fbpx

Szeptemberben újra ÉBSZ-GÉPSHOW!

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 17.

A tököli reptéren várják az építőgépek iránt érdeklődőket

Az ÉBSZ (Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége) az év elején tartott közgyűlésén úgy határozott, hogy ősszel ismét megrendezik az ÉBSZ-GÉPSHOW névre keresztelt gépkiállítást. A 2024. szeptember 26–28. között, a tököli repülőtéren megrendezésre kerülő rendezvényről Kelemen Gáborral, a szövetség elnökségi tagjával beszélgettünk. 

Az első két alkalommal egy sóskúti homokbányában tartották az ÉBSZ rendezvényét

– Miért tartotta fontosnak a szövetség, hogy egy ilyen rendezvényen mutathassák meg a tagság gépeit az érdeklődőknek?

– Szövetségünk 2007-ben pontosan azért alakult, mivel nem volt olyan kiállítás Magyarországon, ahol a bemutatott építőipari gépeket ki tudták volna próbálni az érdeklődők a gyakorlatban is – ezen a helyzeten kívántak az alapítók változtatni. Fontos kiállítás volt akkoriban a Construma, ahol állógép-bemutató formájában megtekinthették a látogatók a kínálatot, de minden értéke ellenére volt hiányérzet a rendezvény kapcsán.

– Mik voltak az első próbálkozások a saját kiállítással?

– Az első két alkalommal egy sóskúti homokbányában tartottuk az ÉBSZ rendezvényét. A bányaterület bejáratánál került elhelyezésre a rendezvénysátor, majd a bánya területén volt egy statikus kiállítói terület, ahol a kiállítók a gépek mozgatása nélkül tudták bemutatni termékeiket, és ezen túl kialakításra kerültek különböző pontokon gépkategóriánként dinamikus területek, ahol egy regisztrációt követően az érdeklődők ki tudták próbálni az ott kiállított gépeket. A várakozásoknak megfelelően nagy sikere volt a rendezvénynek, így nem volt kérdéses a folytatás. A szövetség azt tűzte ki célul, hogy háromévente szervezi meg az eseményt. A harmadik alkalommal Délegyházán vártuk az érdeklődőket, szintén egy bányában, ezt követően pedig, 2017-ben már tököli repülőtér lett a kiszemelt helyszín, ami megközelíthetősége miatt is jó választásnak tűnt.

Kelemen Gábor
Kelemen Gábor, az Építőgépforgalmazók és Bérbeadók Szövetségének elnökségi tagja

Sajnos a 2020-as show a covid-járvány miatt elmaradt, utána pedig a következő évek piaci bizonytalansága okán a szövetség nem támogatta a kiállítás megszervezését. Az idei év elején megszervezett találkozón azonban többségi szavazás alapján megbízást adott a közgyűlés az elnökségnek, hogy az idei évre vonatkozóan szervezze meg a kiállítást, így elhárult minden akadály! Most ott tartunk, hogy már 50 kiállítóink van közel4 hektár területen, és megtöltünk egy ezernégyszáz négyzetméteres rendezvénysátrat is.

KÖZEL 70 KIPRÓBÁLHATÓ ÉPÍTŐGÉP!

– Hogyan épül fel az idei ÉBSZ-GÉPSHOW?

– Gyakorlatilag úgy állítottuk össze a kiállítói részt, hogy a terület középen kerül elhelyezésre a most közel 1 hektáros statikus bemutatóterület, ahol – mint egy hagyományos kiállításon – a gépek nem mozognak, a kiállítók így tudják szemléltetni őket. Ezt a területet veszik körbe dinamikus élményelemek, úgymint a bejáratnak helyszínt adó hatalmas rendezvénysátor, melyen belül a hagyományos SYMA-elemekkel épített standokon mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat az ott kiállítók, illetve lesz egy étterem is, panorámaterasszal. A rendezvény elmaradhatatlan eleme lesz a gépkezelői ügyességi verseny, valamint a 8 kategóriába sorolt dinamikus rész, ahol a gépeket most is munka közben próbálhatják ki a megfelelő jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők, illetve kialakításra kerül egy GépShow Aréna is, ahol érdekes bemutatókkal készülünk.

– Mit lehet elmondani a programról?

– Folyamatosan zajlanak minden délelőtt és délután gépkezelői ügyességi versenyek, díjazás mellett. A GépShow Aréna mellett egy ülőhelyes lelátó lesz, illetve vele szemben egy nagy LED-panelt is elhelyezünk, hogy távolabbról is figyelemmel lehessen kísérni az eseményeket. Az arénában érdekes gépzsonglőr-bemutatók lesznek, a kiállítók pedig várják az érdeklődőket az állógép- és mozgógép-bemutató területeiken egész nap.

A gyerekekre is gondolunk, belső játékos tér, illetve a kültéren játszótér és légvár fogja őket várni, számítunk arra, hogy a fiatal generációval is meg tudjuk kedveltetni a szakmát, kérjük is a szülőket, hogy ne hagyják otthon őket.

Egy ilyen rendezvényen szintén nagyon fontos az étkezés: egyetlen céget bíztunk meg, hogy ezt biztosítsa, lesz egy belső étterem egy panorámaterasszal, ahova ki lehet ülni – ez rálátást nyújt az egész területre. Emellett a különböző helyszíneken szétszórva pedig street food jellegű ételeket fogunk kínálni. A rendezvénysátorban található rendezvényszínpadon pedig érdekes előadásokat szervezünk.

Nagy sikere volt a korábbi rendezvénynek, így nem volt kérdéses a

– Kizárólag építőgépes kiállítók lesznek?

– A kiállítói névsor folyamatosan bővül, gyakorlatilag a gépgyártói és komponensforgalmazóktól kezdve a truckos és targoncás szegmensen és gépbérbeadókon át egészen a banki szektorig tényleg nagyon széles kiállítói kör lesz jelen, azonban figyelünk arra, hogy a rendezvény valóban az építőgépes szakma köré épüljön.

– Maga a rendezvény belépődíjas lesz?

– Az eddig ingyenesen látogatható kiállítás most először belépődíjas lesz; a befolyt összeget a rendezvény minőségének további emelésére fordítjuk. Nem nagy belépődíjra kell gondolni; elővételben már elindult a jegyértékesítés, bruttó kétezer forintért. A parkolás viszont díjmentes a rendezvényen.

Segíti majd a kiállításon az eligazodást, hogy készül egy mikrosite, amelyre minden kiállító felkerül. Innen megtudhatják az érdeklődők, hogy a cégeknek mik az elérhetőségeik, hol találhatók a kiállításon, milyen gépeket állítanak ki, és még sorolhatnám. Ezek kereshető adatbázisok lesznek, ha például valaki meg akarja nézni, hogy milyen kotró rakodók lesznek kint Tökölön, akkor itt le tudja szűrni, ahogy azt is, hogy a gép kipróbálható-e, vagy csak a statikusan látható. Az érdeklődők tehát előre fel tudnak készülni, az itt töltött időt jól ki tudják majd használni. Mozgalmas, színes rendezvény lesz, bízom benne, hogy nagyon sok érdeklődő, szakmai látogató tiszteli majd meg jelenlétével.

Fodor Mihály