fbpx

FederUnacoma: stratégiai terv az agrárgépes szektor számára

Írta: Fodor Mihály - 2024 május 01.

Az Olasz Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségének szokásos éves ötletbörzéjét a piemonti Langhe térség szívében, Serralunga d’Albában rendezték meg. A tanácskozás középpontjában a piaci adatok, forgatókönyvek elemzése, valamint a képzési igényekre összpontosító kérdések álltak, amelyek során hangsúlyozták az EIMA International stratégiai szerepét az ágazat piacának újraindításában. Szintén bemutatkozott az AFI Felsőoktatási Akadémiája, amely a vállalatokon belüli készségek megerősítésére indított új FederUnacoma projekt.

Az olasz mezőgazdasági gépek piaca egyelőre még „kivár”, amíg az állami ösztönző rendszer ismét zavartalanul működik, és a vásárlások újraindulnak, hiszen a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a gépek végső árát befolyásoló magasabb termelési költségek miatt az export is visszaesett.  Éppen ezért az ágazat újraindítása érdekében az olasz gyártók szövetsége, a FederUnacoma fokozott tevékenységet folytat politikai, promóciós, illetve képzési téren, és egy komplex programcsomaggal készül, melyet jövő őszig tervez beindítani. Mindez „Az üzletmenedzsmenttől a vásármarketingig: a győztes készségek az agrárgépipar számára” című szakértői értekezleten fogalmazódott meg, amelyet a szövetség március 28-án a tagvállalatok és a különböző szakterületek szakértőinek részvételével szervezett a festői szépségű piemonti Serralunga d’Albában, a Fontanafredda borászat konferencia-központjában.

A házigazda borászat tulajdonosa, Oscar Farinetti ügyvezető köszöntője után a plenáris ülést Mariateresa Maschio, a FederUnacoma elnöke nyitotta meg, aki friss piaci adatokkal is szolgált. A beszédében kiemelt aktualitások között szerepelt többek között az év első két hónapjában a traktorpiac általános visszaesése – az USA-ban 14%-os, Indiában 22%-os, Franciaországban 3%-os és Olaszországban 25%-os csökkenés volt tapasztalható –, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szövetség jól felépített intervenciós stratégiával rendelkezik, amely kifejezetten arra irányul, hogy az ágazat stagnálásának kockázataira reagáljon.

„A mezőgazdasági vállalkozások alacsony jövedelmezősége nem könnyíti meg az új technológiák beszerzésébe történő beruházásokat” – fogalmazott az elnök – „ezért van szükség arra, hogy a kormánnyal és a minisztériumokkal együttműködve felgyorsítsuk a PNRR és az Innovációs Alap ösztönző eljárásait. Célunk, hogy újra életbe lépjen a 4.0 adójóváírás, továbbá, hogy megvalósuljon az 5.0-ra való átállás, amelyről már folynak a tárgyalások”.

EIMA

Népszerűsíteni kell az ágazatot

Az ülés Gabriele Pinosa gazdasági elemző beszédével folytatódott, aki felvázol egy olyan piaci forgatókönyvet, amely kiemelte azokat a pénzügyi és geopolitikai jellegű változókat, amelyek az év során minden bizonnyal befolyásolni fogják a kereskedelmi forgalmat.

„Amennyiben az energetikai átmenet a globális szinten már meglévő inflációs nyomás súlyosbító eleme, a világ különböző részein fennálló konfliktusok (jelenleg is mintegy 30 ilyen zajlik a különböző kontinenseken, ezek közül nyolcat prioritásként kezelnek a globális geopolitikai vonatkozásaik miatt) széttöredezettséget és bizonytalanságot eredményeznek a piacokon” – magyarázta Pinosa. A találkozó során hamar kiderült, hogy mezőgazdasági gépipari ágazatnak szembe kell szállnia a kedvezőtlen gazdasági helyzettel, és az ösztönzés sajátos formáira kell támaszkodnia. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy hatékony marketing- és kommunikációs intézkedésekkel és színvonalas kiállítási rendezvényekkel kell megerősíteni a helyzetét.

„A szakkiállítások és vásárok feladata elsősorban az, hogy népszerűsítsék az agrárgépes ágazatot – emelte ki beszédében Simona Rapastella, a FederUnacoma főigazgatója – mégpedig úgy, hogy a technológia iránti globális keresletet összekapcsolják a feldolgozóipar által előállított termékek rendkívül széles választékával.

A FederUnacoma által megszervezett, a bolognai kiállítási központban november 6-10. között megrendezésre kerülő EIMA Internationalról szólva Rapastella felidézte az idei alkalomra várt rekordszámú kiállítót. A mezőgazdasági gépészet kiemelt eseményére mintegy 1800 iparági résztvevő várható, 80 ország hivatalos küldöttségei, a 14 hagyományos termékágazat és ide tartozik az 5 tematikus kiállítás teljes mértékben lekötött kiállítási területe. Mindez kiemelten hangsúlyozza a rendezvény nemzetközi kiállítási környezetben betöltött kiemelt pozícióját.

„Az EIMA a mezőgazdasági gépészeti ágazatban azon kevés meghatározó esemény egyike, amelyet a piaci szereplők egyszerűen nem hagyhatnak ki” – jegyezte meg Rapastella – „Mivel a rendezvény erős nemzetközi jelleggel bír, az egyre hatékonyabb szolgáltatási rendszernek köszönhetően képes optimalizálni a kereskedelmi tevékenységeket, és kifejezetten magas megtérülési mutatókat kínál a kiállító vállalatok számára, ugyanis egy helyen és egy időben összpontosít minden kulcsfontosságú marketingeszközt, egészen a márkamenedzsmenttől az értékesítési személyzettel való közvetlen kapcsolattartásig.”

A különféle marketingtechnikák, beleértve az üzleti menedzsmentet, a külföldi piacok megközelítését, a törvényi előírásoknak való megfelelést és a kommunikációt, ma már minden szinten folyamatos frissítést és képzést igényelnek. Éppen ezért a FederUnacoma létrehozott egy sajátos szervezetet, az AFI Felsőfokú Ipari Képzési Akadémiát (Academy of Advanced Training for Industry) mely magában foglalja a vásári rendezvényekre szakosodott Vásárigazgatási Iskolát (Trade Fair Management School). Ezzel a kezdeményezéssel az a célja, hogy megfeleljen a mezőgazdasági gépészetben, valamint a kapcsolódó ipari ágazatokban megjelenő új készségek iránti igénynek.

Az AFI igazgatója, Girolamo Rossi emlékeztetett arra, hogy „a vállalatoknál jelenleg meglévő, valamint az ezek helyett inkább elvárt és szükséges szakmai készségek között tapasztalható egyensúlyhiány egyre inkább kiéleződik. Ezt mutatják az olyan ágazati felmérések is, mint amilyeneket az Unioncamere végzett, mely szerint az idei évben az olasz ipari és szolgáltató vállalatok mintegy 74%-a számít arra, hogy kénytelen lesz beruházni a saját alkalmazottai továbbképzésébe”. A FederUnacoma Akadémia – mint azt kifejtették – a tanfolyamok és szemináriumok széles skálájával rendelkezik majd, ezen felül egy olyan hivatalos minősítési rendszerrel, amely a régiókkal és egyetemekkel kialakított szoros együttműködés eredményeként lehetővé teszi majd a megszerzett készségek tanúsítását.

Az AFI projekt – amely teljes körűen 2025 januárjától kezdődően lép majd működésbe – a vállalatok tényleges igényeinek elemzéséből indul ki, ezért a szakértői értekezlet a tagvállalatok számára vitafórumokat tervez, a FederUnacoma struktúra képviselői, valamint további neves szakértők részvételével. Jelen lesz például Paolo Gay, a Torinói Egyetemről az új műszaki profilokról szóló kerekasztal-beszélgetésen; Maurizio Forte, az ICE központi exportosztályától a külpiacokról szóló munkacsoportban; David Jarach, az SDA Bocconi Egyetemről a marketinggel foglalkozó szakmai megbeszélésen; valamint Debora Giannini, az Unioncamere Guglielmo Tagliacarne tanulmányi központból a vállalatirányítási és szervezeti struktúrákról szóló eszmecserén.

Az elkövetkező hónapokban további fókuszcsoportos megbeszélésekre kerül sor – olvasható a szövetség közleményében – annak érdekében, hogy az egyre időszerűbb és versenyképesebb képzési kínálatot tovább tudják finomítani.

CÍMKÉK