fbpx

Hová, mennyi nitrogént – így segít a drón

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 30.

Mivel a drón egyre okosabb, végre minden zóna annyi nitrogént kap, amennyire tényleg szükség van. Gyors, olcsó, kíméletes műtrágyázás – és ez még nem is minden.

 

Hová mennyit, takarékosan

Különösen a tenyészidő kezdeti szakaszában kritikus jelentőségű annak meghatározása, hogy a táblán belül hol és mennyi műtrágyát kell kijuttatni. Az már egyre inkább a múlté, hogy táblaszinten egységes-átlagos mennyiségekkel mennek a műtrágyaszórók. Miután az egyes zónákban más és más talajviszonyok uralkodnak, minél precízebb a zónák állapotának ismerete, annál hatékonyabban lehet a tápanyagozást megtervezni. A feleslegesen kiszórt műtrágya pénz- és hatóanyag-pazarló, másrészt feleslegesen terheli a talajt. A megoldásban a drón-technológiának mind nagyobb szerepe van: vizuális adatai révén időt és pénzt takarít meg a gazdálkodónak, gyorsabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb vetést-termesztést eredményez.

 

drón

 

Fentről néz, lentről vesz

A drón által szolgáltatott adatok egyszerűsíthetik ezt a döntéshozatalt azáltal, hogy azonosítják a növények egészségi állapotának változékonyságát, amely valószínűleg nem volt látható a földről. Az adatok segíthetnek abban, hogy minden növény megfelelő típusú és mennyiségű tápanyagot kapja, illetve a tábla kezelési zónákba való szegmentálásában. A gazdálkodó így pontosabban tervezheti a N-kijuttatást meghatározott területekre, ahelyett, hogy fix mennyiséget alkalmazna az egész szántón. A drón egyébként nemcsak képfelvételeket készíthet, hanem műtrágya-kijuttatáshoz kellő talaj- vagy szövetmintákat is vehet. Például a DroneDeploy Live Map gyorsan megmutathatja a gazdának, hogy vannak-e problémás területek a táblán, és azokról talajmintákat vehet fel. Ez is időt sprórol meg, hisz nem kell az egész táblát végig-mintavételezni.

 

drón

Fotó: DroneDeploy

 

Megtérülő információk

A drónok és az általuk gyűjtött adatok kritikus fontosságúak a szántóföld, az adott táblán tapasztalható változatosság és a trágyázási igények feltárásában, kezelésében. A drónnal meghatározhatók a hiányosságok, és változó arányú kijuttatási tervek állíthatók fel. A dróntérképezés segít meghatározni a növény-egészségügyi problémák helyét és mértékét, a növényvédelmi szükségleteket, segít feltérképezni a valós termésveszteséget természeti vagy vadkár esetén, de még abban is segíthet, hogy a talajművelőgép ne sérüljön egy esetleges tereptárgy miatt a táblán. Egyszóval, a dróntechnológiával jobb termés érhető el kevesebb művelettel, kevesebb idő, műtrágya, üzemanyag felhasználása mellett.