fbpx

Mezőgazdasági gépek: nagy dobás készülődik idén

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 26.

Rekord mennyiségű megrendelésre számít az európai mezőgazdasági gépipar: két éve nem volt ilyen bizakodó a hangulat.

mezogazdasagi gepek

 

Jött a járvány, de jöttek a rekordok is

Már tavaly októberben látható volt, hogy a mezőgazdaság és az azt kiszolgáló mezőgépipar legfeljebb logisztikai akadályok miatt lassult. A hazai adatok is tükrözték ezt. Míg 2018-ban és 2019-ben is rekordokat döntött a forgalom, a járványhelyzet sem befolyásolta a gépeladások első félévi alakulását. A gazdaságok 193 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami csekély, de egyértelmű növekedés 2019-hez képest. A tavalyi év első 9 hónapjában pedig még a 2019-est is bő 4 százalékkal meghaladó volt a forgalom. Miután az új gépek beszerzése vagy nehézkessé vált átmenetileg, vagy a vásárlók fordultak átmenetileg az olcsóbb, használt gépek felé, az a szegmens is erősödött.

 

mezogazdasagi gepek

 

Európában 90 százalék bizakodó

Tavaly ősszel már az európai mezőgazdasági gépipar általános üzleti klímamutatója is nagyot emelkedett. Októberben 2019 közepe óta először érte el a pozitív tartományt, azóta pedig – azaz idén márciusra – az index már +60 ponton van a tavaly ilyenkorihoz képest. A bejövő megrendelések rekordmennyisége alapján a következő hónapokra már nagyon magas szintű forgalom biztosított. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége felmérte az iparág 140 legfontosabb szereplőjének várakozásait. Azt állapították meg, hogy az ipar képviselőinek csak 10 százaléka számít a beérkező megrendelések csökkenésére. Idén ráadásul úgy tűnik, hogy az üzleti fejlesztések nem maradnak el a jövőbeli várakozásoktól.

 

Ausztriától Lengyelországig nagy az izgalom

Az európai piacot illetően az ipar képviselői ismét tovább növelték elvárásaikat a legtöbb országgal szemben. A regionális bontás alapján minden európai piacon a többség a forgalom növekedésére számít a következő hat hónapban. A legjobb osztályzatot Ausztria érte el, majd Francia-, Olasz- és Lengyelország a sorrend. Az egyes piacokkal szembeni elvárások összhangban vannak a vélt befektetési igényekkel, amelyeket néhány kivételtől eltekintve – például az Egyesült Királyság vagy a Benelux államok – általában magasnak tartanak.

 

mezogazdasagi gepek

Tél óta is nőtt a várakozás

Kedvező az is, hogy idénre az európai mezőgazdasági ipar képviselői 8 százalékos forgalomnövekedést prognosztizáltak. Tavaly decemberben ez az előrevetítés csak 4 százalékos volt. Más források ezt azzal is kiegészítik, hogy 2020 és 2025 között éves átlagban csaknem 6 százalékos lesz az ágazat növekedése.  A pozitív fejlődés lendületét idén várhatóan ismét Európából, Észak-Amerikából és Óceániából adja az iparág.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán