fbpx

GOVOR – ismét egy újabb autonóm robottraktor

Írta: Farkas Imre - 2024 május 29.

Az új-zélandi Agovor egy autonóm, könnyű elektromos traktort dobott piacra, amelyet arra terveztek, hogy automatizálja a kültéri kézi munkavégzést soros és speciális növényeknél.

A GOVOR egy kompakt, autonóm robottraktor. Önálló vontatásra tervezték, olyan képességekkel, mint a permetezés, a kaszálás, az adatgyűjtés és a terményfelderítés. A robot egy integrált rendszeren keresztül működik, amely lehetővé teszi különféle munkaeszközök csatlakoztatását, hogy önállóan, nagy pontossággal hajtson végre feladatokat.

GOvor autonóm traktor
A GOVOR jelenleg a 4. generációnál tart – fotó: https://www.agovor.com/

A GOVOR az RTK-GPS-t ötvöző, szenzorokkal és kamerákkal támogatott szoftvert használ, amely lehetővé teszi a navigációt és a feladatok elvégzését minimális emberi felügyelet mellett, jelentősen csökkentve a munkaerőköltségeket, a talajtömörödést, valamint növelve a biztonságot és a hatékonyságot.

A GOVOR jelenleg a 4. generációnál tart. Az Agovor azt tervezi, hogy együttműködik iparági partnereivel az intelligens munkaeszköz-tartozékok kínálatának bővítése érdekében. A robot kereskedelmi forgalomban kapható, és bérleti alapon kínálják. Az árak havi 1100 USD-tól kezdődnek.

A GOVOR kiemelkedik könnyű, mindössze 50 kg-os súlyával. Közvetlen hajtású elektromos motorral rendelkezik. A traktor, a standard vonóhoroggal akár 600 kg-ot is képes vontatni, 2-4 km/h munkasebességgel. A lítium akkumulátorok – 12 órás üzemidővel – lehetővé teszik, hogy éjjel-nappal önállóan működjön.

A termelők használhatnak egy GOVOR-t vagy egy robotflottát. Az elülső és a hátsó kamerák lehetővé teszik a termelők számára, hogy élő közvetítés útján ellenőrizzék a robotot. Munkától függően körülbelül 2 hektárt tud lefedni óránként olyan feladatok esetében, mint pl. a szőlőpermetezés. Az Agovor szerint a működési költségek alacsonyak.

GOvor autonóm traktor
A GOVOR 12 órás üzemidővel – fotó: https://www.agovor.com/

A manőverezhetőség nagyszerű, mondja Richard Beaumont, a cég alapítója és igazgatója. „Mivel könnyű, két ember fel tudja emelni, és egy nagyobb csomagterű autó, vagy platós terepjáró hátuljában elfér. A talajtömörödésre alig van hatása, így egy időjárási esemény után hamarabb térhet vissza a területre.”

Az Agovor jelenleg a gyompermetezésre, a kaszálásra és a lombkoronapermetezésre összpontosít, és iparági partnereivel együttműködve fejleszti és kiépíti az intelligens munkaeszköz-tartozékok szélesebb választékát. Az egyik munkagép, amelyet az Agovor már a traktorhoz tervezett, egy CDA permetező. Ezzel a permetezővel a termelők nyolc óra üzemidőt kapnak, mielőtt újra kell tölteniük a növényvédőgépet. A cég egy elektromos fűnyíró prototípusát is kifejlesztette.