fbpx

ATRA Kecskemét Kft.: Két évtizede a fejlődés útján

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 29.

A gazdasági élet számos területén magas elvárásokat támasztunk a munkagépek gumiabroncsaival szemben. Ezeknek a követelményeknek igyekszik megfelelni az immár 20. életévet betöltött ATRA Kecskemét Kft.

Az ATRA Kecskemét Kft. első húsz éve az alábbi adatokkal összegezhető:

  • kétszázötvenezer eladott ipari és mezőgazdasági gumiabroncs,
  • tizenötezer legyártott keréktárcsa,
  • sok száz tonnányi töltőanyag,
  • közel tízmillió kilométer, a partnerekhez megtett úthossz.

Somos Tibor ügyvezető a társaság célját az alábbiakban foglalta össze:

— A legkisebb gumiabroncs húsz centiméter átmérőjű — a legnagyobb több mint két méteres; a legkönnyebb talán húsz dekás, a legnehezebb több mint egy tonna. Van, amit kézzel össze lehet szerelni, van, amit csak 200 tonnányi préserővel; némelyikre csupán 10 kg terhelés jut, míg a másikra 25 tonna. A “szerencsésebbek” tükörsima műanyag padlón futnak, míg mások üvegtörmeléken vagy vasdarabokon, kemény betonon, süppedős sárban tartanak, támasztanak, húznak, kapaszkodnak. Ami közös bennük: a munkát el kell végezniük, üzembiztosan, hatékonyan és gazdaságosan. A gazdasági élet minden területén, legyen az ipar, kereskedelem vagy mezőgazdaság, a gépek gumiabroncsaival szemben ezek az elvárások. Akkor is, ha csak egy fűnyírógép kerekéről van szó, amivel a városi közterületet gondozzák és akkor is, ha egy gyár alapanyag-ellátását biztosító rakodógép kerekéről beszélünk. Az igénybevétel és a körülmények nagyon különbözőek lehetnek, a cél azonban ugyanaz. Ennek a célnak az eléréséhez tud komoly segítséget nyújtani egy olyan szolgáltató partner, aki a megfelelő gumiabroncs kiválasztásától kezdve a felszerelésen, javításon, karbantartáson át az élettartam végéig el tudja végezni azokat a munkálatokat, amik lehetővé teszik a minél gazdaságosabb üzemeltetést.

A múltról

1991. március l-jén az ATRA Kecskemét Kft., amely akkoriban az ipari és földmunkagép-gumiabroncsok kereskedelmében kívánt működni, azzal az üzletpolitikával indult el, hogy ezen a területen a vevők lehető legteljesebb körű és a versenytársaknál magasabb színvonalú kiszolgálásával és komoly minőségi követelményeknek megfelelő termékekkel legyen jelen.

Termékoldalról igen kedvező esemény volt, hogy ekkor lépett kapcsolatba a belgiumi eredetű SOLIDEAL céggel, amely éppen értékesítési lehetőségeket és forgalmazókat keresett termékei számára a térségben, és jó minőségű abroncsokat kínált, kedvező feltételekkel új partnerei számára. Ez a gyártó a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, a vevőelégedettség magas szinten tartására, és az eltelt évek során a világpiac meghatározó gyártójává nőtte ki magát.

A magyarországi értékesítésnek komoly gátja volt a kezdeti időkben, hogy ezeknek a termékeknek, mind a defektmentesítő töltőanyagnak, mind a minőségi gumiabroncsoknak, az információk hiányában nem létezett igazi piaca. A lehetséges felhasználók nem ismerték ezeket, nem tudták, hogy milyen eredmények érhetők el velük, csak egy messziről származó, meglehetősen borsos árú terméket láttak bennük. Az érdeklődésnek komoly gátja volt a pénzhiány is. A fő tevékenység ebben az időszakban arra irányult, hogy a megcélzott vevőkör megismerje ezeket a jó minőségű abroncsokat, kipróbálhassa a magasabb áron vásárolt termékek és szolgáltatások biztosította előnyöket, és meggyőződhessen azok közép- és hosszú távú gazdasági előnyeiről.

Néhány év múltán a piaci munka és a gazdaság erősödésének hatására egyre komolyabb igény jelentkezett, ám ezzel együtt megjelentek a versenytársak is. Ezekre a kihívásokra válaszul a terméksor a keréktárcsákkal, a szolgáltatások pedig a helyszíni szereléssel és a gumiabroncs-javítással egészültek ki. Ezek a lépések megerősítették a társaság korábban megszerzett piacvezető helyzetét. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódott a szolgáltatások bővítése. Ez elsősorban az ügyfelek gyorsabb elérését és olcsóbb kiszolgálását jelentette, azaz telephelyek létesítését az ország több pontján. Fontos szempont volt, hogy a partnereket ne nagy távolságokról, magas költségszinten lehessen csak elérni, illetve hogy a cég képviselői bármilyen probléma esetén gyorsan segítséget nyújthassanak. A jelenleg működő nyolc telephely jó lehetőséget teremt ezeknek a céloknak az eléréséhez.

Az ATRA jelene a mezőgazdaságban

A nagyméretű gumiabroncsok javítása, a speciális keréktárcsák gyártása és a defektmentesítő feltöltés felkeltette a mezőgazdasági felhasználók érdeklődését, és az ATRA Kecskemét Kft. belépett erre a piacra is. Ami az ipari, építőipari gépek esetében érvényes, annak a mezőgazdaságban is van létjogosultsága. A gépek gazdaságos üzemeltetéséhez jó minőségű gumiabroncsokra és magas szintű szolgáltatásokra van szükség:

gumiabroncs kiválasztás: az üzemeltetők rendkívül sok tapasztalattal rendelkeznek, de nincs idejük további információk gyűjtésére. Ezzel szemben a sok partner révén mi összegezni tudjuk ezeket a tapasztalatokat, és koncentráltan visszajuttatjuk a felhasználókhoz; a gyártók széles körétől jutunk friss információkhoz, amiből a partnereinknek a számukra fontosakat kiszűrve továbbítjuk;

szerelés: mindenütt megoldották a gumiabroncsok szerelését, de nagyon sokszor vagy távolra kell menni a géppel/kerekekkel, vagy egyszerű eszközökkel, küzdelmek árán, az abroncsot rongálva lehet csak szerelni. Mi korszerű eszközökkel és szakszerűen tudunk akár az üzemeltető telephelyén is szerelni;

javítás: sokszor tapasztaljuk, hogy a sérült abroncsokat a megfelelő eszközök hiánya miatt szakszerűtlenül javítják vagy “halálra” ítélik, pedig a megfelelő technológiával ezek javít-hatóak lennének. Javítóműhelyünkben extrém nagyméretű gumiabroncsokat is vissza tudunk hozni a reménytelennek látszó állapotukból, komoly sérülések esetén is, természetesen a technológia adta keretek között. “Csodát” csak korlátozott keretek között tudunk tenni;

keréktárcsák: saját gyártóüzemünk és beszállítóink révén a sérült keréktárcsák javítását, pótlását rövid időn belül el tudjuk végezni, illetve átalakítási igény esetén a megfelelő keréktárcsák méretezését és legyártását el tudjuk végezni;

defektmentesítés: különösen a munkagépek esetében gyakran a defekteket már csak akkor veszik észre, amikor a légnyomás nélküli üzemeltetés miatt a gumiabroncs használhatatlanná vált. Ez a helyzet az általunk ajánlott defektmentesítő eljárással tökéletesen megelőzhető.

A cég jövője

Legfőbb célkitűzésünk továbbra is szolgáltatásaink kapacitásának növelése és minőségének emelése, amihez a legmodernebb eszközöket igyekszünk felkutatni és alkalmazni, hogy elégedett partnerek sokaságával ünnepelhessük együtt az elkövetkező kerek évfordulókat.

ATRA Kecskemét Kft.

Ipari és agro gumiabroncsok, keréktárcsák

www.atra.hu

CÍMKÉK atragumiabroncs