fbpx

Precea szemenkénti vetőgép

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 január 07.

Kompromisszumok nélkül, pontossághoz tervezve

A Precea szemenkénti vetőgép a szántás utáni, a mulcs- és a direktvetésnél használva rendkívül precíz lehelyezésével és kényelmes kezelhetőségével tűnik ki. Az elsőosztályú magadagolás és műtrágyaadagolás meggyőző akár 15 km/h munkasebesség mellett is. A különböző alvázkialakítások maximális rugalmasságot biztosítanak.

A Precea révén az AMAZONE a legmagasabb igényeknek is megfelelő szemenkénti vetőgépet kínál. Az új, nagyteljesítményű magadagoló-hajtás és a PreTec első osztályú mulcsvetőcsoroszlya tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A két rendszer szinte a sebességtől és a terepfeltételektől függetlenül dolgozik. A magas lehelyezési pontosság az elsőtől az utolsó magig meggyőző. Ugyanúgy, mint a szemenkénti vetőgép intuitív és kényelmes kezelése.

A különböző vázkialakításokkal, a Special és a Super felszerelési változatokkal, valamint a QuickLink gyorscsatlakozó rendszerrel szerelt ráépített Precea-A szemenkénti vetőgéppel a gép minden igényhez megfelelő megoldást jelent. A Precea 3 m és 4,5 m munkaszélességekkel és 45 cm és 80 cm közti sortávolságokkal érhető el.

A Precea Special felszereltségi változattal az AMAZONE a Precea szemenkénti vetőgépet a SpeedShaft mechanikus magadagolóhajtással és a fokozatmentes Vario-hajtóműves mechanikus műtrágyaadagoló-hajtással kínálja. A Precea Special rendkívül pontos lehelyezésével tűnik ki, akár 12 km/h munkasebesség mellett is.

Az ElectricDrive elektromos magadagoló-hajtással és az elektromos műtrágyaadagoló-hajtással felszerelt Precea Super felszereltségi változat maximális kényelmet kínál. Az elektromos maglesodró-állítás ennél alapfelszereltség, ráadásul automatikus működésű. Ez egyedülálló a piacon. Az elektromos adagoló- és magadagoló-hajtásnak köszönhetően a vetési és a műtrágyamennyiség nagyon gyorsan és egyszerűen módosítható a kezelőterminálon keresztül. A Precea az akár 15 km/h munkasebesség mellett nagy területteljesítményeivel tűnik ki.

 

Amazone Precea
Az új, nagyteljesítményű maga­dagoló-hajtás és a PreTec első osztá­lyú mulcsvetőcsoroszlya tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

 

A GÉP VÁZA

A rövid kialakítás révén a szemenkénti vetőgép összes váztípusa nagyon könnyű és kompakt. A teleszkópos vázak karbantartást nem igénylő csapágyhelyei minőséget és megbízhatóságot garantálnak. A teleszkópos váz egyedülálló csapágykialakítása minimalizálja a kopást és a felületi nyomokat. A változtatható teleszkópos vázzal rugalmasan és kényelmesen elvégezhető a sortávolságok beállítása a különböző terményekhez. Az 1-szeresen és 2-szeresen teleszkópos vázakkal az AMAZONE két vázváltozatot kínál. A kedvezőbb árú, 1-szeresen teleszkópos váz 3,3 m szállítási szélességet tesz lehetővé. A 2-szeresen teleszkópos váz 3 m szállítási szélességet tesz lehetővé, és ezzel biztonságos szállítást garantál. A Precea két támasztókerék-változatával lehetővé teszi a vetőegységek előtti vagy közötti elhelyezést. Míg a ráépített váz előtti támasztókerekek a sortávolságok egész spektrumát teszik elérhetővé, a vetőegységek közti nagyon kompakt változat a lényege-sen alacsonyabb emelőerő-szükséglettel tűnik ki.

 

VETŐMAGTARTÁLY, MAGADAGOLÁS

A vetőmagtartályok 55 l térfogatúak és nagyon egyszerűen tölthetők. A tartályfedél kényelmesen, egy kézzel nyitható, így zsákból is egyszerűen feltölthető. Opcionálisan feltöltőcsúszda is elérhető, ami a vetőmagot biztosan a tartályba vezeti, ezzel megkönnyítve a töltési folyamatot. Különösen a visszamaradó mennyiségek leürítése végezhető el gyorsan, egyszerűen és tiszta kézzel. A szériában beszerelt kiürülés-érzékelő időben jelzi a terminálon keresztül a töltésszintet.

A magadagoló túlnyomásos elv alapján működik. A túlnyomás révén a magok a forgó vetőtárcsa furataihoz nyomódnak és a tárcsa magával szállítja azokat. A továbbforgás során az odanyomódott magok elhaladnak a három maglesodró mellett, melyek arról gondoskodnak, hogy egy vetőtárcsafuraton 1 db vetőmag legyen. A fölösleges magok megbízhatóan lesodródnak, így hatékonyan elkerülhető a duplavetés kialakulása. Ez rendkívül fontos a lehelyezési pontosság szempontjából. A magadagolóegység okos felépítésének köszönhetően a vetőtárcsa és a magadagoló-nyomókamra fi x módon van egymással összekapcsolva.

A Precea különösen az együtt forgó magadagoló-nyomókamra intelligens felépítésének köszönhetően nyújt számos előnyt, például azt, hogy a vetőtárcsa cseréje szerszám nélkül elvégezhető, valamint a visszamaradó mennyiségek egyszerűen és kényelmesen leüríthetők mindkét oldalról.

Amint a magok elérik a kilövési szakaszt, a rászorítás megszakad, és a mag kilövődik a kilövési szakaszba. A vetőbarázdákban, melyeket a magároknyitó tisztán megformált és megszabadított a szerves anyagoktól, a magot a magnyomó kerék rögzíti és belenyomja a talajba. Ezáltal megakadályozható a mag véletlen elgördülése és egyúttal biztosítható az optimális talajzárás.

A szériában beszerelt opto-jeladó lehetővé teszi a kiváló ellenőrzést és felügyeletet közvetlenül a traktor termináljáról. Legyen az repce vagy akár kukorica, az opto-jeladó univerzálisan használható, cseréje nem szükséges.

A mechanikus maglesodró-beállítással elvégezhető a maglesodró finombeállítása a lehelyezési pontosság optimalizálásához. Ezáltal minimalizálható a hiányok és dupla vetések kialakulása, ami a hozam növelését eredményezi. Az elektromos maglesodró-beállítással a maglesodrók kényelmesen beállíthatók a kezelői terminálon keresztül a traktor vezetőfülkéjéből.

 

PreTec
A magároknyitónak és a magnyomó­keréknek köszönhetően optimális ta­lajzárás érhető el.

 

A PRETEC CSOROSZLYA

Mindegy, hogy szántás utáni, mulcs- vagy direktvetésről van szó, a PreTeC mulcsvető csoroszlya kiválóan alkalmas a szemenkénti vetéshez. Profi táljon ön is az első osztályú és állandó lehelyezési pontosságból, és növelje ezzel hozamait! A magas szintű pontosságnak köszönhetően, különösen a magas, akár 15 km/h munkasebesség esetén is, a Precea maximális területteljesítményeket tesz lehetővé.

A magároknyitónak és a magnyomókeréknek köszönhetően optimális talajzárás érhető el. A jó talaj-visszatömörítés ezen kívül gyorsabb kapillaritást biztosít.

A mulcsvető csoroszlya (120 kg önsúly) egy rugó révén akár 200 kg-mal is terhelhető. Hidraulikus munkahengerrel akár 400 kg csoroszlyanyomás is lehetséges. Ez nyugodt járást és egyenletes kelést biztosít a legkeményebb feltételek esetén is. A teljes mulcsvetőcsoroszlyát két nagy támasztógörgő vezeti biztonságosan. A talaj megnyitása egy magároknyitóval ellátott, kéttárcsás egységgel történik. Miután a magnyomókerék a talajban rögzítette a vetőmagot, a „V” elrendezésű tömörítőkerekek megkezdik a barázda bezárását

 

MŰTRÁGYÁZÁS, VEZÉRLÉS

A 950 l vagy az 1 250 l térfogatú műtrágyatartályokkal a Precea kellő tartalékot biztosít. A messze előretolt tartály optimális súlypontot biztosít a traktor közelében. A meredek tartályfalaknak köszönhetően a műtrágya biztosan továbbítódik az adagolóhoz, és csak kevés maradék mennyiség marad hátra. A kezelés és a beállítás központilag történik a bal oldalon a SmartCenter segítségével.

A Precis műtrágyaadagoló rendszer segítségével a Precea precíz és megbízható adagolóhajtással van felszerelve. Ezen kívül minden sorban légrásegítés gondoskodik az egyenletes ellátásról és megakadályozza a dugulásokat. A műtrágya megbízhatóan eljuttatásra kerül a FerTec Twin kéttárcsás műtrágya csoroszlyához.

A hidraulika esetében igénytől függően két változat közül lehet választani. Az egyik a standard hidraulika, melynél minden funkciót külön traktorhidraulikáról kell működtetni. Korlátozott számú vezérlőtömbbel rendelkező traktoroknál célszerű a komforthidraulikát választani. Ebben az esetben a vázkitolás és a nyomjelzők működtetése, egy elektromos átkapcsolószeleppel, egyetlen vezérlőegységben egyesíthetők.

Az AmaCheck kezelő számítógépet kimondottan a mechanikus magadagoló-hajtással és a mechanikus műtrágyaadagolóval dolgozó Precea Special kezeléséhez fejlesztették. A kezeléshez nincs szükség ISOBUS-csatlakozásra a traktoron. A terminál nagyon áttekinthető és kényelmesen kezelhető. Az AmaCheck segítségével egyidejűleg vezérelhetők és felügyelhetők a mechanikus hajtások.

 

Gyári prospektus: [LINK]
Az Agrictechnica kiállításról írtuk: [LINK]