fbpx

Ismétlünk, megint emelkedik a benzin ára

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 13.

Egy hete, szerdán emelkedtek az üzemanyagárak, most ugyanazt ismételjük: 5 Ft/liter drágulás benzin kapcsán, 2 Ft/liter gázolajnál. A 95-ös benzin bruttó ára így már 451 Ft lesz literenként, a gézolajé 447 Ft. Ez alig marad el a tízéves csúcstól.

 

Jelenleg a kutakon az alábbi minimum és maximum árakon mérik az üzemanyagot:

  • benzint 414,00 Ft-tól 502,9 Ft-ig -;
  • gázolajt 408,00 Ft-tól 509,9 Ft-ig forgalmazzák.

Figyelve a legalacsonyabb és a maximális ár közötti szintet megfigyelhető, hogy a két szélsőérték között közel 100 Ft-os különbség tapasztalható, így érdemes szétnézni a holtankoljak.hu weboldalon, ahol adott térség töltőállomásainak árjellemzőit kísérhetjük figyelemmel.

 

Mezőgazdaság, logisztika, benzin, gázolaj
Durván emelkedik a benzin ára, a gázolajé is, de nem annyira
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Az elmúlt héten kisebb árcsökkenés volt a nyersolaj kapcsán

Az utolsó értékelt időszakban a nyersolaj nemzetközi ára kicsit csökkent, majd emelkedett, de még mindig nem érte el a korábbi 76 dolláros szintet. Mégis itthon folyamatosan emelkedik az üzemanyagát, elemzők szerint ez a forint dollárral szembeni gyengülése okozta. Kisebb bizonytalansági tényezőként szerepel a témában, hogy az OPEC államok még nem tudtak a kitermelés mennyiségében megállapodni.

A szakemberek hosszútávon nem sok reményt látnak a csökkenésre. A 2022-es évben szerintük 80 dollárt is elérheti a Brent típusú olaj ára.

 

Forrás: holtankoljak.hu