fbpx

A térkő tisztítása gépekkel

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 09.

A térkő azon útburkolatok közé tartozik, amelyek nemcsak praktikusak, de igazán mutatósak is. Sajnos, ami a nagy előnye, az éppen a legnagyobb hátránya is, hiszen rendszeresen tisztítani kell ahhoz, hogy jól mutasson!

Mivel a térkőből kirakott útburkolat sok apró darabból áll össze, ezért sajnos magától értetődő, hogy a térkövek közötti résekből gyomok nőhetnek ki.

Sokan kézileg állnak neki kiszedni a gazt. Ez a módszer működőképes, ha csak a tűzrakóhelyet vagy egy-egy kisebb kerti utat kell gondozni – de óriási munka, ha nagy területű útburkolatról beszélünk, például egy autóbeállóról.

A különböző gyomirtószerek már jóval gyorsabb megoldást kínálnak, ám ez sem jelent hosszú távú megoldást, hiszen ha van kisgyermek a családban, akkor nem szívesen használ az ember olyan mérgező vegyületet, amely károsíthatja az egészséget, ráadásul a hagyományos gazirtószerek erőteljesen károsítják a környezetet is. A bio vegyszerek pedig gyakran teljesen hatástalanok a gazzal szemben, nem beszélve arról, hogy gyakran nem a gaz, hanem a fű nő ki a házfalak tövében vagy a járdalapok közötti fugákban.

Nagy felület esetén érdemes gépesített gyomlálást végezni – a kérdés csak az, hogy milyen gépekkel?

Gépesített térkőgyomlálás és -tisztítás

A fűnyíró sajnos nem jó megoldás még a járdalapok vagy térkövek fugáihoz sem. A járda és a házfal szűk, nehezen hozzáférhető találkozásáról nem is beszélve.

Ezért háromféle gépet érdemes megfontolni erre a célra:

  • szegélynyíró,
  • benzines fűkasza,
  • fugatisztító gép.

A benzines fűkasza jobb megoldás, mint a fűnyíró, de csak ott érdemes használni, ahol teljesen elvadult a terület. Itt a finomabb gépek, mint a szegélynyíró és a fugatisztító nem fognak tudni érvényesülni, ezért először érdemes visszavágni a gazt, hogy aztán a fűkasza átadhassa a helyét a többi eszköznek.

A szegélynyíró már jóval precízebb munkát tesz lehetővé, hiszen a segítségével könnyen lenyírhatóak a különböző gyepszegélyek. Ugyanakkor ezzel az a baj, hogy sosem lesz olyan kényelmes a munka, mint például egy tolható vagy önjáró fűnyíróval.

A fugákba telepedett növények kiirtásához fugatisztító- vagy gyomlálógépet érdemes használni. Mindkettő viszonylag modern találmány, ám annál hasznosabbak! Ezek a gépek pontosan abban jók, amiben az előbb felvázolt szegélynyíró és fűkasza nem, mégpedig a kényelemben és a hatékonyságban.

A gép tömege nem több mint 2 kg – emiatt nagyon könnyen használható és tárolható. Emellett pedig az üzemeltetése is olcsó és könnyű, hiszen az alkatrészek nagyon egyszerűen cserélhetőek.

A működését két keréknek köszönheti, amelyből az egyik tényleg kerékként funkcionál, míg a másik percenként több ezer fordulatot tesz meg, amivel szinte mindent kitakarít a fugákból.

A térkő további funkciói

A fentebb említett problémák miatt érdemes megfontolni azt a lehetőséget is, hogy térkövekkel burkoljuk le azokat a helyeket, ahol rá vagyunk kényszerítve a szegélynyíró gépre, és nem tudjuk használni a fugatisztítót. Ezt a megoldást főleg ott érdemes használni, ahol fű van, és nem akarjuk, hogy tovább terjedjen a szegély túloldalára, a növényekhez. Ilyen helyek például a növény ágyások, a medence, a kerti tó, vagy a különböző cserjék körüli terület.

A viacolort érdemes megbízható helyről beszerezni, ahol hozzáértő, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak a gyártáson. A Kovi-Kő térkőgyár remek példa, hiszen az egyik legnagyobb múltra visszatekintő cég a kerti iparágban – immáron több, mint 22 éve emblematikus szereplője a magyar piacnak.

Térköveikre 10 éves garanciát vállalnak, ezenkívül pedig minden EU-s szabványnak megfelelnek, amelyet az ÉMI vizsgál. Amennyiben pedig egy kerttulajdonos nem tudja eldönteni, hogy milyen térkövet érdemes vásárolnia, a Kovi-kő ingyenes szaktanácsadással segít kiválasztani a leginkább megfelelőt!