Egyre többet költünk alkatrészre

Az utóbbi években nemcsak mezőgazdasági gépekre, hanem alkatrészre is egyre több pénzt fordítunk. Tavaly is meglehetősen nagy mértékben nőtt az agrárgéppiac e szegmense.

 

alkatreszre

 

Krízisbiztos

A 2009-2010-es gazdasági világválság óta (a 2013-as, kissé gyenge év kivételével) folyamatosan nő, s mára körülbelül megduplázódott a mezőgazdasági gépek alkatrészforgalma Magyarországon. Míg a válság előtti évben (2018) 27,8 milliárd, addig a krízis kitörésekor kevesebb, mint 27 milliárdot fordítottak a gazdák ilyen kiadásokra. Aztán már a válság második évében, 2010-ben magára talált a piac: markáns növekedéssel 29,4 milliárdon állt meg a mérleg. És így tovább: 2012 és 2019 között 37,5-ről bő 55,5 milliárdra nőtt az agrárgép-alkatrészek kereskedelme. (Különösen nagy volt az bázishoz mért emelkedés 2018-ban, amikor az előző évi 45,3-ról csaknem 52 milliárdra nőtt ez a szám.)

 

alkatreszre

Alkatrész-értékesítés Magyarországon, negyedéves bontásban (Forrás: AKI)

 

Tavaly is rekord?

A tavalyi évi forgalomról egyelőre csak az első 9 hónapban vannak tényszámok, ám ezek további emelkedést sejtetnek az egészéves forgalomra vonatkozóan. Minden negyedévben nőtt ugyanis az alkatrészekre fordított pénz, még a koronavírus-válságos II. és III. negyedévben is többet fizettek ki a gazdák, mint a tavalyi azonos időszakokban.

 

alkatreszre

(Fotó: Horizont Média/archív)

 

Stabilabb piac

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet kiválóan használható éves jelentéseiből ugyanakkor az is kiolvasható, hogy az alkatrész-kereskedelem (nyilván a karbantartás-javítás kényszerítő szüksége és a kisebb költség miatt) stabilabb piac, mint a gépvásárlásoké. A válság például sokkal jobban megrázta a gépek forgalmazását, mint az alkatrészekét: míg 2009-ben még bő 136(!), addig 2010-ben csak kevesebb harmadát: 42,8 milliárdot „csinált” a gépkereskedelem. És egészen 2016-ig kellett várni arra, hogy ez a piac újra elérje a válság előtt, 2009-es szintet.

agrár agrárgép alkatrészre forgalom gép kereskedelem mezőgazdaság