fbpx

Egy mezőgazdasági drónnal akár az ágyból is milliókat spórol a gazda!

Írta: - 2023 szeptember 21. -Hirdetés

A teljesítmény az újabb modellekkel már korábban adott volt, de végül játékszerből milliós megtakarítást jelentő kulcseszközzé a jogi szabályozások letisztulása és vele a meghatározó gépkereskedők piacra lépése változtatta meg végleg a mezőgazdasági drónokat. A légi eszközökhöz így egy kézből elérhető oktatás, engedélyeztetés, karbantartás és immár akár részletfizetési vagy lízing opciók is.

Drón, traktor és kezelő
A fiatal generáció fogékony az innovatív, digitális technológia alkalmazására

Az olyan fiatal gazdálkodók szerint, mint amilyen a családjával Bács-Kiskun vármegyében dolgozó Csepregi Tamás is, elég csak a nulla taposási kárral és szinte üzemanyagköltség nélkül végezhető NDVI és NDRE állományállapot -felmérések jelentette lépéselőnyre gondolni a mai extrém éghajlaton. Itt nem üres fordulat az, hogy „aki kimarad, lemarad”.

A 300 hektáros gazdaságban az idei évben szerezték be első DJI Mavic 3M Multispectral drónszettjüket a növényi egészségállapot légi feltérképezéséhez. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire könnyen tanulható a rendszer és miként vizsgázott az AGROTEC Magyarország új háttere a mezőgazdasági légi eszközökhöz.

Csak minimális angoltudás kell és milliós agronómiai tudással gyarapszik a gazdaság a levegőből

Csepregi Tamást világéletében vonzotta az irodai munka, csak saját megfogalmazásában „annak körben üvegfala van, a mezőn gurul, ki tudok körben nézni, és látom, hogy nemcsak én, de a természet is él és fejlődik”. A fiatal mezőgazdász számára ezért volt egyértelmű, hogy az a szenvedély, ami 9-10 évesen találta meg nagyapja fűszerpaprika földjein, ma a Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakon folytatódjon.

Kisgyermekkorom óta szeretem a mezőgazdaságot, azon belül főként a gépeket, de az utóbbi évek technológiai robbanása, ha lehet, még izgalmasabbá tette számomra ezt a világot. Számtalan olyan új technológia adott, amivel a meglévő eljárásokon fejleszteni lehet, akkor is, ha az ember a megszokott szántóföldi kultúrák termesztésével foglalkozik. Nálunk nincsenek problémás talajok, 30 aranykorona érték felettiek a táblák, ezeken öntözés nélkül termesztünk gabonaféléket, repcét, valamint kapások közül kukoricát és napraforgót.

A fiatal gazda szívesen kísérletezik a technológiákkal, ennek köszönhető, hogy a drónok tudását már elterjedésük előtt kamatoztatták a mezőgazdaságban.

Szeretem kutatni az újdonságokat. Már a mezőgazdasági célú drónok előtt, ahol lehetett, ott használtuk a gépeket a munkához. Egy egyszerű RGB kamerával felszerelt drón volt az első, amit befogtunk ilyen célra, és láttuk, hogy például vadkárfelmérésre – amivel felénk sűrűn akad probléma – vagy épp a kelési problémák feltérképezésére épp úgy hibátlanul alkalmazható, mint az aratás időpontjának kijelölésére. A táblán belüli zöld foltok felderítéséhez ugyanis nem kell komolyabb drón, viszont javít a hatékonyságon, ha próbáljuk az időzítéssel vagy a kombájn útvonalával egységesíteni a táblákat. Az egyetemen később olyan óránk is volt, ahol kimondottan már az állományállapot-feltérképezésre szánt multispektrális drónok lehetőségeiről tanultunk, így elhatároztam, élünk velük. Elmeséltem nagypapámnak az előnyöket, először még egy kiegészítő kamerában gondolkoztunk. Azonban úton az AGROmashEXPO-ra hallottuk, hogy most már az AGROTEC Magyarországnál komplett szolgáltatás részeként lehet beszerezni ilyen eszközt. A New Holland traktoraink miatt tudtuk, stabil háttérre számíthatunk, így a helyszínen hoztunk egy gyors döntést, amit nem bántunk meg azóta sem: az elsők között vásároltunk egy DJI Mavic 3M Multispectral felderítődrónt.

Drón
Fátyolfelhős fedettség idején is elvégezhető az állományfelmérés

Mennyire bonyolult a mezőgazdasági dróntechnológia használata?

Csepregi Tamás szerint minimális angol nyelvtudással, utána olvasva a témának, semennyire.

A képkészítés, a repülési terv előkészítése és annak végrehajtása maximálisan egyszerű egy olyan drónnal, mint a DJI Mavic 3M Multispectral. A kontroller segítségével akár itthonról, az ágyamból elkészíthető a berepülési terv: megadjuk, milyen magasságon, milyen felbontással, mekkora átfedésekkel dolgozzon az eszköz. Az ideális a teljesen napos idő egy drónos állományfelméréshez, de ha nem lehet várni, akkor gyakorlatilag fátyolfelhős fedettség idején is elvégezhető a munka. Ehhez a drónhoz jár 3 hónapos hozzáférés a DJI saját adatfeldolgozó szoftveréhez, a DJI Terrához is, ahol ki tudtam próbálni, miként fűzi össze a rendszer a felvételeket, hogyan készít ezekből NDVI vagy NDRE térképeket és vegetációs indexeket. Minimális angoltudás mellett semmilyen fennakadást nem okozott a feladat, minden érhető, használható volt. Olyan adatokat kaptunk, amiket ki tudtam exportálni, majd gond nélkül beolvasták ezeket az erőgépeink.

DJI Mavic 3M Multispectral: kis mezőgazdasági drón a műholdakat megszégyenítő tudással

A DJI Mavic 3M Multispectral mezőgazdasági drón esetében az előnyöknél a gyakorlat tökéletes összhangban van a kézikönyv ígéreteivel Csepregi Tamás szerint.

A műholdképeknél pontosabban és frissebb adatokkal képes információkat szolgáltatni az állományok egészségi állapotáról, vadkárról, belvizesedéről vagy épp a valós kelési tőszámról, ami az egyre extrémebb időjárás szorításában versenyelőny a nyereséges munka fenntartásához.

Drón
Drónnal frissebb adatokat gyűjthetünk be, mint műholdak segítségével

Mitől több ez egy hobbi DJI drón tudásánál?

A választ a fejlettebb kamerarendszerben kell keresni, ami eddig csak több gyártótól külön beszerezhető megoldásokat egyesít. Tartalmaz egy hagyományos RGB kamerát a normál képek készítéséhez és egy multispektrális képalkotót a szabad szemmel nem látható tartományok letapogatásához (Green, Red, Red-Edge, NIR). Az RTK pontossággal dolgozó eszközzel így nyomon követhetjük, hogy a növények mekkora arányát nyelik el és verik vissza a látható és láthatatlan fénysugaraknak. Ez azért lényeges, mivel a növények az energiatermeléshez a bennük található klorofill segítségével elnyelik a látható fénysugarakat, míg visszaverik például az infravörös tartományt, ha ennek aránya felborul, akkor következtethetünk az állomány betegségére. Erről mesél a már jól ismert és sok helyen alkalmazott normalizált vegetációs index (NDVI). Azonban a Mavic 3 Multispectrallal ennél pontosabb képet is alkothatunk, a gép ugyanis NDRE index (normalizált vöröshatár) készítésére is alkalmas.

Miért éri meg NDRE index képes mezőgazdasági drónt választania a gazdának?

Ezeknél gépeknél nem romlik az állományállapot-értékelések pontossága a nagy növényi zöldtömeggel rendelkező állományokban (például kukorica vagy gyümölcsfák) sem a tenyészidőszak előrehaladtával. A zárt felső levélzet ugyanis egy NDVI felvételen elfedi az alsóbb leveleket, azonban az infravörös felső határát érzékelni képes NDRE drónok azt a red-edge tartományt is vizsgálják, amit ilyenkor az alsóbb levelek hasznosítanak. A felmérés eredménye így pontos marad a teljes tenyészidőszak során.

Drón
Aki felismeri a technika előnyeit, nem áll meg egy drón beszerzésénél, rendszerben gondolkozik, fejleszteni fogja precíziós parkját

Milyen eredményeket láttak és milyen eredményeket várnak a dróntól Csepregi Tamásék birtokán?

A DJI Mavic 3M Multispectral drónunkat egy fejlesztési lánc első állomásának tekintjük. A célunk, hogy a gazdaságban differenciált tőszámmal vessünk, differenciált dózissal végezzük a tápanyagpótlást, amihez az idén megkezdett képalkotás, a vegetációs indexek rögzítése és a táblák feltérképezése jelenti az első lépcsőt. A kukorica és napraforgó vetését már legközelebb így végezzük majd, a tápanyagpótláshoz még be kell szerezni a megfelelő munkagépeket. A helyi termelőszövetkezetben eggyel korábbi DJI mezőgazdasági drón modellt használnak. Beszélgettem az ottaniakkal, egyértelműen az a tapasztalat, hogy a gépek segítenek a tápanyag- és növényvédőszer-felhasználás optimalizálásában. Mi is ezt várjuk majd a saját gépünktől a jövőben.

A légi eszköz nem marad szégyenben a puszta számok kedvelői előtt sem:

  • 43 perc maximális repülési idő.
  • 6000 méteres csúcsmagasság.
  • 20 megapixeles ultramagas felbontású RGB kamara.
  • 15 km-es maximális hatótávolság.
  • Szélállóság 12 m/s-ig.

Csepregi Tamás szerint, mindez a gyakorlatban is szépen kamatozik DJI drónjukkal.

A felszállást és a terület elérést leszámítva a gép 38 perces hasznos repülésre képes, egyetlen akkumulátorral 8-10 hektár gond nélkül felderíthető 2 cm/pixel pontossággal. 4 akkumulátort vásároltunk az eszközhöz, ami gyakorlatilag folyamatos repülést biztosít, a töltési idő ugyanis 50 perc körül alakul.

Drón New Holland háttérrel
Az AGROTEC rendszerben gondolkodik, a gép mellé komplex szolgáltatásokat, hitel és lízing lehetőségeket is nyújtanak

Miért egyértelmű, hogy ha mezőgazdasági drón, akkor azt az AGROTEC Magyarországtól érdemes beszerezni?

A hazai mezőgép-értékesítők közül az AGROTEC Magyarország Kft. a mezőgazdasági drónképzések és drónjogosítvány szerzés úttörőjének számító LiDrone Magyarország csapatával közösen a tavalyi év vége óta biztosít komplett szolgáltatási csomagot. Dr. Virág István, a cég precíziós gazdálkodási termékmenedzsere szerint ez számos versenyelőnyt kínál a gazdáknak, ezek közül is kiemelkedik a náluk már most elérhető részletfizetési és lízing opció ezekre az eszközökre.

DJI drónt ma bárki árulhat a piacon, de az AGROTEC Magyarországgal a gazdák a gondtalan üzemeltetéssel töltött hosszú üzemórákat is megkapják. A mezőgazdasági drónok értékesítésénél ugyanazt a maximalizmust követjük, mint a New Holland mezőgazdasági gépeknél – az oktatás, segítségnyújtás, teljes körű alkatrészháttér megoldott, gyakorlottan tudunk segíteni abban is, hogy ha még van olyan precíziós pályázat, aminek a megvalósítása várat magára, abba hogyan illeszthető egy módosítással ilyen eszköz. A biztosítási háttér rendezésével a mezőgazdasági drónokat a gazdák nálunk kedvező, maximum 5%-os kamatozású hitelopcióval, jelenleg részletfizetési akcióban vagy lízingelve is meg tudják vásárolni. Az AGROTEC Magyarországgal így nem kell várni forrásra vagy pályázatra, azonnal kiaknázható ez a technológia, hogy lépést tudjanak tartani a termelők a változó éghajlattal és a gazdasági kihívásokkal.

Plusz nyereség, lefaragott hektárköltségek mezőgazdasági drónokkal? Válasszon átfogó szolgáltatáscsomaggal profi gépeket az AGROTEC Magyarország Kft.-től!

Agrotec