fbpx

Nyáron jól jön majd: megvédi a bálázót a tűztől

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 06.

Amikor a forró szárazságban véletlenül kigyullad a vontatmány, a legfontosabb persze lekapcsolni a traktorról az égő bálázót. De komoly kár lehet belőle – ezt orvosolja egy dán találmány.

A dán Siwi gyártó legújabb, teljesen automatikus vonórendszere csak vészhelyzetben használható szalmabálázáskor. A FireSafe nevű szabadalmaztatott rendszer lehetővé teszi a traktor gyors leválasztását, ha a bálázó kigyullad. Számos esemény tanulmányozása után a cég azt ismerte fel, hogy számos traktoros próbálta lekapcsolni az égő bálázót, de ez általában olyan gyorsan történik, hogy nincs idő leválasztani a hidraulikus és elektromos csatlakozásokat. Ha ezeket nem megfelelően húzzák ki a traktor hátsó részéből, annak költséges javíttatás lehet a vége.

A K80 a csatlakozás kiterjesztéseként minden bálázóra felszerelhető, a FireSafe egy gyorscsatlakozó egységet tartalmaz hidraulikus és elektromos csatlakozásokhoz, valamint egy a vonórúdra illesztett egységet. A bálázóban keletkezett tűz esetén a traktorkezelőnek nem kell mást tennie, mint lelassítani, meg kell pöccintenie a fülkében lévő vezérlődoboz kapcsolóját, és meg kell nyomnia egy gombot. Ez automatikusan leválasztja mind a felső, mind az alsó egységet, így a traktor másodpercek alatt előrehaladhat annyit, amennyi megvédi a lángoktól.

(forrás: Profi.co.uk)