fbpx

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat mutatott be a KITE Zrt.

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 12.

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti technológiákról, melyeket több éven át kísérletekben teszteltek.

A bemutatón résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a gyakorlatban is a legújabb fejlesztéseket, valamint szakértői előadásokat hallhattak a különböző innovatív technológiákról és azok alkalmazási lehetőségeiről. A rendezvény célja, hogy a kertészeti ágazat szereplői első kézből ismerhessék meg a legújabb trendeket és fejlesztéseket, amelyeket a KITE Zrt. büszkén ajánl a magyar termelőknek.

Mañez y Lozano permetezőgép
A rendezvény gépbemutató részében elsőként a spanyol gyártmányú Mañez y Lozano permetezőgépet vehették szemügyre az érdeklődők

A rendezvény gépbemutató részében elsőként a spanyol gyártmányú Mañez y Lozano permetezőgépet vehették szemügyre az érdeklődők. Különlegességét a speciális rácsos kialakítású kifúvónyílásoknak köszönheti, amely légörvényeket hoz létre, ezáltal a permetlé egyenletesen kerül kijuttatásra teljes lombfelületen. A spanyol cég az alkatrészek 85-90 %-át helyben gyártja, ami szintén a gép megbízhatóságáról árulkodik.

Ládaszállító kocsi
A ládaszállító kocsi kialakítása megkönnyíti a gyümölcsszedést

A következőkben egy holland cég által gyártott önjáró platform kapott figyelmet, ami a gyümölcsszedést és a jégháló manipulálását könnyíti meg. A Kubota dízelmotorral szerelt önjáró platform akár 3 méterre is felemelkedik, mely mögött ládaszállító kocsi helyezkedik el. A ládaszállító kocsi kialakítása megkönnyíti a gyümölcsszedést, hiszen három üres ládát lehet vele szállítani, a teli ládákat pedig az alsó szintre helyezni. Végül a spanyol gyártmányú ózonos permetező mutatkozott be, amely a biológiai növényvédelmet erősíti, csökkentve a növényvédő szerek felhasználását, mivel az oxigén molekulából ózont készít, amelyet vízzel keverve permetez a növényekre.

Tow & Blow szélgép
Bemutatásra került az egyedi kialakítású ventilátorral ellátott Tow & Blow szélgép

A fagyvédelemre kanyarodva bemutatásra került az egyedi kialakítású ventilátorral ellátott Tow & Blow szélgép, amely hatékony védelmet nyújt minden növénykultúra számára a kora tavaszi fagyok ellen. A bemutató utolsó állomásához érkezve a Derecskei Kertészeti Telephely tápanyag-utánpótlásáról és az öntözési rendszer kialakításáról hangzottak el fontos információk. Többek között a KITE bemutatta, hogy a Netafim által biztosított rendszert használják öntözésre egy 53 köbméteres tározóval, ami 2 napra elegendő vizet biztosít. A rendszer átfolyásmérővel kontrollálja a víz mennyiségét és folyamatosan ellenőrzi a beállított értékeket. Szennyeződés esetén gyorsan beavatkoznak. Az automatizált rendszer a hőmérsékletet és páratartalmat is figyeli, optimalizálva az öntözést.

Forrás: KITE Zrt.

CÍMKÉK