fbpx

Agrárium 2022: Támogatások és a háború piaci hatásai

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 17.

Agrárium 2022 konferencia, Kecskemét A hagyományoknak megfelelően Kecskemét adott otthont a Portfolio Csoport szezonnyitó, tavaszi Agrárium 2022 konferenciájának. A rendezvény be kívánta mutatni a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják a piaci szereplők tevékenységeit.

A neves szakemberek előadásaiból és a kerekasztal-beszélgetésekből nem könnyű szemezgetni részint a terjedelmi korlátok, részint a nem annyira speciálisan mezőgépekkel foglalkozó témakör miatt. De a támogatások, a piac helyzete mindenkit érint, ezért összeállításunk fókuszába ezeket az információkat helyeztük.

Ennek megfelelően először Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára előadásából idézzük a legfontosabb gondolatokat. Az előadó szerint jelentős mértékben nőnek, illetve ingadoznak a piaci árak és a költségek a szántóföldi növénytermelésben. Ez nemcsak a jövedelmezőséget határozza meg, hanem kockázatossá is teszi a gazdálkodók döntéseit. Az orosz-ukrán háború az agrárpiacokon is rendkívüli helyzetet termett, amely elsősorban a növénytermelési ágazatokra gyakorol közvetlen hatást. Pedig 2022-ben mindenki arra számított, hogy a termelés várhatóan átlagos lesz, de mostanra már az is látszik, hogy a világ gabonatermésének jelentős részét adó Ukrajnában nemcsak háború van, de szárazság is. Emellett már a magyar feldolgozóiparban is érződik a napraforgóolaj-hiány. 2022-ben nagyon nem mindegy, hogy mennyi lesz a termés Ukrajnában, hogy az milyen minőségű lesz, és hogy milyen módon fogja tudni elhagyni az országot. Emellett nemcsak a kukorica és a búza, de minden fontosabb termény termőterülete legalább 50%-ban érintett a háború miatt. Az Ukrán Mezőgazdasági Minisztérium próbál előrejelzéseket adni, de borzasztó nagy a bizonytalanság. Egy március végi előrejelzésük szerint idén a gabonafélék vetésterülete 1,5-2 millió hektárral kevesebb lesz, mint egy évvel korábban, a gabonatermés pedig várhatóan mintegy 55%-kal csökken az előző évhez képest.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára

A háború előtt az ukránok az export 80%-át a Fekete-tengeren keresztül bonyolították le, de ez mostanra már teljesen leállt. Jelenleg vasúton keresztül próbálják kijuttatni az országból a termékeiket.

Tarpataki Tamás beszélt arról is, hogy a magas gabonaárakat a háborús bizonytalanság, valamint az elszálló energiaárak okozzák. Az európai gázárakban januárban és márciusban is volt egy-egy történelmi jellegű csúcs, az elektromos áramban szintén. Az európai búza- és kukoricaárak történelmi rekordokat döntenek, de emellett jelentősen megnőtt az infláció is. Európában mind a búza, mind pedig a kukorica vetésterülete nőtt, és a rendkívüli intézkedéseknek köszönhetően lazultak a termelési kötöttségek. Az energia- és üzemanyagárak, bár magasak, stabilizálódnak – jelezte az előadó, hozzátéve, hogy arra kell számítani, hogy árhatások tovább fognak terjedni az élelmiszerláncban.

Magyarország egyelőre nem vezetett be exporttilalmat, se korlátozást. A kormányrendelet csak bejelentéshez köti a gabona kivitelét, amire az államot elővásárlási jog illeti meg. A helyettes államtitkár jelezte, hogy az állam eddig még egyszer sem élt ezzel a lehetőséggel. Ezt egyébként az egyik kerekasztal-beszélgetés során Márvány Attila, a KITE Zrt. szakembere is megerősítette. Véleménye szerint a rendelet megjelenése 1-2 napig nagy bizonytalanságot okozott a termelők és kereskedők körében, de a KITE Zrt. valamennyi exportlekötését engedélyezték, és az állam rendkívül gyorsan, néhány nap alatt jelezte, hogy lemond az elővásárlási jogáról.

Tarpataki Tamás ezzel kapcsolatban jelezte, hogy az unió egységes belső piacán mozgó áruról nincs információ, ezért most már az Európai Bizottság is azt fontolgatja, hogy valamilyen információs bejelentési rendszert fog bevezetni.

Jó ütemű kifizetések

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese ismertette az egységes kérelmek elbírálásának és kifizetésének jelenlegi állapotát, beszélt a következő időszakban várható támogatási kérelmekről, különös tekintettel arra, hogy 2022. április 6-án megnyílt az új egységes kérelem is.

Az előadó a 2021. évi egységes kérelmek kapcsán elmondta, hogy több mint 165 ezer kérelem keretén belül közel ötmillió hektárra történt igénylés, és 500 ezer jogcímigénylést regisztráltak. A tavalyi év során rekordösszegű előleg-kifizetés történt meg, 2022 márciusának végére pedig érdemben megtörtént a kérelmek lezárása, közel 550 milliárd forintot fizettek ki.

A Magyar Államkincstár elnökhelyettese ismertette, hogy a szomszédban dúló háború miatt derogáció történt a zöldítési támogatásban. A helyzet nyomán esetleg kialakuló élelmiszer- és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság átmeneti jelleggel lehetővé tette a gazdák számára, hogy a jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatóak legyenek parlagi területnek vagy parlag EFA területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, amely hozzájárulhat az élelmiszer- vagy takarmányhiány elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez; valamint a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyepterületet kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

Az előadó azzal folytatta, hogy az AKG-támogatásra 17588, ÖKO-ra pedig 3647 kérelmet nyújtottak be, az igényelt terület nagysága pedig meghaladta az 1,461 millió hektárt. A támogatási kérelmek jelentős részének feldolgozása már megtörtént. A 2021-2022-es átmeneti időszakban a meghirdetett 16 új beruházási felhívásra és a korábbi, továbbra is nyitva álló intézkedésekre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be a magyar gazdák. A VP beruházási intézkedésein lekötött forrás eléri az 1676 milliárd forintot, melyből 920 milliárd forint összegű lekötés 2021-ben és 2022 első negyedévében keletkezett. A teljes programozási időszakban közel 35 ezer előleg és kifizetési igénylésre történt kifizetés, 500 milliárd forintot is meghaladó összegben. Ebből a 2022es évben már 46,6 milliárd forint kifizetés meg is történt.

Detre Miklós az előadás végén röviden bemutatta a tavaly elindított mobilGAZDA alkalmazást. Ez egyebek mellett ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik, lehetővé teszi a parcellaadatok megtekintését és geo-referált fényképek készítését. Emellett egyes elektronikus bizonylatok beküldését is, továbbá földterületmérésre is használható.

Fodor Mihály