamint pneumatikus gépeit kínáljuk, de olyan speciális termékek is megtalálhatók portfóliónkban, mint az ipari hasznosítású gyümölcsök önjáró felszedőgépe vagy a héjas gyümölcsöshöz rázó- és földről felszedő önjáró gépek.

Az előadások és a gépmustra után sem ért véget a rendezvény, hiszen következett a gyakorlati rész. Vass Károly kertészmérnök, okleveles növényorvos metszési bemutatót tartott a Navik Agri Kft. által forgalmazott CAMPAGNOLA metszőolló segítségével. Az érdeklődők továbbá szélgépet és permeteződrónt is láthattak munka közben.

Csomor Zsolt