fbpx

A kombájn, mint az autóutak réme

Írta: Farkas Imre - 2024 július 03.

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt július 1-én, közösségi oldalán közzétett, pályafigyelő kamerája az M8-as autóúton lévő Pentele hídon és az M86-on rögzített egy nem odaillő járművet, konkrétan egy CLAAS LEXION 670 kombájnt, amint a hídon átkel.

Sajnos nem ez volt az egyetlen eset, mert két nap alatt több kombájn és traktor is felmerészkedett, az egyébként felújítás alatt lévő hídra, és jól láthatóan nehezen, vagy alig fértek el a forgalmi sávban. Arról nem beszélve, hogy az autóúton megengedett sebességhatárok és a traktorok sebessége között jelentős a különbség, ami balesetveszélyes.

Ezzel az egésszel több gond is van…

Mezőgazdasági vontatóval és önjáró mezőgazdasági géppel legfeljebb 40 km/h-val szabad közlekedni. Az autóútra és autópályára is csak olyan járművel lehet felhajtani, ami legalább 60 km/h sebességre képes sík úton. Az autóutakon a forgalmi sáv szélessége 3,5 méter, autópályán 3,75 méter és tilos a leállósávon és az útpadkán közlekedni. A felvételen látható járművek mérete miatt ez többször kivitelezhetetlennek tűnik, ami a terelt szakaszon például könnyen balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

kombájn
A kamera felvételéből kiragadott pillanat, amint éppen az M8 Pentele híd szakaszán a terelésen oson a megyehatáron át a LEXION kombájn – fotó: https://www.facebook.com/mkifzrt

A KRESZ kimondja:

37. § (1)

Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.

37. § (5)

Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

Mit tegyél, ha egy traktort, lassú gépjárművet, robogót látsz gyorsforgalmi úton? Mindenekelőtt őrizd meg a türelmed és a nyugalmad! Irányjelzéssel kerüld ki, esetleg vészvillogóval jelezd a mögötted jövőknek, hogy számítson a remélhetőleg nem minden napi eseményre. Semmiképpen ne játssz önkéntes rendőrt, inkább jelezd az igazi rendőröknek a 112-n, hogy mit és hol láttál.

Add tovább a mezőgazdaságban dolgozó ismerőseidnek, hogy a saját és mások érdekében, válasszanak másik útvonalat a gyorsforgalmi utak helyett.

Forrás: MKIF facebook oldal