fbpx

Nem sokáig tartott az öröm, újra drágul az üzemanyag

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 29.

Egy hetet kaptunk, hogy olcsóbban tankoljunk, azonban péntektől újra drágul az üzemanyag. A benzin literenkénti bruttó ára 5 -, a gázolajé 6 forinttal lesz magasabb a jelenleginél. Ez alapján a 95-ös benzin átlagára 454 Ft lesz literenként, a gázolajé pedig 449 Ft-os szintet éri el.

 

Traktor
Péntektől drágábban tankolnak a traktorosok is
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Jelenleg a kutakon az alábbi minimum és maximum árakon mérik az üzemanyagot:

  • benzint 413,90 Ft-tól 501,90 Ft-ig -;
  • gázolajt 406,00 Ft-tól 497,90 Ft-ig forgalmazzák.

Utoljára egy hete változtak az árak, akkor örültünk, mert csökkent. Igaz, a korábbi nyersolajár csökkenés csak lassan, egy hetes csúszással érződött a hazai kutakon.

Figyelve a legalacsonyabb és a maximális ár közötti szintet, továbbra is tapasztalható a két szélsőérték között közel 90 Ft-os különbség. Érdemes szétnézni a holtankoljak.hu weboldalon, ahol az adott térség töltőállomásainak árjellemzőit kísérhetjük figyelemmel.

 

Az elmúlt héten újra növekedett a nyersolaj ára

A múlt hét jellemzője volt, hogy hosszabb idő után újra emelkedett a Brent típusú olaj ára. Az egy hónapos mélypont után visszatért a korábbi árszintre, 73 dollár a jelenlegi hordónkénti ár.

Így a hazai kutakon tapasztalt, múlt heti csökkenés átmeneti volt. Az elemzők szerint, jövő héten sem számíthatunk árcsökkenésre, nagyobb a valószínűsége újabb áremelésnek.

 

Traktor
Drágábban termelnek a mezőgazdaságban is
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Keményen érinti a gazdaságot is

A mezőgazdaságban egyre többen panaszkodnak az emelkedő árakra. A növényvédő szerek ellenértéke; a munkabér; az energiaárak… mind növekednek. Ezen belül az üzemanyagár is nagyot ugrott a tavalyi évhez képest.

A termelők és a kereskedők most már egyre gyakrabban jelentik ki, hogy a növekvő árakban szerepe van az üzemanyagár-emelkedésnek, a gazdasági lánc szereplői próbálják ezt a plusz tételt továbbadni, a következő szinttel szemben érvényesíteni.

 

Forrás: holtankoljak.hu