fbpx

Lángsugár, üvöltő állatok, traktor a tóban – sok a baleset

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 09.

Lángoszlop csapott ki a traktor fülkéjéből egy német farm közelében, másutt az ordító állatok riasztották éjjel a gazdaság tulajdonosát, hogy baj van… Csak egy az utóbbi napok aggasztó baleseti jelentéseiből.

Több munka, több baleset

Mint a GÉPmax is – hasznos tudnivalókat csokorba szedve – nemrég írt róla, a nyári melegben, a betakarítási szezonban gyakorta alakulnak ki géptüzek a szántón, a raktárakban, illetve a nagyobb mozgás miatt nyilván több a baleset is. A forróság, a szárazság, a fokozott munkaintenzitás, a több közlekedés szinte természetes módon vezet több kockázathoz, és természetesen nem csak hazánkban.

Tüzek – több-kevesebb szerencsével…

A napokban súlyos traktortűz ütött ki Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Niederkirchenben. Útban a műhelybe a gazda hirtelen lángsugarat látott kicsapni a motortérből. A vontató teljesen kiégett. Ausztriában, Hafnerbergben mezőgazdasági munkákkal volt elfoglalva egy gazda múlt pénteken. Amikor dél körül végzett a szénával, össze akarta hajtani a tartozékot, de a traktorfülkébe ülve méteres lángsugár csapott ki rá a nyitott jobb oldali ablakból, hangos csattanással. A tűzoltó készülék ellenére a lángok rohamos sebességgel átterjedtek a traktorra. Bár az önkéntes tűzoltóság megérkezéséig a behozott családtagok vagy alkalmazottak két kézi tűzoltó készülékkel próbálták eloltani a tüzet, azok átterjedtek az egész gépre. A tüzet vélhetően elektromos probléma okozta.

Szintén Ausztriában történt a napokban, hogy egy gazdaságban, nem sokkal éjfél után, az 53 éves gazdát és 21 éves fiát az üvöltő szarvasmarhák ébresztették fel: a gépcsarnoknak használt melléképülete égett. Míg a farmtulajdonos fia két kézi tűzoltó készülékkel próbálta megakadályozni a lángok továbbterjedését, édesapjának sikerült kimentenie a traktort az égő épületből – adta tovább a felső-ausztriai rendőrség jelentésélt az Agrarheute. Szerencsére emberben, állatban nem esett kár, de sajnos jelentős, 400 ezer eurós anyagi veszteség érte őket. (Kevésbé volt szerencsés az az amerikai farmer, akinek tavasszal a szarvasmarhatelepén történt robbanás és tűz következtében 18 ezer állata pusztult el. Ez eddig a leghalálosabb istállótűz, amióta a texasi Állatjóléti Intézet nyilvántartást vezet a mezőgazdasági károkról – jelentette az AP.)

Traktor és olaj a tóban

Jobb vége lett annak a balesetnek, amelyben egy – ismeretlen okból – elszabaduló traktor beleesett egy kis kerti tóba. Ez is Ausztriában történt. A mezőgazdasági gép teljesen elsüllyedt a tóban. Bár a tűzoltók profi módon, ügyesen aláhúzott hevederekkel kíméletesen emelték ki a vízből, a gépből üzemanyag és más vegyi anyagok kerülhettek a vízbe. A tűzoltóság ezért egy úszó olajkötő szövetet szerelt fel az úszótóba, hogy megkösse a vízben lévő olajat.