fbpx

A traktor vezetője elismerte a felelősségét

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 08.

Hiába taposott a fékbe a személyautó sofőrje, elkapta a szemből érkező és balra kanyarodó traktor pótkocsijának a végét a 86-os főúton. A munkagép vezetője elismerte a felelősségét, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Baleset: mezőgazdasági szerelvény és személyautó
Mezőgazdasági járműszerelvény volt megint a baleset részese (fotó: TM/Nyugat)

Közlekedési baleset történt szerdán délután Szombathely határában

A 86-os főúton, a Körmend irányából érkező traktor vezetője balra akart kanyarodni a forgalmas útszakaszon, a Csaba útra. Az érintett útszakaszon 70 km/óra a megengedett sebesség. A szemből érkező személygépkocsi vezetője fékezett, de ütközött a mezőgazdasági vontató pótkocsijának végével.

A balesetben senki sem sérült meg, a traktor vezetője elismerte a felelősségét a balesetért.

Ez egy elkerülhető baleset lett volna

A már benne volt a kanyarodó manőverben, amikor a baleset megtörtént. A Nyugat Média és Világháló Egyesület portálja szerint a munkagép vezetőjének várnia kellett volna, csak akkor indulnia, mikor biztos be tudja fejezni a megkezdett manővert. Amennyiben nem biztos benne, hogy az érkező jármű vezetője észreveszi, tovább kell várakoznia.

A személyautó vezetőjének pedig előbb kellett volna észlelnie, hogy egy traktor kanyarodik le előtte.

A közúti balesetek megelőzése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) együttműködési megállapodást kötött. A közös kampány eredménye ezen a nyáron még nem érezhető.

A földeken zajlanak a nyári betakarítási és egyéb mezőgazdasági munkálatok

A járművezetőknek figyelni kell a speciális gépekre, türelmet és toleranciát kell tanúsítani a közlekedésben. Egy kis előzékenységgel sokat segíthetnek abban, hogy a forgalom zavartalanabb, folyamatosabb legyen.

Az a sofőr, aki lemond az elsőbbségéről (és ezt megfelelően jelzi is) egy munkagép javára, nem csak a munkagép vezetőjével tesz jót, hanem a többi közlekedővel is, akik a lassú jármű mögött feltorlódnak.

Forrás: Nyugat Média és Világháló Egyesület
Összeállította: Barna Ferenc