fbpx

Műszaki innovációk az EIMA szakkiállításon

Írta: Fodor Mihály - 2024 október 22.

A Műszaki innovációk verseny díjátadó ünnepsége nagy jelentőségű esemény, nemcsak az EIMA eseménynaptárában, hanem szövetségünk és ágazatunk életében is”. Ezekkel a szavakkal nyitotta EIMA meg Mariateresa Maschio, a FederUnacoma elnöke a közelmúltban Bolognában az 2024 Technikai Innovációk verseny díjátadó ünnepségét a gyártók képviselőinek, az intézmények és szakmai szervezetek küldötteinek, valamint az információs szolgáltatók nagyszámú közönsége előtt.

Az eseményen olyan előadók is részt vettek, mint a BolognaFiere alelnöke, Rosa Grimaldi, a vállalatok versenyképességi ágazatának vezetője, valamint a FederUnacoma vezérigazgatója, Simona Rapastella. „A verseny hosszú múltja, technológiai tartalma és a zsűri tekintélye miatt elismert rangos esemény – mondta beszédében a mezőgazdasági gépgyártók elnöke –, amely a rendkívül innovatív egyedi modelleket, valamint az azokat létrehozó technikusok és tervezők sokaságát díjazza, erősítve ezzel a márkák versenyképességét”.

„Ugyanakkor – tette hozzá Mariateresa Maschio – a verseny ideális alkalom arra, hogy tágabb értelemben beszéljünk az innovációról, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan válaszol a technológia a termelékenység és a fenntarthatóság nagy kihívásaira, és hogy elgondolkodjunk azon, hogyan támogassuk a kutatást, hiszen az innováció „rendszerszintű” kihívás, amely az iparágakon kívül az állami és a szakmai szervezeteket, valamint az oktatási és képzési struktúrákat is érinti”.

EIMA

A mezőgazdasági gépipar az egyik legaktívabb az új technológiák kutatásában és fejlesztésében, a beruházások évről évre nőnek. A Technikai Innovációk versenyét immár 30. alkalommal rendezték meg, és a világ egyik legképzettebb és legrangosabb technológiai bemutatójaként vált ismertté. Az elmúlt években lenyűgöző növekedés tapasztalható a bemutatott új megoldások mennyisége és minősége tekintetében, amelyeket egy nemzetközi szakértői és tudományos bizottság értékel, amelyet a FederUnacoma Műszaki Iroda vezetője, Davide Gnesini koordinál.

„Az elmúlt öt, 2014-től napjainkig tartó rendezvényen – mondta Simona Rapastella – összesen 680 pályázat érkezett az értékelő bizottsághoz, amelyek közül 132-en kapták meg a legmagasabb elismerésünket a ‘Műszaki innováció’ kategóriában, további 260-an pedig ‘Műszaki elismerésben’ részesültek”. A fő trendek közé tartozott az elektromos meghajtás és hajtásrendszerek fejlesztése, a szenzorfejlesztések és az adatcsere, az ISOBUS kommunikációs protokoll és az azt követő egyre fejlettebb funkciók. „Ha a műszaki megoldások az idők során folyamatosan fejlődtek is – zárta a FederUnacoma igazgatója –, az innovációk fő célkitűzései folyamatosan visszatérnek: a mezőgazdaság és a természeti környezet harmonizálása, az energiafogyasztás csökkentése, valamint a működési feltételek javítása a biztonság és az ergonómia szempontjából”.

„A díjnyertes innovációk a bolognai kiállítási központban lesznek megtekinthetők az EIMA rendezvény öt napja alatt, november 6-tól 10-ig” – zárta Simona Rapastella. „Ezek az egész ágazatot átfogó változások szimbólumai, amelyek a bolognai kiállításon az 1700 résztvevő vállalat által bemutatott összes új termékben megmutatkoznak”.”