fbpx

A talajélet javítása a tarlón kezdődik

Írta: - 2022 augusztus 23. -Hirdetés

Miért érdemes a mostani időjárási viszonyok között forgatás nélkül művelni a termőtalajt? És hogyan tud ehhez segítséget nyújtani a HABI?

Több nedvesség, kevesebb gyom

Az aratás utáni tarlóhántás csökkentheti a talaj nedvességveszteségét, és elősegíti a sikeres gyomirtást. A hántott talaj könnyebben felmelegszik, a meglazított réteg alatt az aerob mikroszervezetek tevékenysége felélénkül, a talajba kevert és azt takaró szármaradványok pedig mulcsrendszerű művelés esetén növelik a terület gyomelnyomó és vízmegtartó képességét. Ezek a szempontok napjainkban különösen fontosak, mivel hazánk talajai klímaérzékenyek, és a túlzott szántás miatt leromlott szerkezetűek. A forgatás nélküli művelés kíméli és gyógyítja a talajt, és az ideihez hasonló szélsőséges évjáratokban a kombinált talajművelő eszközök kevesebb kártétellel alkalmazhatóak, mint az eke.

Megtérülő, sokoldalúan kihasználható gépek

A tarlóhántás napjainkban egyre népszerűbb eszközei a tárcsák, tárcsás boronák, melyekből V, X és kompakt kivitel is elérhető. Ezek a gépek használhatóak tarlóhántáson kívül szántáselmunkálásra, magágy-előkészítésre, illetve rét- és legelőápolásra is. Sokoldalúságuk miatt tehát hamar megtérül a rájuk fordított befektetés. Használatuk energiatakarékos is, azonos talajkörülmények és művelési mélység esetén a tárcsázás üzemanyagigénye 20-25%-kal kevesebb, mint a szántásé. Azonban meg kell említeni hátrányaikat is: nyirkos, nedves talajon tárcsatalp-tömörödést okozhatnak, és az évelő gyomok irtásában is alacsonyabb a hatékonyságuk. Az összképet nézve azonban remekül kihasználható gépek.

Kiváló eszközök a HABI kínálatában

A HABI kínálatában a Bomet, Strumyk és Rol/Ex és magyar gyártók választékából bárki megtalálhatja a neki megfelelő eszközt. A tárcsák számos kivitelben, az 1,6 m-es munkaszélességtől a 8 m-es munkaszélességig több fajta (pl. tüskés, pálcás, ékgyűrűs, croskill) rögtörő hengerrel elérhetőek. Ezzel a hazánkban található összes talajtípusra választható optimális kialakítású munkagép. A komplett gépeken kívül széles választékban, készletről elérhetőek a különböző tárcsaalkatrészek, -csapágyak és -lapok. A tárcsalapok bőséges választékán belül is közül kiemelt figyelmet érdemelnek a kiváló minőségű és kopásállóságú HBR Premium bóracél tárcsalapok.

További részletek: https://webaruhaz.habi.hu/Komplett-munkagepek-cKMU.html